Annonce
Rundt om Viborg

Landmand skriver under med fagforening

Mælkeproducent Lars Kristensen, Elmegården i Frederiks, har efter en dom i Arbejdsretten imødekommet 3F's krav om at tegne overenskomst for sine ansatte. Arkivfoto: Morten Dueholm

Efter en dom i Arbejdsretten har mælkeproducent Lars Kristensen i Frederiks tegnet overenskomst med fagforbundet 3F.

Frederiks: Et nej havde måske betydet, at gårdejer Lars Kristensen, Elmegården ved Frederiks, havde måttet hælde mælken fra sine 750 køer i kloakken.

I stedet sagde han ja til at tegne overenskomst med Fagligt Fælles Forbund (3F) for sine 10-12 ansatte. Det sker efter, at Arbejdsretten har afgjort, at 3F har ret til at gennemføre den sympatikonflikt, som forbundet har varslet, hvis Lars Kristensen afviste at indgå en aftale om løn- og arbejdsforhold.

Frederiks-landmanden, der er en af Midtjyllands største mælkeproducenter, mener ikke, at dommen gav ham noget reelt valg. En eventuel sympatikonflikt iværksat af 3F ville betyde, at mejeriselskabet Arla ikke ville kunne få sine tankvognschauffører til at hente mælken fra Elmegården. Og Lars Kristensen er som andelshaver og leverandør bundet til Arla med en opsigelsesfrist på 12 måneder.

Det gør, at hvis han uden varsel begynder at levere til et andet mejeri, vil det angiveligt koste ham en bod på knap to millioner kroner, og det rækker hans økonomi ikke til.

Annonce
Bent Madsen, lokal 3F-formand, siger, at landbruget "er et fokusområde" i forhold til at få tegnet flere overenskomster med arbejdsgivere. Arkivfoto: Bjarne Nilsson

Rummeligheden

Derfor har han rettet ind og accepteret at tegne en overenskomst, som træder i kraft "en gang næste år". Lars Kristensen lægger ikke skjul på, at det mildest talt er med blandede følelser:

- Jeg er da træt af, at man på den måde kan tvinge en virksomhed til at tegne overenskomst, siger han.

Til gengæld vil det ikke vælte ham økonomisk, at hans medarbejdere frem over skal arbejde efter en 3F-overenskomst om løn- og arbejdsforhold.

- Det vil vi kunne tilpasse os, og jeg tror ikke, at der bliver ændret ret meget på de samlede lønudgifter, siger han.

Der imod forudser han, at han ikke som hidtil vil kunne hjælpe unge, der har det lidt svært, ind på arbejdsmarkedet.

Disse unge - han har som regel to-tre ad gangen - begynder ofte med introduktionsløn, som så stiger til en almindelig løn efterhånden. Det samme kan være tilfældet med de østeuropæere, som han også har flere af blandt sine ansatte.

Lars Kristensen har en halv snes ansatte, heraf flere med udenlandsk baggrund. De kommer frem over til at arbejde under en overenskomst tegnet med 3F. Arkivfoto: Morten Dueholm

3F har kig på flere

Bent Sander Madsen, der er formand for 3F Bjerringbro og omegn, som også omfatter Frederiks/Karup-området, kalder Arbejdsrettens afgørelse i den konkrete sag for "en stor sejr".

Og han mener ikke, en overenskomst med 3F ændrer på, at Lars Kristensen kan beskæftige eksempelvis unge med særlige behov. Bent Sander Madsen henviser til overenskomstens sociale kapitler.

Ellers vil han ikke udtale sig specifikt om aftalen med Lars Kristensen. Men gerne om, at 3F har som en kerneopgave at tegne overenskomst med arbejdsgivere. Og at landbrugsbedrifterne er "blevet et fokusområde i de senere år, hvor de er blevet større og større".

Han peger i den forbindelse på, at danske landbrugsvirksomheder generelt beskæftiger en del udenlandsk arbejdskraft, "som er blevet ansat til en anden løn end den overenskomstmæssige".

Bent Sander Madsen oplyser også, at Lars Kristensen ikke er den eneste lokale landmand, der kan blive mødt med krav om at tegne overenskomst med 3F.

- Vi har en tre stykker mere, som vi taler med, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce