Annonce
Rundt om Viborg

Landsbyen Fly vil markere Jeppe Aakjær-jubilæum med syv arrangementer

Beboerne på Åkjærvej ved Fly gik på barrikaderne, da en harmonisering af vejnavne i hele kommunen truede med at fjerne j´et i vejnavnet. Her markerede man også, hvor Jeppe Aakjær blev født. Arkivfoto: Preben Madsen

Landsbyen Fly i Fjends er gået sammen om at markere 150-året for forfatteren og digteren Jeppe Aaakjærs fødsel i Aakjær ved Fly. Det sker med syv forskellige arrangementer.

Det er den 10. september 150 år siden, at forfatteren og digteren Jeppe Aakjær blev født, og det skal markeres i hjemstavnen Fly i Fjends.
Rasmus Johansen er en del af udvalget bag markeringen af 150 året for Jeppe Aakjærs fødsel. Arkivfoto: Morten Pedersen
Her er et udvalg bestående af Bjarne Andersen, Heidi Mikaelsen Hvid, Kent Rasmussen og Rasmus Johansen gået sammen efter, at der er i foråret blev holdt et idéudviklende formøde om en lokal markering af digterens jubilæum. Det har nu resulteret i syv forskellige arrangementer, der begynder på søndag den 4. september med en gåtur i Aakjærs fodspor med naturvejleder Bo Boysen og Hans Frederiksen fra Aakjærselskabet som fortællere og tourguider. Forløbet slutter den 11. oktober med en teaterforestilling i Fly Forsamlingshus, hvor Skive Amatør Teaterforening opfører en frit dramatiseret udgave af »På aftægt« - en kortroman af Jeppe Aakjær af samme navn.
Jeppe Aakjærs forfatterskab og liv er bredt set i høj grad knyttet til gården Jenle i Salling, men Jeppe Aakjær blev faktisk født på en gård ved Aakjær ved Fly, og gik lige som sine otte søskende i skole i Fly. Og det var også her han mødte den grundtvigsk-inspirerede skolelærer Niels Jakobsen, der sendte bondesønnen ad litteraturens veje og ind i højskolebevægelsen og dermed ændrede unge Jeppe Aakjærs liv for altid. Og derfor må landsbyen Fly også fejre digteren, fastslår Rasmus Johansen, der er musiker med mere og nylig tilflytter til Fly. Og altså en del af udvalget bag den lokale markering af jubilæet.
Annonce
Både for legenden og for fællesskabet som han skriver.
»Det slog mig, at selvom Jeppe Aakjær nu er død og borte, så spiller legenden om ham en større rolle for fællesskabet i dette lille samfund, end jeg lige gik og troede. De fleste på egnen kender Jeppe for giftemålet med den lokale forfatterinde, Marie Bregendahl, men de kender ham naturligvis mestendels for hans sange, som har været »fast inventar« i blandt andet folkeskolerne, på efterskolerne og højskolerne. Men de tungere romaner, den samfundsrevsende mand, og hvad han ellers blev kendt for på sin tid; dem ved flertallet måske mindre om. Og det slog mig således igen - denne gang dog en tand hårdere - at det her handler om noget større. Nemlig fællesskabet. Altså fortællingens væsentlige rolle for fællesskabet. For måske er fortællingen det kit, der er med til at binde de sociale relationer sammen i et samfund. Det tror jeg på. Og det tror vi på i udvalget. Man kunne måske således konkludere, sådan lidt højtragende, at sjælen ligger begravet i fællesskabet. Altså på den gode måde. Af samme årsag vil vi - os fra Fly og Åkjær m.m. - også så utroligt gerne fejre denne fælles fortælling, som vi alle kender og føler et ejerskab i forhold til. Vi vil måske tilmed - en gang for alle - slå det fast og sige: Hey, Jeppe Aakjær gik faktisk i skole i Fly!«
De syv arrangementer er stablet på benene i samarbejde med en række lokale foreninger, Aakjærselskabet og Jenle, Viborg Bibliotekerne og så har Viborg Kommune bevilget 20.000 kroner til forløbet, og så er Sparekassen Kronjylland også sponsor i rækken af arrangementer.
Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Viborg For abonnenter

Se de voldsomme billeder: Massiv fiskedød i Sønder Mose

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce