Annonce
Debat

Læserbrev: Slip Gudenåen fri og bevar Tange Sø

Tangeværkets etablering har skabt Tange Sø og hindret Gudenåens frie løb. Foto: Johnny Pedersen
Annonce

Læserbrev: Både før og efter miljøministerens besøg ved Tange Sø forleden har stort set alle interessegrupper meldt ud, hvordan de ser Gudenåens og Tange Søs fremtid. Det ender ofte i slagord som: "Slip Gudenåen fri!" eller "Bevar Tange Sø!".

I Danmarks Naturfredningforenings Viborgafdeling (DN-Viborg) har vi ikke låst os fast - vi vil gerne begge dele!

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har på landsplan allerede i 2007 og 2014 vurderet, at den bedste løsning for naturen set i bredt perspektiv er at lægge Gudenåen tilbage i det gamle leje fra før 1920. Der er dog også i DN forståelse for, at den natur, der gennem 100 år har etableret sig omkring Tange Sø har en masse værdier.

DN-Viborg bakker naturligvis vores hovedbestyrelse op, men appellerer samtidig til, at man undersøger muligheden for at finde en løsning, der både sikrer Gudenåen frit løb og samtidig levner plads til Tange Sø.

EU's vandrammedirektiv kræver fri passage gennem alle vandløb. Vi vil gerne have undersøgt, hvad der skal til, for at der kan siges at være "fri passage". Nogle nævner, at 80-90 procent af vandet skal udenom diverse forhindringer som for eksempel Tangeværket. Andre mener, man kan nøjes med halvdelen, og søbevaringsforeningen mener, at deres forslag med omkring fem procent tilstrækkeligt.

Det kan ikke være atomvidenskab at fastslå hvor meget vand, der reelt skal løbe frit, for at fiskene kan finde vej. Det har også været nævnt som et problem, at fiskene skal vandre gennem en sø på deres vej op gennem åen. Det er de jo alligevel nødt til, når de kommer til Silkeborgsøerne, Julsø og Gudensø med flere.

Også dette problem må kunne belyses rent faktuelt. Der er flere af sådanne faktuelle oplysninger om, hvad der kræves for at vandrammedirektivet bliver opfyldt.


Vi ser frem til at kunne drøfte sagen på et mere oplyst grundlag fremover.

Jens Frydendal, formand for Danmarks Naturfredningsforening Viborg


DN har derfor foreslået miljøministeren, at hun nedsætter et hurtigt og gerne hårdtarbejdende udvalg til at klarlægge, hvilke løsninger der dels kan skabe god passage for fisk og andre vandlevende dyr, dels kan skabe et visuelt positivt indtryk, og som rent faktisk kan opfylde betingelserne. Herefter kan vi slås om, hvad der er økonomisk mulighed for, og hvad vi får mest fornøjelse af både her på egnen og langs Gudenåen som helhed.

Heldigvis tog miljøministeren godt imod vores forslag, så vi ser frem til at kunne drøfte sagen på et mere oplyst grundlag fremover.

DN-Viborg håber som sagt, at vi både kan slippe Gudenåen helt fri og samtidig bevare Tange Sø. Der har været planer fremme om en ny bred kanal hele vejen øst om Tange Sø. Det vil kræve et ret betragteligt gravearbejde, som vi gerne så undgået.

I DN-Viborg er vi blevet ret begejstret for en skitse, der foreslår, at Gudenåen får lov til at løbe gennem Tange Sø helt til Tange by, og herfra får et nyt forløb vest om Tangeværket. Men som nævnt, vil vi gerne have sagen belyst rent fagligt, før vi lægger os fast på nogen konkret løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce