Annonce
Bjerringbro

Licitation: Ny bro ved Kjællinghøl er klar til nytår

I starten af december sidste år styrtede Kjællinghøl-broen i Gudenåen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Arbejdet med 35 meter lang stålbro over Gudenåen udbydes nu i licitation.
Annonce

Bjerringbro: Hvis man går og drømmer om at bygge en bro, så har man chancen nu. Og det er ikke hvilken som helst bro, idet det er en stibro ved Kjællinghøl, som afløser for den træbro, som knækkede og styrtede i Gudenåen i december 2019.

Broen skal være en gitterbro i stål uden understøtning. Broen er 35,5 meter lang 2,4 meter bred. Dertil kommer en rampe på 50 meter og en tre meter høj trappe. Broen skal have et gelænder på cirka 1,2 meter. Kraftige vanger vil løfte broen cirka 1,8 meter over brinken og give en sejlpassage på mindst 2,75 meter ved daglig vande. Broens højde over vandspejlet justeres i forhold til den gamle bro, så den nye får samme højde over vandspejlet som broen ved Østre Omfartsvej i Bjerringbro og broen i Ulstrup. På den måde bliver højden for kanoer og andre sejlfartøjer ens.

Viborg Byråd har afsat fem millioner  kroner til  den nye bro. Arbejdet udbydes i totalentreprise, og det betyder, at det firma, som vinder licitationen, selv skal stå for både detailprojektering og hele byggeriet inklusive ramper og trappe.

Sidste frist for at aflevere tilbud er onsdag 12. august, og som udgangspunkt vælger kommunen det billigste tilbud.

Annonce

Flere henvendelser

Viborg Kommune har hyret firmaet Broconsult til det forberedenede arbejde. Entreprenører, som byder på opgaven, skal kunne dokumentere at have bygget mindst tre sammenlignelige  stibroer i stål med et anlægsbudget på mindst to milllioner kroner. Og entreprenøren skal påvise en egenkapital på mindst 4,5 mio. kroner. Med de krav vil Viborg Kommune sikre sig, at det er et firma af en vis størrelse, som får opgaven.

Skitse for den nye stålbro ved Kjællinghøl. Tegning: Broconsult

Ifølge ingeniør ved Viborg Kommunes Teknik & Miljø, Jens Møller Vestergård, er der allerede flere, som har spurgt til opgaven.

- Vi håber på fire-fem bud. Vi har haft flere henvendelser, og vi forventer ikke, at der bliver problemer med at finde en entreprenør, som kan udføre opgaven, siger han.


Vi håber på fire-fem bud. Vi har haft flere henvendelser, og vi forventer ikke, at der bliver problemer med at finde en entreprenør, som kan udføre opgaven

Jens Møller Vestergård, ingeniør.


- Flere har dog nævnt den korte byggefrist, og derfor har vi givet en måned mere, så broen skal stå færdig 31. december, og det er også politikernes ønske, at broen bliver færdig i år, tilføjer Jens Møller Vestergård.

Annonce

Solid bro

Ved at vælge en bro i stål forventer politikerne at få en solid bro. Den gamle Kjællinghølbro var udført i rundtømmer, og den holdt som bekendt ikke længe. Den blev indviet 14. juni 2012, og allerede inden den styrtede i åen i december sidste år, havde den været lukket i nogen tid.  I september 2016 viste broen store svaghedstegn og måtte lukkes, da en af de bærende bjælker knækkede.

I slutningen af november 2016 genåbnede broen, men i december 2018 var den gal igen, og   broen blev på grund af råd i de bærende stammer spærret for færdsel både over og under.

Først i midten af april 2019 blev det igen muligt at sejle under broen, men den nåede ikke at blive åbnet for tørskoet færdsel, inden den knækkede og faldt i vandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Sport For abonnenter

Viborg FF-anfører glad for ekstra præstationspres - nu er der ingen undskyldninger

Annonce