Annonce
Rundt om Viborg

Landdistriktsformand håber ikke byfestarrangørerne bliver dobbelt skuffede

Sommermånederne byder normalt på byfester og markeder overalt i landsbyerne, og de betyder ganske meget for det lokale foreningsliv. Men corona-krisen har gjort, at de sandsynligvis ikke bliver til noget. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Byfesterne er lokalsamfundenes fest for fællesskabet. Nu tyder det på, at corona-virus sætter en stopper for festlighederne. Ærgerligt, men også nødvendigt, mener Mette Nielsen, formand for landdistrisktsudvalget.

Opland: De plejer at være forårets og sommerens festlige højdepunkter - byfesterne og markederne rundt omkring i lokalsamfundene. Her udmønter mange timers arbejde fra frivillige og foreninger sig i en fest for fællesskabet, men med statsminister Mette Frederiksens udmelding mandag aften om et fortsat forsamlingsforbud, tyder alt på, at festerne nu helt må aflyses eller som mimimum udskydes.

Formand for kommunens landdistriktsudvalg, Mette Nielsen (S), kalder det i første omgang rigtig ærgerligt, at mange lokale ildsjæles arbejde nu tilsyneladende er spildt:

- Der sidder mange, for hvem det her er en rigtig træls besked, for eksempelvis en byfest er jo sådan noget, der binder folk i lokalsamfundene tættere sammen, siger hun.

Annonce

Dobbelt skuffelse

Samtidig understreger hun også vigtigheden af, at alle følger myndighedernes retningslinjer - byfester eller ej.

- Når det så er sagt, så er egne ønsker og behov nødt til at vige for fællesskabet. Vores adfærd kan jo betyde forskellen mellem liv og død lige nu, siger Mette Nielsen, der også forstår, hvis man som festarrangør eksempelvis går med en følelse af, at der i løbet af alle sommermånederne kan nå at ske rigtig meget.

- Men som lokal arrangør må man forsøge at få det bedste ud af det, for lige nu er bare ikke en almindelig tid. Jeg håber, folk vil sige, "jamen så må vi holde en dobbelt så god fest til næste år", og finde ro ved, at det ikke bliver til noget. Jeg tror, man bliver dobbelt skuffet, hvis man går og håber på, at byfesterne alligevel bliver til noget.

Kreativ tænkning

Ud over at de måske manglende byfester er ærgerligt for fællesskabet og sammenhængskraften i landsbyerne, vil der også blive økonomiske konsekvenser af de aflyste fester. Hjulene snurrer ekstra hurtigt i lokalsamfundene under en byfest, og et væld af foreninger plejer at høste pæne overskud fra sommerens fester - penge, der er ganske vigtige for foreningerne.

- Jeg tror, man kommer til at se mange afledte, negative effekter af det her, og nogle må vi opdage, mens vi kører, forstået på den måde, at de ikke er til at få øje på lige nu. Man er selvfølgelig velkommen til at rette henvendelse til os, hvis der er noget, vi skal være opmærksomme på. Man kan også forestille sig, at det bliver svært for eksempelvis halcafeteriaer, der ikke har nogen indtægter, og foreningerne, som måske mister sponsorer og indtægter. Der er rigtig mange problematikker, og nogle kan vi kigge på lokalt, mens det med andre vil blive Christiansborg, der kigger på dem, siger Mette Nielsen og tilføjer

- Men med denne nye virkelighed kan man også forestille sig, at en masse kloge mennesker med overskud rundt om i lokalsamfundene begynder at tænke kreativt og bliver opfindsomme i den her skrækkelige tid, så der kommer gang i nye og spændende udviklinger, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Regionsballade. Varm luft til svar på medarbejdernes bekymringsbrev

Viborg FF

Så er hele truppen på plads - Tottenham-målmand spiller sæsonen færdig i Viborg

Annonce