Annonce
Bjerringbro

Lav din egen faldskærmsdummy

I efterårsferien kan man hos Blicheregnens Muesum bygge sin egen Paradummy. Pressefoto
Der er aktiviteter for hele familien på Blicheregnen i efterårsferien
Annonce

Thorning: Krig handler ikke kun om våbenstyrke – det handler også om snilde og list. De allierede opfandt paradummien for at narre tyskerne under krigen – og nu kan man lave sin egen på Blicheregnen.

I efterårsferien sætter museet fokus på Besættelsen og Anden Verdenskrig, og inviterer gæster til at fremstille deres egen paradummy.

Paradummien, eller Rupert som den også kaldes, er en lille figur med faldskærm, som blev kastet ned bag fjendens linjer under D-dag for at vildlede tyskerne. De allierede benyttede ca. 17.000 ægte faldskærmssoldater 6. juni 1944 ved landgangen i Normandiet, og det kunne redde mange liv, hvis den tyske hær koncentrerede sig om falske faldskærmssoldater i stedet for de ægte.

På afstand lignede dummierne rigtige faldskærmssoldater, men de var væsentligt mindre, da de allierede fandt ud af, at man ikke kan se forskel i luften. Paradummierne var skabt til at eksplodere, når de ramte jorden, så tyskerne troede, de blev beskudt af virkelige soldater – dem, man kan lave på Blicheregnen, er dog ganske ufarlige.

Faldskærmssoldater er en helt ny opfindelse under Anden Verdenskrig, og det er under besættelsen af Danmark, at tyskerne første gang benytter faldskærmstropper.

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce