Annonce
Leder

Leder: Hvornår har du sidst krammet en frivillig?

Ofte er statistik blot tørre tal, men det sker dog alligevel jævnligt, at tallene afslører interessante og måske endda opløftende tendenser.

Tag for eksempel en frisk opgørelse fra Danmarks Statistik om danskernes frivillige arbejde. Statistikken viser, at et ofte tegnet billede af danskerne som et indelukket folkefærd, der har nok i sig selv, ikke holder stik. Tværtimod.

Danskerne er hjælpsomme og arbejdsomme og yder gerne en indsats uden udsigt til belønning i form af kolde kontanter eller gavekort til den lokale sportsforretning.

Statistikken viser, at hver tredje dansker over 16 år har udført frivilligt arbejde inden for de seneste tre måneder. Det kan være alt fra en bestyrelsespost i karateklubben til opkridtning af fodboldbanen og hjælp i køkkenet for en social organisation.

Den danske tradition for ulønnet, frivilligt arbejde eksisterer altså stadig i bedste velgående, heldigvis.

Store idrætsstævner og mange kulturelle arrangementer ville være umulige at gennemføre, hvis ikke et stort antal frivillige hjælpere stillede op.

I begyndelsen af august deltog min ældste datter i det gigantiske fodboldstævne Vildbjerg Cup, hvor i omegnen af 10.000 ungdomsfodboldspillere deltager.

Her er flere end 1000 frivillige hjælpere altafgørende for, at stævnet år efter år kan afvikles til noget nær perfektion. Det spiller bare, kan jeg fortælle. Det er dybt imponerende, og stævnet er et godt eksempel på, at når man løfter i flok - når man er del af et stort og velfungerende fællesskab - så kan rigtig meget lade sig gøre.

Frivilligt arbejde er kun sjældent surt slid. For de fleste er det sjovt og givende, fordi man er med i et godt fællesskab, eller fordi det frivillige arbejde samtidig er del af éns fritidsinteresse.

Jeg er selv fodboldtræner for to hold: et drengehold, hvor min søn spiller med, og et pigehold hvor min yngste datter spiller med. Og jeg elsker det. Både fordi, det giver mig noget kvalitetstid med mine børn, men også fordi jeg kan se og mærke, at det gør en forskel for en masse andre børn og deres forældre, at jeg gider bruge min fritid på at hygge om deres unger.

Den glæde, det giver mig at trille rundt i græsset i en brydekamp med knægtene inden træningen, er ubetalelig. Det samme gælder de ugentlige kram, de små piger kvitterer med, hver gang de takker af efter endnu en træning.

Det er det hele værd, og jeg kan kun anbefale alle at gå frivillighedens vej. Den er enormt givende, og så er det en ekstra bonus, at man med sit engagement bidrager til en uundværlig samfundskvalitet, som frivilligt arbejde i høj grad er.

Kan du ikke selv overskue en tjans i bestyrelsen eller på træningsbanen, så bidrag i det mindste med et skulderklap, en highfive eller måske et kram til de frivillige, der er med til at gøre en forskel for dig eller dine børn.

Hvornår har du sidst gjort det?

Redaktionschef Kristian Wesenberg Andersen.
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce