Annonce
Rundt om Viborg

Lokal vingård ser ud til at slippe for støvende og støjende fremtidig nabo

Jens Skovgaard, indehaver af Cold Hand Winery, glæder sig over de politiske signaler, som giver håb om, at grusgraven på nabogrunden droppes. Arkivfoto: Morten Dueholm
I udkastet til en ny råstofplan for Region Midtjylland indgår en plan om at udpege et område nordvest for Læsten til grusgrav. Den vil i givet fald blive nærmeste nabo til vin-, restaurant- og oplevelsesgården Cold Hand Winery ved Hammershøj. Men nu synes politikerne klar til at pille området ud af råstofplanen.

Hammershøj: Den endelige beslutning om, hvor i Region Midtjylland, der skal graves grus de næste 12 år, er endnu ikke taget. Men alt tyder nu på, at vin- restaurant- og oplevelsesgården Cold Hand Winery ved Hammershøj slipper for at få en grusgrav som nærmeste nabo, hvilket der ellers var lagt op til i første udkast til en ny råstofplan for regionen.

Planen har nu været i høring og blev sammen med de indkomne høringssvar mandag drøftet i regionsrådets udvalg for regional udvikling.

I alt bliver der i udkastet til råstofplanen peget på 20 eksisterende graveområder, som vil kunne udvides, samt syv nye områder, hvor der kan graves efter råstoffer. Blandt de syv er et 28 hektar stort område ved Læsten helt op til Viborg Kommune.

Annonce

Cold Hand Winery

Området grænser op til Cold Hand Winery, hvilket indehaver Jens Skovgaard mildest talt ikke har været begejstret for. Han er nemlig godt i gang med at udbygge og udvikle sin virksomhed til at være meget mere end den vingård, der var udgangspunktet. Blandt andet med restaurant, hvor skiftende gæstekokke tilbereder gourmet-menuer på højt niveau, og hvor man kan overnatte i vinfade, der er indrettet som hytter, i luksustelte eller - formentlig inden længe - i et egentligt hotel, hvis arkitektur også vil lede tankerne hen på vinproduktion.


Intet er jo endeligt besluttet, men jeg siger vist ikke for meget, når jeg fortæller, at politikerne i udvalget er betænkelige ved at udpege området ved Læsten som graveområde.

Jørgen Nørby, formand for udvalg for regionnal udvikling (V)


Allerede nu gæster 15.000 mennesker årligt stedet, men Jens Skovgaard forudser, at en grusgrav som nærmeste nabo vil sætte en effektiv stopper for Cold Hand Winerys udvikling som lokal og regional turistattraktion.

Formanden for udvalget for regional udvikling, Jørgen Nørby (V) siger, at politikerne i udvalget er betænkelige ved at sige ja til råstofgravning i området ved Læsten. Foto: Morten Stricker

Siden udkastet til planen blev offentliggjort, har han dog som allieret haft Randers Kommune, som faktisk er blandt de cirka 300 indsendere af høringssvar. Randers peger i sin indsigelse mod planerne på, at hele Cold Hand Winery-projektet har "en meget stor turistmæssig værdi for både kommunen og hele regionen".

Annonce

Politiker-besøg

I sidste uge var det lokale medlem af regionsrådet Henrik Gottlieb Hansen (S) sammen med Jørgen Nørby (V) og Flemming Knudsen (S), henholdsvis formand og næstformand i udvalg for regional udvikling, på besøg hos Jens Skovgaard, som viste dem rundt i sin virksomhed og fortalte om planerne for den.

Det har sammen med forskellige høringssvar tilsyneladende gjort indtryk, for efter mødet sagde Henrik Gottlieb Hansen, at man i den socialdemokratiske gruppe i regionsrådet er enige om, at der ikke skal etableres grusgrav som nabo til Cold Hand Winery.

Lidt mere forsigtig i sit ordvalg er Jørgen Nørby, som efter mandagens drøftelse i udvalget af råstofplanen siger:

- Intet er jo endeligt besluttet, men jeg siger vist ikke for meget, når jeg fortæller, at politikerne i udvalget er betænkelige ved at udpege området ved Læsten som graveområde.

Annonce

Optimismen genvundet

Jørgen Nørby siger videre, at der er generel enighed om blandt politikerne fra alle partier, at udpegningen af områderne til råstofgravning skal ske under de videst mulige hensyn til folk, der bor i samme område.

- Samtidig er det jo vores opgave at sikre, at den store efterspørgsel på råstoffer til byggeriet kan efterkommes, siger han.

På Cold Hand Winery er Jens Skovgaard glad for de signaler, der nu sendes ud fra politisk hold.

- Det lyder virkelig godt. Nu kan man igen se lidt optimistisk på fremtiden, hvilket har været svært, så længe der har været udsigt til, at vi skulle have en så støjende og støvende nabo, som en grusgrav er, siger Jens Skovgaard.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Alarm 112 For abonnenter

'Der er skiderikker på skovstien!': 70-årig kvinde fik teenage-røver til at stikke af - nu er skiderikken dømt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rundt om Viborg

Vandløbsrestaurering: Bedre forhold for fisk og planter i stor å

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Bjerringbro For abonnenter

Stille sommer på Dyrebakken: Kejserænder bød Hans Bach velkommen hjem fra hospitalet

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Flintesmedens svalesang

Annonce