Annonce
Kultur

Lodsejere: Regulativet er ikke overholdt

Oversvømmelser ved Gudenåen forekommer jævnligt. Nu har lodsejere hyret et advokatfirma til at undersøge hvorfor antallet af oversvømmelser stiger. Arkivfoto: Preben Madsen
Lodsejere ved Gudenåen har bedt fire kommuner om møde om vedligeholdelse.
Annonce

Bjerringbro: "Regulativet er ikke overholdt, og kommunerne har ikke levet op til deres forpligtigelser."

Sådan lyder det fra advokatfirmaet Hjulmandkaptajn, som på vegne af lodsejere har gransket dokumenter om Gudenåen efter oversvømmelserne i oktober.

- Vandføringsevnen i Gudenåen er i en periode på 15 år frem til 2011 blevet markant forringet. Det er sket på trods af, at det af regulativet for åen fremgår, at den skal bevare en uændret vandføringsevne. Regulativet er således ikke blevet overholdt.

Det er en af konklusionerne i et notat udarbejdet af advokatfirmaet på vegne af tre lodsejere ved Gudenåen.

Notatet gælder Gudenåen på strækningen fra Silkeborg til Tange Sø. De tre lodsejere er Hans de Neergaard, Lars Bo Nielsen og Steen Rasmussen, som alle er medlemmer af bestyrelsen i organisationen Danske Vandløb.

Annonce

Vandføringsevne

Advokatfirmaet har gennemgået regulativet samt breve fra Niras til Viborg Amt og Århus Amt fra dengang, da regulativet blev udarbejdet. Også en rapport og udredning fra rådgivningsselskabet Orbicon fra henholdsvis 2011 og 2013 indgår i materialet.

Advokat Niels Vase fra advokatfirmaet HjulmandKaptain konkluderer på baggrund af enslydende konklusioner, at der efter regulativets oprettelse og frem til 2011 er sket en reduktion i det såkaldte manningtal. Dermed er vandingsføringsevnen blevet forringet som en følge af manglende vedligeholdelse.

Manningtallet fortæller om den modstand, som vandløbet yder mod vandets strømning. Jo højere modstand, desto lavere manningtal, og helt konkret er manningtallet i Gudenåen i perioden faldet fra 35 til 15.

- Hvis manningtallet falder og modstanden i vandløbet dermed stiger, vil også vandstanden stige, hvilket vi har set i den periode, siger Steen Rasmussen i en pressemeddelelse.

- Konklusionen fra advokatfirmaet er meget klar. Vandstanden er steget, og regulativet er ikke overholdt over en lang periode. Det er alvorligt, og det fik konsekvenser for os her i oktober. Jeg synes, kommunerne skal tage ansvaret på sig, tilføjer Steen Rasmussen på vegne af lodsejergruppen.

Lodsejerne har nu sendt rapporten fra advokatfirmaet til de fire kommuner Randers, Silkeborg, Viborg og Favrskov. De tre bestyrelsesmedlemmer fra Danske Vandløb har bedt om at et møde med kommunerne for at fremlægge rapporten og få deres kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Måske kan vi nå at redde landsbyerne

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Navne

Loge-bror i imponerende 50 år

Annonce