Annonce
Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Annonce

Læserbrev: Det er efterhånden 17 år siden, at det frie valg for ældre blev indført. Det vil sige, at danskerne i den ombæring fik muligheden for at vælge mellem kommunale og private aktører i forhold til valg af hjemmehjælp. Det drejer sig også om personlig pleje, støtte til praktiske opgaver i hjemmet og levering af mad.

Nu er det jo altid rart at have noget at vælge i mellem, men desværre fungerer det frie valg ikke altid i praksis. Problemet er den såkaldte ”godkendelsesmodel”. Den indebærer, at de godkendte private aktører bliver betalt efter en fast pris.

Udfordringen er så den måde, kommunerne sætter priserne på. Det varierer nemlig utroligt meget fra kommune til kommune, og nogle steder er prisen sat så lav, at det er mere end svært for private at levere en ordentlig kvalitet til den pris.


Det giver en kunstig lav afregningspris, hvor de private altså ikke kan være med.


Og det er altså ikke fordi, den pågældende kommune nødvendigvis selv kan gøre det til den nævnte, lave pris. Det er snarere fordi, at man glemmer at tage alle kommunens udgifter med i regnestykket. Det kan for eksempel vedligehold af bygninger, forsikringer og en helt række andre ting, som kommer ind under det store kommunebudget, og derfor ikke figurerer som en udgift i forbindelse med hjemmeplejen.

Det giver en kunstig lav afregningspris, hvor de private altså ikke kan være med.

Det er brandærgerligt, fordi det i sidste ende betyder, at ældre går glip af valgfrihed og måske et tilbud om hjemmepleje, som ville passe bedre netop denne ældres behov. Derfor bør der findes en ensartet, mere gennemsigtig og helt enkelt bedre model for, hvordan kommunerne landet over beregner deres priser.

I grunden bør det ikke være så svært, for alle burde jo have en interesse i at sikre, at landets borgere får den bedst mulige velfærdsydelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce