Annonce
Kultur

Hundreder strømmede til biblioteket: Lørdagen stod i det grønnes tegn

Kulturjægerne og skraldere i Viborg og omegn var gået sammen for at illustrere vores madspild med smagsprøver på skralde-mad. Foto: Morten Pedersen
Bæredygtigt Viborg inviterede lørdag til Grøn Dag på biblioteket, og flere end 400 fandt vej og fik inspiration til den grønne omstilling.

Viborg: Hundredvis af folk strømmede til hovedbiblioteket lørdag den 21. september. De kom ikke for at låne bøger - i hvert fald ikke dem alle sammen - men i stedet for at deltage i Grøn Dag, der for andet år i træk løb af stablen.

- Der har været over 400 mennesker, sagde Kirsten Hindbo, som står i spidsen for gruppen Bæredygtigt Viborg:

- Jeg tror aldrig, der har været så mange mennesker på biblioteket på én dag før.

Formand for klima- og miljøudvalget Stine Damborg Hust klippede det grønne bånd klokken 10, og så var der ellers fri leg i bæredygtighedens tegn.

Annonce
Der var koncentreret og bæredygtig leg for børn for hovedbiblioteket.

Bæredygtig leg for børnene

Børnene kunne være kreative på den klimavenlige facon og lege med genbrugspapir. Det blev både brugt til små "lykkekager", hvori de puttede små tips, tricks og citater om bæredygtighed, og snoede perler til halskæder.

- Der har været sort af mennesker, sagde bibliotekar i børneafdelingen Anne-Mette Myrhøj, som også fremhævede biblioteket som klimavenligt:

- Det er jo også genbrug at låne en bog.

Energimuseet var også kommet til biblioteket med en leg for hele familien, hvor man med små klodser kunne bygge sit CO2-forbrug og på den måde få visualiseret nogle af de største syndere.

Bjarne Conradsen, der er projektleder for formidlingen på museet, fortalte, at mange børn var blevet overraskede.

- Vi vil gerne give folk en idé og visualisere det, men vi vil også gerne undgå klima-udskamning. Vi vil gerne skubbe, men ikke for meget, sagde han.

Reparere i stedet for at kassere

I samme rum som Energimuseets klima-leg sad Repair Caféen, hvor man kunne reparere i stedet for at kassere, som de sagde. Og man kunne få hjælp til det.

66-årige Leif Folke, der er pensioneret radiomekaniker, har i flere caféer hjulpet folk med alt fra barbermaskiner til symaskine-fodpedaler, og han sad også klar til Grøn Dag.

- Jeg har altid gået ind for, at man ikke bare skal smide ud, sagde han og fortalte om, da han og konen var flyttet i et mindre hjem:

- Og så kan man jo blive så glad for, at genbrugsbutikkerne har fået en opblomstring.

Leif Folke fra Viborg er jævnligt til Repair Caféerne på biblioteket, så han kan hjælpe folk med at reparere deres elektronik.

Skraldespande og skralde-mad

På balkonen i biblioteket stod en stor samling bæredygtige firmaer og forretninger. Der blev købt og solgt og delt inspiration.

Bæredygtig kaffe blev langet over disken, der stod klos op ad bibliotekets udstilling om skrald. Store, sorte skraldespande stod side om side og illustrerede, hvor meget en gennemsnitlig dansk familie smider ud.

Bibliotekets parkeringsplads var også indtaget af velmenende unge mennesker, der delte smagsprøver ud. Særligt var bare, at maden var fundet i skraldespande.

- Det er jo gode varer, som ikke fejler noget. Det skal skylles og skrælles, men så er det også så godt som nyt, sagde Kamilla Tikjøb på 20 år.

Hun er én af Kulturjægerne, der var gået sammen med "Skraldere i Viborg og omegn" om at udstille det store madspild, der foregår. Så de var gået på "jagt" to dage inden og havde fundet al maden i supermarkeders skraldespande.

- Jeg havde ikke prøvet at skralde før, og selvom man hører om madspildet, bliver man overrasket, når man ser det, sagde hun.

Energimuseets klima-puslespil satte hele familier i gang med at undersøge deres CO2-aftryk.

Inspirerende foredrag

Scenen på Skakbrættet blev indtaget af flere foredragsholdere.

Katrine Turner fra Vildskab fortalte om vilde haver, Johanne Stenstrup fra Sustain Daily kom med tips til at gøre hverdagen mere bæredygtig, og landmand og forfatter Lone Vitus gav et indblik i tilværelsen på Brandbygegaard, som er et alternativ til det konventionelle landbrug.

Journalist og forfatter Signe Wenneberg fortalte om hverdagsaktivisme, og Stig Ladefoged, der kalder sig "den plantebaserede sygeplejerske", sluttede rækken af fortællere med et foredrag om helbreds-gevinster ved at skære ned på kødet.

Kamilla Tikjøb er 20 år og højskole-elev, men hun har stadig fundet tid til at skralde i klimaets navn.
Grøn dag på Viborg Hovedbibliotek.
Foredragene trak mange nysgerrige tilhørere til.
Grøn dag på Viborg Hovedbibliotek.
Kulturprinsen var også kommet til Grøn Dag med Sange til Verden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

'Fælles sang gi’r fælles glæde': Musikterapi er et pusterum fra tankerne

Viborg For abonnenter

Sygeplejefaglig direktør: - Der er ingen tvivl om, at kunst og udsmykning har rigtig stor betydning

Annonce