Annonce
Alarm 112

Landsretten har talt: 37-årig mand fra Viborg skal udleveres til Frankrig - mistænkt for menneskesmugling og for at stå bag flere dødsfald

Nu er tiden løbet ud for den 37-årige herboende iraner, som i Frankrig er sigtet for blandt andet menneskesmugling og uagtsomt manddrab. Onsdag stadfæstede Vestre Landsret byrettens kendelse. Foto: Morten Pedersen
Der venter en 37-årig mand fra Viborg fængsling og retsforfølgelse i Frankrig. Onsdag afsagde Vestre Landsret den endelige kendelse i sagen om manden, som er sigtet for blandt andet menneskesmugling og uagtsomt manddrab.

Viborg: En 37-årig mand fra Viborg, som i Frankrig er sigtet for blandt andet menneskesmugling og uagtsomt manddrab, er ikke længere en sag for det danske retssystem.

Onsdag tog Vestre Landsret stilling til mandens sag, og landsretten kom frem til den samme afgørelse som byretten: Manden skal udleveres til retsforfølgelse i Frankrig.

Manden kom første gang i myndighedernes søgelys, da en båd med 22 flygtninge og migranter i slutningen af oktober sidste år kæntrede i farvandet mellem Frankrig og England. Fem af bådens passagerer druknede - der er tale om to forældre og deres tre børn. To personer er stadig savnet.

Annonce

Efter ulykken har britiske og franske myndigheder ledt med lys og lygte efter de bagmænd, som faciliterede den fatale rejse over Den Engelske Kanal.

I den forbindelse pegede lygten i juni mod Viborg.

Natten til 23. juni blev den 37-årige familiefar anholdt i sin og familiens lejlighed i Viborg, og samme dag blev han fremstillet i grundlovsforhør.

Her kom det frem, at franske myndigheder i samarbejde med det europæiske politisamarbejde, Europol, havde anmodet om at få ham sat bag lås og slå hurtigst muligt. Han var nemlig forinden blevet varetægtsfængslet in absentia (uden selv at være til stede, red.) ved domstolen i nordfranske Dunkerque, og fransk politi havde en begrundet mistanke om, at han havde planer om at flygte til hjemlandet Iran.

Sagen kort

  • 26.-27. oktober 2020: En båd fyldt med migranter sejler ud fra Calais i Nordfrankrig med kurs mod England. Midt om natten kæntrer båden. Fem personer drukner, herunder tre børn, og flere meldes efterfølgende savnet.
  • 21. juni 2021: Danske myndigheder modtager en arrestordre fra Frankrig, som vil have en i dag 37-årig mand fra Viborg udleveret til retsforfølgelse. I Frankrig er han mistænkt for at være en af hovedmændene bag det menneskesmuglernetværk, som arrangerede den fatale bådrejse i oktober. 
  • 23. juni 2021: Lige efter midnat bliver den 37-årige anholdt på sin bopæl i Viborg. Senere på dagen bliver han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet ved Retten i Viborg. Her kommer det frem, at han i Frankrig er blevet fængslet in absentia (uden selv at være til stede, red.), og at han der er sigtet for menneskesmugling, uagtsomt manddrab, fareforvoldelse og for deltagelse i et internationalt smuglernetværk. Han nægter sig skyldig. 
  • 18. august 2021:et retsmøde fremlægger anklagemyndigheden sagens efterforskning og kræver, at den 37-årige udleveres til retsforfølgelse i Frankrig. 
  • 23. august 2021: Retten i Viborg afsiger kendelse om, at manden skal udleveres til retsforfølgelse i Frankrig. Han kærer kendelsen til landsretten.
  • 1. september 2021: Vestre Landsret stadfæster byrettens kendelse. Den 37-årige skal udleveres til Frankrig inden for 10 dage.

Kom i 2016

Den 37-årige kom ingen steder.

Han blev varetægtsfængslet ved grundlovsforhøret, og to måneder senere - 23. august - afsagde byretten kendelse om, at han skulle udleveres til retsforfølgelse i Frankrig, hvor han ud over menneskesmugling og uagtsomt manddrab er sigtet for fareforvoldelse og deltagelse i en kriminel menneskesmugler-organisation.

Den sigtede kærede kendelsen til landsretten, som nu er kommet frem til samme resultat som i byretten.

Det oplyser Vestre Landsret til folkebladet.

Landsretten afsagde kendelsen på skriftligt grundlag - altså uden et egentligt retsmøde.

I løbet af sagen er der ikke kommet meget frem om den 37-årige. Som tidligere beskrevet i Viborg Stifts Folkeblad er det dog kommet frem, at han sammen med sin familie kom fra Iran til Danmark og Viborg i 2016. De har som asylsøgere opholdt sig lovligt i landet på en gyldig opholdstilladelse.

Annonce

Står til lang straf

Manden har gennem årene i Viborg arbejdet i et byggemarked, på en restaurant, og senest havde han gennem et halvt års tid frem til sidste sommer en virksomhed i Viborg midtby.

Han har tidligere været på kant med dansk lovgivning. I marts blev han og hans hustru idømt betinget fængsel for ulovlig omgang med hittegods, og i juli blev han idømt en bøde på 5000 kroner for blufærdighedskrænkelse.

Nu skal hans sag stå ved domstolen i Dunkerque.

Ifølge oplysninger fra franske myndigheder står manden fra til en straf på 10 års fængsel og en bøde på hele 7,5 millioner euro (godt 55 millioner kroner), hvis han bliver fundet skyldig.

Folkebladet har torsdag været i kontakt med den 37-åriges forsvarsadvokat, Trine Høgedal. Hun bekræfter, at landsretten har stadfæstet byrettens kendelse, men mere kan hun ikke oplyse.

Udleveringsloven foreskriver, at den 37-årige nu skal udleveres til Frankrig inden for 10 dage - altså inden lørdag den 11. september.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Alarm 112 For abonnenter

Blev dømt i byretten for at voldtage prostitueret med pistol for panden og tage hendes penge: Nu nærmer den endelige afgørelse sig

Alarm 112

20-årig kvinde og 19-årig mand skulle nok have ladet bilen stå

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce