Annonce
Rundt om Viborg

Lokal beslutning om fornyelsespenge skal bruges på scene eller station

Borgergruppen "Nyt liv i Stoholm Station" har frem til 1. oktober til at samle midler til på den ene eller den anden måde at bevare stationsbygningen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Kommunen vil følge Stoholm-følgegruppens indstilling, når det angår ubrugte midler fra områdefornyelsen, siger projektleder. Lige nu står der friluftsscene på resten af midlerne fra fornyelsen, men stationen er også en mulighed.
Annonce

Stoholm: - Det er en beslutning, som i sidste ende skal tages lokalt.

Så diplomatisk udtrykker Benny Christensen fra Viborg Kommunes planafdeling sig om de resterende i alt 750.000 kroner fra områdefornyelsen i Stoholm. Fornyelsesprojektet, som han er projektleder for, blev afsluttet med indvielse sidste år, og der står i alt 750.000 kroner tilbage, som ikke er blevet brugt. De er siden øremærket til en ny friluftscene i Stoholms park, Anlægget, som man er undervejs med. 600.000 kroner af de penge stod der oprindeligt stationsbygningen på, men den lokale følgegruppe tog i 2015 stationen ud af områdefornyelsen, da man anså det for at blive for dyrt at drive og vedligeholde bygningen.

- Man ønskede heller ikke at konkurrere med de eksisterende tilbud i Stoholm med nye tilbud i stationsbygningen og sammen med udfordringer i forhold til istandsættelse og drift, så tog man i følgegruppen altså bygningen helt ud af områdefornyelsen, og dermed er der altså penge til overs, siger Benny Christensen.

I november sidste år lykkedes det som bekendt en gruppe lokale at få udsat nedrivningen af stationsbygningen, og den udsættelse er netop blevet forlænget til 1. oktober, hvor gruppen "Nyt liv i Stoholm Station" så skal rejse penge til en overtagelse eller til at leje bygningen, som man blandt andet drømmer om fylde med alt fra it-forløb, forfatteraftener og udstillinger, mødested for mødregrupper og netværk og endda en café og en slags forsamlingshus-funktion. Stationsforkæmperne mener, at de penge, der oprindeligt var hensat til stationen, så bør gå i puljen til det nye projekt - altså tilbage til stationen.

- I min verden står der stadig stationsbygningen på de midler, så det vil jeg gå videre med, og så må vi se på det, sagde talsmanden for gruppen, Finn Godrim, til folkebladet først på ugen.

Annonce

Følger følgegruppen

Hvor pengene skal hen, vil Benny Christensen altså ikke blande sig i. Han påpeger dog, at det er følgegruppens beslutning at droppe stationsbygningen og siden, at man i stedet skulle arbejde på at finde anvendelse for pengene ved at bygge ny friluftscene i Anlægget.

- Det er følgegruppens beslutning, og det er jo en bredt funderet følgegruppe, der kan tale på byens vegne i forhold til områdefornyelsen. Vi kan jo ikke holde et borgermøde, hver gang der skal tages en beslutning. Nu er der så nye initiativer i gang i forhold til stationen, og vi skal ikke blande os i, hvad man lokalt beslutter. Men følgegruppen har jo besluttet, at der skal arbejdes på en scene, og det læner vi os jo op ad, som vi hele tiden har gjort under forløbet, siger Benny Christensen.

Han tilføjer også, at når der skal ske ændringer i forhold til budgettet for områdefornyelsen, så skal det i sidste end godkendes politisk - det vil sige i kommunens landdistriktsudvalg - og hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der har støttet områdefornyelsen med 2,8 millioner kroner, og dermed sammen med kommunen med 5,6 millioner i støtte har været den store bidragyder.

- Jeg er ret sikker på, at man også her vil støtte sig op af følgegruppens beslutning, for det er som nævnt i områdefornyelsernes ånd, at de udføres i tæt samarbejde med lokalsamfundet, siger Benny Christensen. Han oplyser også, at regnskabet for områdefornyelsen endnu ikke endeligt er gjort op og godkendt, og at følgegruppens beslutning om at anvende de resterende penge på scenen heller ikke formelt er godkendt hos kommunen og ministeriet.

Formanden for Stoholm Borgerforening, Susanne Bak, har været en del af følgegruppen, og borgerforeningen er også med i den arbejdsgruppe, der arbejder med sceneprojektet. Hun har tidligere overfor folkebladet oplyst, at det ikke har været på tale, at de resterende penge fra områdefornyelsen skulle tilbage til stationsbygningnen, og at hun heller ikke forventede, at det vil komme på tale.

Følgegruppen har bestået af repræsentanter fra handelsstanden, fritids- og kulturcentret, borgerforeningen, Stoholm Jagtforening og flere lokale borgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce