Annonce
Rundt om Viborg

Landmænd slår alarm: Hele Viborgegnen kan blive hårdt ramt af miljøkrav i de kommende vandplaner

Miljøtilstanden i Hjarbæk Fjord er dårlig, men skrappe krav til landbruget i fjordens opland kan få store konsekvenser for arbejdspladserne i landbruget i det meste af Viborg Kommune. Foto: Morten Pedersen
Når Folketinget skal lave nye vandplaner, vil kravene kunne ramme hele Viborgegnen særdeles hårdt, mener lokale landmænd - det meste af Viborg-området er en del af vandoplandet til Hjarbæk Fjord.

Viborgegnen: Det lokale landbrug på Viborgegnen frygter for resultatet, når Folketinget skal vedtage de kommende vandplaner med krav til udledningen af kvælstof til de lokale fjorde Hjarbæk Fjord og Skive Fjord.

Det meste af Viborgegnen er en del af vandoplandet til Hjarbæk Fjord, og længere mod vest er det Skive Fjord, der tager imod vand og kvælstof fra landbrugsjorden. Seks landbrugsformænd i området er gået sammen om at advare mod konsekvenserne af de kommende krav til landbruget.

På kortet er vand-oplandet til Hjarbæk Fjord markeret. Det omfatter en stor del af Viborg Kommune.

- Landbruget bliver særlig hårdt ramt i området omkring de to fjorde, og vi er nødt til at mødes nu, hvor landbrugsudspillet drøftes på Christiansborg. Selv om vi fjerner al kvælstof fra vores marker, kommer vi ikke i mål med at få fjordene i god økologisk tilstand. Vi er nødt til at få flere virkemidler i spil og arbejde lokalt med fjordene, hvis vi ikke skal risikere at fejlinvestere i vandmiljøet og samtidig miste en lang række arbejdspladser i området, siger Carl Christian Pedersen, der er formand for Agri Nord i en pressemeddelelse.

Annonce

- Det er vigtigt, at de nye vandplaner både styrker vandmiljøet og vores bedrifter, så vi fortsat kan producere fødevarer, sikre arbejdspladser og et rigt liv på landet. Det er en fælles opgave, der skal løses i lokalsamfundet, siger han.

Mødes med medlemmerne

De seks landbrugsformænd vil tirsdag den 3. august mødes med medlemmerne i Skals, Hobro, Skive og Haderup for at gøre opmærksom på de særlig store konsekvenser, som man risikerer lokalt i området, hvis kravene til kvælstofudledningen bliver for skrappe. Formændene gør opmærksom på, at der er analyser, som viser, at en lang række faktorer er afgørende for vandmiljøet i fjordene. De er bekymrede for, at de nye vandplaner udelukkende handler om at reducere landbrugets brug af kvælstof på markerne.

Frede Lundgaard Madsen, der er formand for Landboforeningen Midtjylland, vil have politikerne til at se på alle de faktorer, der belaster vandmiljøet.

- Vi er nødt til at sende et kraftigt signal til vores politikere om, at en lang række lokale fysiske, biologiske og kemiske forhold naturligvis også har betydning for vandmiljøets tilstand. Partierne i Folketinget forhandler lige nu om et nyt landbrugsudspil, der sætter rammerne for de næste mange år, og derfor er vi nødt til at gå i dialog med vores medlemmer nu, selv om alle har travlt med at høste. Vi ønsker at tænke nyt og finde de bedste løsninger i samspil med de lokale myndigheder og organisationer, og vi har allerede en rigtig god dialog med borgmestre og grønne organisationer. Det er helt afgørende, siger han.

På dette kort er vand-oplandet til Skive Fjord markeret.
Annonce

Serie om Hjarbæk Fjord

Med de lokale møder vil foreningerne samle landmændene om en fælles diskussion af, hvordan man skal sende et signal til Christiansborg om, at der er behov for at tænke nyt.

Folkebladet bringer i løbet af sommeren en serie af artikler om Hjarbæk Fjord, der blandt andet beskriver miljøproblemerne i fjorden. Tredje del af denne serie er med i avisens udgave i dag.


Selv om vi fjerner al kvælstof fra vores marker, kommer vi ikke i mål med at få fjordene i god økologisk tilstand.

Carl Christian Pedersen, formand for Agri Nord.


Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tidsplan er klar: Nu river Bach Gruppen Vesterbro Torv ned

Leder For abonnenter

Vesterbro Torv: Så siger vi snart farvel til ruinen!

Rundt om Viborg

Lystfiskere er bekymrede: Karup Å er misfarvet af okker

Debat

Det er vores forbandede pligt at lytte – især til dem der ikke råber højt

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne har gjort et kedeligt område til en aktivitetspark: Nu skal alle herlighederne vises frem

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Bolig

Her har Christian IV overnattet: Danmarks billigste 'herregård' til salg

Viborg FF For abonnenter

Viborg FF spillede solid reservekamp mod Hobro - U19-bomber og erfaren Viborg-dreng sprang i øjnene

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Annonce