Annonce
Rundt om Viborg

Landsby i fremdrift: Sælger sig selv med opdateret brochure

I Frederiks er mange ting blevet til på borgernes eget initiativ. Også friplejehjemmet med blandt andet store udearealer og dyrehold. Arkivfoto: Morten Dueholm
Som en af få i Viborg-oplandet er Frederiks en landsby i fremdrift. En opdateret salgs-brochure skal gøre flere interesseret i at flytte til.
Annonce

Frederiks: "Vi får ting til at ske i fællesskab", står der på forsiden af den nye, opdaterede, udvidede og flot illustrerede brochure om byens angivelige fortræffeligheder. En brochure, der blandt mange andre steder kommer til at ligge hos en stribe ejendomsmæglere i håbet om, at potentielle hus- eller grundkøbere kunne få lyst til at flytte til.

Alhedens IF er byens store forening, der nu også har e-sport på programmet. Her ses en flok spillere og en instruktør i klubhuset, hvor der er et særligt "gamer"-lokale. Arkivfoto: Morten Dueholm

Brochure-titlen er dækkende i den forstand, at indholdet i den nu fem-fløjede - tidligere var det tre - publikation meget går ud på at eksemplificere og beskrive, at fællesskabet i Frederiks for uden at have det godt sammen også drejer sig om, at skabe udvikling og fremdrift som lokalsamfund.

I Frederiks er mange borgere spændte på, hvad og hvornår, der sker noget med den store tømmerhandelgrund midt i byen. Ifølge lokalplanen er området udlagt til dels boliger, dels detailhandel. Arkivfoto: Morten Pedersen

Udvikling og fremdrift som man i Frederiks altid fordrer borgernes deltagelse og engagement. Og ikke forvente at alt kommer til én fra kommunen eller andre offentlige instanser. Men dog også forstået sådan, at udviklingen i et lokalsamfund ofte bliver til i et samspil mellem engagerede borgere og kommunen.

Længe har det været ejerens plan at sælge eller udleje byggemarkedsejendommen til en detailhandelskæde, men noget tyder på, at det ikke bliver til noget. I stedet kan udstykning til boliger være en mulighed. Men det fordrer en ændring af lokalplanen. Arkivfoto: Morten Pedersen

Den igangværende områdefornyelse af særligt midtbyen er et eksempel herpå. Det samme gælder en overordnet udviklingsplan, som kommunen og lokale borgere også arbejder sammen om.

Annonce

"Favorable" grundpriser

I brochuren om Frederiks, der har ildsjælen og borgerforeningsaktivisten Arne Berner Christensen som kreatør, kan man blandt andet læse, at "byen er klar til udbygning" med en stribe ledige byggegrunde "til favorable priser".


Frederiks er kendt for sit store foreningsliv, hvor de fleste kan finde ligesindede og mødes om fælles interesser

Uddrag af brochuren om Frederiks


Der er allerede solgt en del boliggrunde de seneste år, og Viborg Kommunes prognose siger, at Frederiks som en af få landsbyer får flere indbyggere de kommende år. Forventningen er, at Frederiks by får cirka 12 procent flere borgere i dette årti og dermed kommer op på cirka 2045.

Annonce

Masser af natur

Når de selv skal sige det i Frederiks, så har de da også næsten det hele. Eller i hvert fald basale funktioner som børnehave, skole, idrætsforeninger og andre fritidstilbud til børn og unge. Og til den anden ende at aldersskalaen et velfungerende dagcenter og et friplejehjem. Sidstnævnte, der åbnede for snart tre år siden, er også et eksempel på noget, de lokale borgere selv har fået gennemført.

Og dertil kommer brugs, bager, blomsterhandel, bodega og flere andre butiksdrivende og håndværkere samt enkelte produktionsvirksomheder.

En del af den 1,6 kilometer lange flagalle, der ved festlige lejligheder etableres i hovedgaden i Frederiks, pryder forsiden af den ny by-brochure. Privatfoto 

Selv om det handler om et lille bysamfund, slår man i brochuren også stærkt på, at der både er natur og andre grønne områder både indenfor og lige udenfor bygrænsen. Blandt andet lystanlægget med legeplads, pavillon og sheltere og Lyngsøparken med den nye børneskov som et trækplaster. Og er man til mere rå natur, er der jo ikke langt til hverken heden, Dollerup Bakker eller store plantager, hvor man blandt meget andet kan løbe, gå og køre på mountainbike.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce