Annonce
Rundt om Viborg

Limfjordsbog er kommet på gaden

Fra bogpræsentationen ses her de tre forfattere, Jens Østergaard, Lisbeth Andersen-Farmer og Hans Korsgaard. Privatfoto
Tre forfattere og en ferm tilrettelægger står bag udgivelsen en bog om Virksund opg Limfjorden. Bogen blev præsenteret fredag i Virksund.

Virksund: "Virksund. Med Limfjorden som bagtæppe" er titlen på en ny bog, der har Hans Korsgaard fra Virksund Camping som inititivtager og medforfatter sammen med Lisbeth Andersen-Farmer og Jens Østergaard.

Den rigt illustrerede bog på godt 140 sider er grafisk tilrettelagt af tidligere reklamebureauindehaver Leif Andersen-Farmer, der efter nogle år som indehavere af Aa Mølle ved Hadsund nu sammen med hustruen bor i Pindstrup. Leif Andersen-Farmer har skabt et smukt og logisk opbygget layout og er selv mester for mange af bogens flotte farvebilleder.

Lisbeth Andersen-Farmer var i en årrække med efternavnet Thomassen turistchef i Skive og koordinator for turistarbejdet i den vestlige Limfjord. Senere var hun direktør for Turisteksportgruppen Østjylland med base i Aarhus. Desuden var Lisbeth Andersen-Farmer i flere år poltisk aktiv som Venstre-medlem af Viborg Amtsråd og blev den afgørende stemme, da Hjarbæk Fjord igen blev salt.

Fælles for de tre forfattere er en dyb kærlighed til Limfjorden.

I et kapitel citerer Lisbeth Andersen-Farmer forfatteren Hans Edvard Nørregaard Nielsen for en beretning om, hvordan vestjyderne i ældre tid samledes om vinteren og talte om stort og småt. Der blev ofte sunget sange af Jeppe Aakjær - men altid først, når mørket var faldet på.

- Man holdt ikke af, at andre kunne se, at man fik blanke øjne, forklarer Nørrregaard-Nielsen.

Det var i øvrigt i Hjarbæk Fjord og ved Virksund, vikingerne samlede deres flåder, inden de drog på togter.

Annonce

Pudsige beretninger

Bogen er fyldt med pudsige beretninger.

Som for eksempel om åleprangeren "Bette Niels", der transporterede sin fangst til byer som Randers, Viborg og Silkeborg - vel at mærke i en lille tohjulet vogn, der blev trukket af to sanktbernhardshunde!

Det var samme "Bette Niels", der ved en lejlighed blev antastet af politiet ude på isen og spurgte, om den pågældende, der i øvrigt var fra Viborg, ikke var landbetjent.

Svaret var bekræftende, hvorefter "Bette Niels" sagde:

- Hvad har De på a` vand å gjør?

Hans Korsgaard har forsynet bogen med en fortegnelse over samtlige boliger og beboere i Virksund, og derigennem oplyses læseren om, at en notabilitet som Danmarks første kvindelige brigadegeneral, Lone Træholt, sammen med sin mand bor i et hus på Hobrovej.

Jens Østergaard noterer med vemod, at det i dag er slut med fiskeri i Limfjorden. Han har selv om dreng på en gård ved Lundø hentet pæne lommepenge ved at sælge fisk.

Et specielt kapitel omhandler 1983, da en hval, hurtigt døbt "Valborg" og landskendt gennem Shu-bi-dua-sangen med samme titel, havde forvildet sig til Virksund. Sommeren igennem kom der 100.000 mennesker for at få et glimt af hvalen. Selv det daværende monopol-tv, repræsenteret ved Poul Thomsen fra "Dus med dyrene", mødte frem, hvilket ses af et avisudklip i bogen.

Bogen koster 248 kroner og er udgivet af Ivan Bertelsens Mindefond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce