Annonce
Danmark

Løvkvist: Først tog Mette Frederiksen Danmark - nu er det verdens tur

Statsminister Mette Frederiksen taler under Folketingets åbning. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er én rigtig god grund til, at forhandlingerne om klimareduktioner på landbrugsområdet død og pine skulle være færdige senest mandag aften:

Forhandlingerne var nemlig en vigtig brik i det, Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kalder regeringens medieplan, og som han og resten af blå blok nødtvunget har accepteret som en præmis i det politiske arbejde.

Uden en lukket aftale havde det været temmelig vanskeligt for statsminister Mette Frederiksen at holde den åbningstale, hun holdt tirsdag middag i Folketinget.

Annonce

Mette Frederiksen stod på talerstolen og beskrev et billede, hun ser for sit indre - ikke det billede hun rent faktisk havde foran sig.

Her så hun nemlig en sal fuld af nyklippede politikere, der havde gjort sig umage med deres påklædning i dagens anledning - selv Radikales Stinus Lindgreen havde slips på (var dog ikke blevet klippet). Salen var rammet ind af et gigantisk, orange blomsterarrangement med gladiolus, gerbera og liljer lige foran Mette Frederiksen og tre socialdemokratiske koryfæer på første række oppe på tilhørerpladserne - Helle Degn, Jytte Andersen og Ritt Bjerregaard.

Mette Frederiksen måler sig gerne op mod tidligere statsministre som Viggo Kampmann, H.C. Hansen og Anker Jørgensen, men her, lige foran hende og i live sad tre kvinder, som i den grad har banet vejen for Mette Frederiksen.

Men statsministeren så ind i fremtiden, ikke fortiden og malede et lyrisk, knækprosaistisk billede af et Danmark, hvor der er plads til sortspætter, vilde orkideer, højmoser og heder, hvor "det kribler og krabler og blomstrer og gror". Hvor danskerne elsker deres elbiler og den frie tilværelse, det giver dem, mens de spiser grøntsager trukket lige op af jorden, så familielivet omkring middagsbordet kan leves klimakorrekt.

Man måtte forstå, at vejen til det scenario er udstukket nu - ikke mindst med mandagens landbrugsaftale, selv om der selvfølgelig er mere arbejde, der skal gøres, bevares.

Det egentlige, det vigtigste arbejde nu er dog at sørge for, at resten af verden bliver lige så god som Danmark.

At de andre lande til det kommende klimatopmøde Cop 26 i Glasgow i november også indser, at det skal være slut med olie, gas og kul. At Sydkorea tager ved lære af Danmark. At Indien gør det, når Mette Frederiksen rejser derud på fredag. At resten af EU hæver ambitionerne til Danmarks niveau. Osv.

Det er diplomati og snak og let af fyre af, fordi regeringen, statsministeren og Socialdemokratiet aldrig kan blive holdt ansvarlig for, om det så også rykker noget. Det betyder ikke, at det ikke er vigtigt og muligvis også rigtigt, men det havde i hvert fald stået i et noget andet lys, hvis Mette Frederiksen kunne blive angrebet for at lege "nu redder vi verden", når hun ikke engang kunne få styr på sin egen butik og skabe en klimaaftale herhjemme.

Mon ikke det lige kostede regeringen en halv eller en hel milliard mandag at få den historisk brede landbrugsklimaaftale igennem i sidste øjeblik?

Der var også andet i åbningstalen, som skal sætte tonen for det politiske arbejde resten af året - i hvert fald indtil bomberne kommer flyvende fra uforudsigelige steder.

To væsentlige punkter ud over klimaet:

Danmark i sammenhæng. Indtil nu har i hvert fald det kommunikationsmæssige fokus fra regeringen været på provinsen og Danmark uden for de store byer. Men så er der jo også lige et kommunalvalg om lidt, hvor Socialdemokratiet nok kan være nogenlunde sikker på at bevare magten i København, Aarhus, Odense og Aalborg og også har en god chance for at nappe Esbjerg, men man skal jo også passe på med at tage det for givet.

Kursen er nu justeret, så et land i sammenhæng også betyder, at almindelige mennesker kan købe en bolig i København.

Væk med uddannelsessnobberi. Her bliver klima faktisk faktisk brugt som rammefortælling. Vi skal ikke have flere faglærte arbejdere, fordi faglærte arbejdere er mere tilbøjelige til at stemme socialdemokratisk end akademikere. Vi skal have det, fordi den grønne omstilling tilsiger det.

Så unge skal ikke bare bevidstløst vælge det almene gymnasium, fordi det minder mest om den folkeskole, de kender så godt. De skal allerede fra niende tage et bevidst valg ind i en fremtid, der er grøn og teknologisk og lære at producere det, som den grønne omstilling har brug for.

Metals formand Claus Jensen siger det på en mere bramfri og mindre knækprosaistisk facon end statsministeren: Grøn omstilling handler ikke om klima, men om produktion.

Produktion tjener man penge på, og penge kan Metals medlemmer bruge på at købe sig en lækker, afgiftsbillig elbil. Særligt hvis man kan eksportere den produktion til Indien, Sydkorea, Brasilien. Osv.

Mon ikke det lige kostede regeringen en halv eller en hel milliard mandag at få den historisk brede landbrugsklimaaftale igennem i sidste øjeblik?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Viborg For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Annonce