Annonce
Rundt om Viborg

Lokale politikere klar til at finde penge til forskning i Foulum

Institutleder Jørgen E. Olesen fortalte de besøgende folketingsmedlemmer om forskningen i at reducere udledningen af drivhusgasser. Foto: Jakob Thorup Thomsen
Fire lokale folketingsmedlemmer besøgte Aarhus Universitet i Foulum for at høre om nedskæringer, fyringsrunde og grøn omstilling.

Foulum: Stemningen blandt fire lokale folketingsmedlemmer, der mandag besøgte Aarhus Universitet i Foulum, kunne nok tyde på, at et hurtigt forlig var inden for rækkevidde. De fire folketingsmedlemmer, Søren Pape Poulsen (K), Signe Munk (SF), Karin Gaardsted (S) og Kristian Pihl Lorentzen (V), gav alle udtryk for, at der er behov for at styrke den landbrugsforskning, der finder sted i Foulum.

Anledningen til besøget var, at Aarhus Universitets fakultet for Technical Sciences står over for store nedskæringer, der blandt andet rammer forskningen i Foulum. Det er konsekvensen af årlige to procents besparelser - det såkaldte omprioriteringsbidrag - der i en årrække har ramt forskningen på fakultetet.

Institutledere og andre chefer fra universitetet har forsøgt at gøre opmærksom på, at det er den forskning og rådgivning, der skal danne grundlag for landets grønne omstilling, som er i fare. De lokale folketingsmedlemmer havde bedt om  at få besøget i stand, så de kunne høre nærmere om problemerne.

Nu er det jo altså ikke fire folketingsmedlemmer fra Viborg-området, der kan bestemme, hvad rigets penge skal bruges til, selv om der med Søren Pape Poulsen var en enkelt partiformand med i flokken. Derfor er det nok for tidligt at ånde lettet op på Aarhus Universitet, selv om de alle fire gav udtryk for deres gode vilje.

Annonce

Stort eksport-potentiale

- Jeg har jo ikke nogen penge, men vi sidder jo i forhandlinger om landbruget og klimaet, og her mener jeg, at vi skal sørge for, at der bliver målrettet midler til forskning i den grønne omstilling. Verden har jo ikke brug for færre fødevarer, og hvis vi i Danmark finder nogle gode løsninger, har det et stort eksport-potentiale. Selve det at lave omprioriteringsbidrag kan jo være godt nok i en årrække, men det er klart, at der en grænse for, hvor længe man kan blive ved, og det er forskningen, der skal vise vej i den grønne omstilling, sagde Søren Pape Poulsen over den afsluttende kop kaffe.

Kasserne, der ses på billedet, gør det muligt at måle udledningen af drivhusgasser fra afgrøderne. Foto: Jakob Thorup Thomsen

Institutleder Jørgen E. Olesen, der var en af de forskere, der fortalte politikerne om aktiviteterne i Foulum, har slået til lyd for, at forskningscentret kunne være et fyrtårn i landbrugsforskningen på internationalt niveau, men at der mangler politisk vilje til at sørge for midlerne til det. Kristian Pihl Lorentzen er helt med på, at det er den vej, vi skal gå.

- Foulum kan blive et kraftcenter i den grønne omstilling, og det skal vi have fokus på i de forhandlinger, vi er i gang med om omstilling af landbruget. Det er en vision, vi bør føre ud i livet, og det kræver, at vi finder flere forskningsmidler, sagde han.

Annonce

Brug for den gode forskning

Signe Munk, der er klimaordfører for SF, krævede allerede for et par uger siden de aktuelle besparelser taget af bordet. Og at det er nødvendigt, blev hun bekræftet i på rundturen på forskningscentret.

- Vi har set den praktiske landbrugsforskning i virkeligheden, og der er ingen tvivl om, at de byggeklodser, der bliver skabt her, er noget, vi skal bygge den grønne omstilling af landbruget med. SF har meldt ud, at vi skal stoppe omprioriteringsbidraget på den del af forskningen. Vi har brug for den gode forskning for at træffe de politiske beslutninger om grøn omstilling. Alle ansvarlige politikere på Christiansborg ved, at det er herude, man har kompetencen til at levere forskningen, og jeg håber, at vi kan få afskaffet besparelserne, sagde hun.

Annonce

Går til finansministeren

Karin Gaardsted vil nu tage fat i sit partis finansminister Nicolai Vammen for at sikre, at der i toppen af regeringen er forståelse for, at man er nødt til at sikre forskningsmidler til den grønne omstilling.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi løser udfordringen med den grønne omstilling, og her der altså brug for den forskning, som Aarhus Universitet i Foulum kan levere. Vi skal holde fast i, at der er et behov for forskning i landbrug og produktion af fødevarer, og nu er vi nået til et punkt, hvor man ikke længere kan klare flere besparelser. Det er stærkt bekymrende, at det her betyder, at vi mister en hel generation af unge forskere, som skulle kunne give den myndighedsrådgivning, der er behov for  i fremtiden, sagde hun.

De fire folketingsmedlemmer, der deltog i besøget, kunne trods forskellig partifarve godt blive enige om, at der er behov for flere penge til forskningen. Foto: Jakob Thorup Thomsen


Verden har jo ikke brug for færre fødevarer, og hvis vi i Danmark finder nogle gode løsninger, har det et stort eksport-potentiale.

Søren Pape Poulsen (K).


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce