Annonce
Viborg

Lokal skole opkrævede gebyrer uden lovhjemmel

The Animation Workshop har i årevis opkrævet store gebyrer fra de studerende. Foto: Morten Dueholm
VIA University College sætter en stopper for The Animation Workshops særlige praksis for opkrævning af gebyrer fra de studerende.

Viborg: Ved årsskiftet var det slut med, at The Animation Workshop (TAW) opkrævede et særligt gebyr fra skolens mange studerende. Opkrævningen har været praksis i 12 år, hvor studerende hver måned har betalt op mod 2300 kroner om måneden til blandt andet pc-udstyr og billetter til svømmehal.

Det oplyser DM Akademikerbladet (tidligere Magisterbladet) i det seneste nummer af bladet, der læses af medlemmer af Dansk Magisterforening.

Bladet skrev først om de store studiegebyrer på TAW i november sidste år. I artiklen gav flere eksperter udtryk for, at de høje gebyrer i realiteten brød med princippet om, at uddannelser i Danmark skal være frie og lige, og at det skal være muligt for alle at bryde den sociale arv.

Nu har VIA University College altså stoppet den for de studerende ganske dyre praksis.

Det sker efter, at Uddannelses- og Forskningsministeriet bad VIA om en redegørelse om sagen.

Den har ministeriet fået, og den har DM Akademikerbladet fået aktindsigt i.

Det hedder blandt andet:

"...Der har på TAW-uddannelserne beklageligvis været opkrævet visse ydelser, som ikke har haft karakter af materialeudgifter, hvilket der ikke har været hjemmel for..." og videre kan man læse: "...ordningen ikke har været kommunikeret som værende frivillig for de studerende, ligesom den ikke har været i fuld overensstemmelse med reglerne om indtægtsdækket virksomhed ...".

Redegørelsen er underskrevet af professionshøjskoledirektør Kirsten Suhr Bundgaard.

Ifølge Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig organisation og ledelse ved SDU, er redegørelsen en ren tilståelsessag.

Han siger til DM Akademikerbladet:

- Man har afkrævet overgennemsnitligt høje månedlige og årlige gebyrer, der burde have været transparente og frivillige. Og ingen har i 12 år stillet spørgsmål ved, om den praksis har været velbegrundet.

Han siger videre, at VIA's ændring af reglerne er en "ren tilståelsessag".

Af VIA's redegørelse fremgår det, at man fremover vil tilbyde en pris alene for særligt hardware- og software-udstyr. Det vil koste en studerende knap 1600 kroner om måneden. De studerende må endvidere regne med udgifter på i alt 25.000 kroner under studierne til materialer og studieture.

Styrelsen for Forskning og Uddannelse skal nu vurdere, om VIA's redegørelse er nok. Mens styrelsen kigger på det, siger formand for Dansk Magisterforenings professionshøjskoleundervisere Tommy Dalegaard Madsen til DM Magisterbladet:

- Det er en trussel mod principperne om frie og lige uddannelser i Danmark, når studerende på særlige uddannelser bliver opkrævet eksorbitant høje gebyrer. Vi har i forvejen udfordringer nok med at skabe lige forudsætninger for at tage uddannelse i Danmark, så vi skal gøre alt, hvad vi kan for at bremse glidebanerne hen imod brugerbetaling ad bagvejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Bedre natur kræver et langt sejt træk

Debat

Lyset for enden af tunnellen

Annonce