Annonce
Rundt om Viborg

Ledvogterhuset: Det trækker ud med et legetøjsmuseum

Det gamle ledvogterhus på Østergade i Karup blev i vinter købt af erhvervsmanden Ole Mikkelsen, Gjerlev ved Randers, for 50.000 kroner. Sælgeren var Viborg Kommune. Arkivfoto: Morten Pedersen
Lokale borgere i Karup undrer sig over, hvor det bebudede legetøjsmuseum i det tidligere ledvogterhus bliver af. Ejeren forsikrer, at det er på vej, men det er tidligst klar næste år.

Karup: For trekvart år siden solgte Viborg Kommune det gamle ledvogterhus på Østergade 23 i Karup til en mand, der angiveligt ville stille huset til rådighed for et legetøjsmuseum.

Legetøjsmuseet er dog ikke åbnet endnu og ser heller ikke til at blive det lige med det første. Det har fået flere lokale borgere til at spekulere på, om det overhovedet sker. Og hvad der i givet fald ellers skal blive af det historiske jernbanehus, som indtil for to år siden rummede Karups lokalhistoriske arkiv.

Monika Hedberg, den nu 87-årige aktivist, der med held kæmpede for at bevare folkebiblioteket i den tidligere stationsbygning i Karup, har mere end undret sig. Hun har skrevet til borgmester Ulrik Wilbek (V) og beklaget sig over, at det gamle ledvogterhus står ubrugt hen, selv om køberen altså angav et formål i forbindelse med købet.

Ulrik Wilbek har svaret Monika Hedberg følgende:

"Som nævnt i mit tidligere brev til dig, var der ikke fra kommunens side noget krav over for køberen til den fremtidige anvendelse af ejendommen. Der er derfor heller ikke nogen tidsfrist. Og der er heller ikke noget krav om renovering eller for den sags skyld krav om brug af huset. Vi har kun indsigt med, hvad der sker med ejendommen i det omfang, der er en byggesag på ejendommen, og en renovering kræver ikke nogen byggetilladelse. Jeg kan således desværre ikke belyse sagen nærmere for dig".

Annonce
Monika Hedberg, der ville have etableret et "Cyklens Hus" i det tidligere ledvogterhus, har skrevet til borgmesteren vedrørende huset. Arkivfoto: Morten Dueholm

Husrenovering

Det kan altså kun ejeren, Ole Mikkelsen, Gjerlev ved Randers, der købte ledvogterhuset for 50.000 kroner og angiveligt vil lade en bekendt, som går meget op i legetøj og har en større samling, bruge huset som en slags museum.

Ole Mikkelsen siger til folkebladet, at planen ikke er opgivet. Det har blot trukket noget ud at få den realiseret, fordi han først vil sætte huset indvendigt i stand. Blandt andet med et rigtigt køkken og et nyt toilet.

- Vi arbejder løbende på huset, men det tager lidt tid, når vi selv skal gøre det. Det bliver i hvert fald ikke færdigt på denne side af nytår, siger Ole Mikkelsen.

Han købte huset på en ret stor hjørnegrund for 50.000 kroner. Når prisen ikke var højere, skyldes det - foruden husets stand - at matriklen ifølge kommuneplanen kun må anvendes til "kulturelle og almene formål" - og ikke kommercielle. Eksempelvis må ejeren ikke åbne en forretning eller bygge boliger på grunden.

Monika Hedbergs interesse for, hvad der sker med ledvogterhuset fra 1906, skyldes ikke mindst, at hun - forgæves - kæmpede for, at Viborg Kommune skulle beholde huset og stille det til rådighed for et nyt "Cyklens Hus" i Karup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce