Annonce
Debat

Læserbrev: Selvtilstrækkeligheden har gode kår i valgkampen

<p>Niels Due Jensen</p>
Annonce

Det er ret deprimerende at følge den igangværende slutspurt på valgkampen. Hele den blå fløj af partier og såmænd også socialdemokraterne har det ene overbud efter det andet og kappes rent ud sagt om, hvem der appellerer mest til selvtilstrækkeligheden hos os danskere.

Hvorfor siger de blå partier og Socialdemokratiet ikke ligeud, hvad de mener; Vi har nok i os selv i Danmark. Vi vil hellere lade flygtninge og asylansøgere fra krig, undertrykkelse og elendighed omkomme i Middelhavet eller overlade dem til Italien eller Grækenland end at lukke dem ind i lille Danmark. Hellere lade de fattige landes befolkninger dø af sult eller mangel på drikkevand - end at vedstå den ulandsbistand, Danmark hidtil har bidraget med.

Det er sølle, når man i valgkampens hede bruger de mest populistiske slagnumre til at lokke vælgerhavet. Det tyder på, at blå blok flankeret af et nervøst socialdemokrati hellere vil skabe frygt for det fremmede, så vi danskere foretrækker nationalistismen og selvtilstrækkeligheden og bifalder fremmedfrygt, stram udlændinge- og asylpolitik og mindre ulandsbistand.

Men jeg synes oprigtig talt, at selvtilstrækkeligheden klæder os dårligt. Vi har trods alt et Danmark, hvor en overvejende del af vore problemer er forholdsvis luksusbetonede og ret så ubetydelige - sammenlignet med hvad vi ser af nød rundt i verden for øjeblikket. Det glemmer vi for ofte.

Einsteins berømte lov om, at »alt er relativt«, bør vi huske på - og relativt set tåler de fleste af vores såkaldte problemer i Danmark ikke sammenligning med, hvad mennesker oplever mange andre steder i verdens brændpunkter.

At skære i ulandsbistanden og lægge bånd på vores medmenneskelighed for mennesker i nød er kortsigtet. Og ja, jeg ved godt, at mange af vores politikere siger et og gør noget andet efter valget, men det giver os en helt forkert retning og tjener os ingen ære. Hverken herhjemme eller ude i verden, hvor vi gennem vores eksport hiver penge til hjem vores velfærd. Hvem gider købe af eller samtale med en nation af fremmedfjendskhed og selvstrækkelighed. Lad os få fairness og tolerancen tilbage.

Danmark skal fortsat sende et stærkt signal om, at vi som et af de rigeste lande i verden stadig er beredt på at gå i spidsen for at yde vores bidrag til en verden, hvor en fredelig sameksistens vinder frem, og hvor vi berettiget kan føle os velkommen, når vi som eksportvirksomheder viser os frem i det store udland.

Vi har i dansk erhvervsliv udpræget brug for at udenlandsk arbejdskraft - herunder flygtninge og asylsøgere - som effektivt kan bidrage til at fremme dansk viden og produktion af gode solide kvalitetsprodukter - herunder ikke mindst de grønne produkter, der kan bidrage til at vi fortsat går forrest for at fremme en mere bæredygtig fremtid, hvor vi kan gøre en forskel med at mindske klimaforværring og vandmangel og samtidig bidrager til vækst og velfærd hjemme og ude.

Lad os sætte vort kryds, så vi både kan være os selv og Danmark bekendt i de kommende år. Lad os fravælge smålig selvtilstrækkelighed i valgets time og opføre os som hæderlige og ansvarlige verdensborgere i den globale Landsby, som tør se sig selv i spejlet efter den 18. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Sport For abonnenter

Ny offensivspiller er flyttet sammen med lokalt stortalent: Giver en rigtig god start på tiden i Viborg

Annonce