Annonce
Viborg

Lokalt erhvervsklima: Godkendt med plads til forbedringer

Viborg Kommune sniger sig lige nøjagtig ind i den bedste tredjedel i Dansk Industris undersøgelse af det lokale erhvervsklima i de danske kommuner. Arkivfoto
Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima placerer lige nøjagtig Viborg Kommune i den bedste tredjedel på landsplan - en anelse dårligere end sidste års placering.
Annonce

Viborg: Borgmester Ulrik Wilbek og den lokale næstformand for Dansk Industri (DI) Silkeborg-Viborg, Sine Juul Praastrup, er sådan set helt enige i deres syn på den årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima, der lige nøjagtig placerer Viborg i den bedste tredjedel af de 93 kommuner, der er med i undersøgelsen:

En 31. plads (tre pladser ringere end sidste år) er godkendt, og så skal der ellers fremover arbejdes videre med forbedringer i en fælles indsats.

De har selvfølgelig begge noteret sig, at nabokommunen Silkeborg er rykket voldsomt op ad listen fra en 34. plads i 2018 til en plads som nummer otte i år, men de ser det ikke som et udtryk for, at Silkeborg er ved at rykke helt fra i feltet og har efterladt Viborg holdende i grøften.

- Silkeborg har haft en enorm vækst siden åbningen af motorvejen, og det har kommunen i forhold til erhvervslivet håndteret godt, så det er imponerende og respektfuldt. Den motorvej har vi som bekendt ikke, og det betyder jo blandt andet, at Viborg Kommune ikke scorer så godt i kategorien "infrastruktur og transport", og det kan vi ikke umiddelbart lave om på desværre. Til gengæld glæder jeg mig over, at vi blandt andet scorer godt i kategorien "information og dialog med kommunen". Det er et område, vi prioriterer rigtig højt, og det får vi så også kredit for hos erhvervslivet, siger Ulrik Wilbek.

Lokalt erhvervsklima

Dansk Industri laver hvert år en undersøgelse af erhvervsklimaet i landets kommuner - med få helt små kommuner som undtagelse.

Undersøgelsen er delt op i ni kategorier, og vi bringer her Viborgs placering i de forskellige kategorier i 2019 med 2018-placeringen i parantes samt Silkeborgs placering i samme kategorier.

Infrastruktur og transport:

Viborg: 50 (58), Silkeborg: 10

Arbejdskraft:

Viborg: 26 (32), Silkeborg: 16

Uddannelse:

Viborg: 25 (43), Silkeborg: 11

Kommunal sagsbehandling:

Viborg: 36 (18), Silkeborg: 44

Skatter, afgifter og gebyrer:

Viborg: 21 (30), Silkeborg: 18

Fysiske rammer:

Viborg: 50 (49), Silkeborg: 25

Brug af private leverandører:

Viborg: 33 (51), Silkeborg: 18

Kommunens image:

Viborg: 30 (26), Silkeborg: 1

Information og dialog med kommunen:

Viborg: 19 (43), Silkeborg: 11

Annonce

Gensidig ros

For borgmesteren er det for øvrigt en ros, han gerne vil sende tilbage til den anden side af bordet.

- Vi får som kommune også meget igen ved dialogen. Vi har et meget aktivt erhvervsliv, der tager et stort ansvar for lokalsamfundet, og vi får som kommune mange vigtige input fra den side, så det er absolut en dialog der er til glæde for begge parter, siger Ulrik Wilbek.

For DI-næstformand Sine Juul Praastrup, der er administrerende direktør hos Erik Arkitekter, er der heller ikke tvivl om, at den gode dialog med kommunen er vejen frem.

- Det er en kollektiv udfordring at løse opgaverne sammen, og det skal vi da gøre ved at fortsætte dialogen. Vi er som virksomheder en del af kommunen. Det er her, vi bor, og derfor skal vi være en aktiv partner i at løse de udfordringer, vi står over for, så jeg kan kun opfordre til, at vi arbejder endnu mere sammen og har endnu mere konstruktiv dialog, siger Sine Juul Praastrup.

Som en del af formandskabet i DI Silkeborg-Viborg ser hun helt naturligt på, hvad forskellene er på de to kommuner, og hun er - som borgmesteren - slet ikke i tvivl om, at infrastrukturen (motorvejen) er den helt store forskel og ret afgørende for, at Silkeborg scorer så højt i årets undersøgelse.

- Dermed er det ikke sagt, at vi ikke kan lære noget af, hvordan Silkeborg gør tingene. Det kan vi helt sikkert, og jeg er nu også sikker på, at de kan lære noget af, hvordan vi gør i Viborg. Det er vi i DI Silkeborg-Viborg, som jo ikke en gang har været slået sammen i et år, ved at se nærmere på, og det er jeg sikker på, at erhvervslivet i begge kommuner vil få gavn af, siger Sine Juul Praastrup.

Annonce

Forbedring ønskes

For DI-formanden er der især et område, der meget gerne må blive bedre - byggesagsbehandlingstiden.

- Byggesagsbehandlingen er vigtig for virksomhederne. Både sagsbehandlingstider og kvaliteten er afgørende. Vi vil ønske, at sagsbehandlingen kommer til at gå hurtigere, siger Sine Juul Praastrup, der dog også har godt at sige om byggesagsbehandlingen i kommunen.

- Nogle gange glemmer vi, at byggesagsgebyret som et af få steder i landet er på nul kroner, og så er det de færreste kommuner, der oplever det samme niveau inden for byggeriet, som Viborg Kommune, siger Sine Juul Praastrup.

Borgmester Ulrik Wilbek erkender blankt, at tiderne for byggesagsbehandling har været alt for lange.

- Det kan vi kun undskylde for, og heldigvis har vi inden for de seneste tre måneder fået ansat flere folk i afdelingen, så vi har også gjort noget ved det, siger Ulrik Wilbek.

Og så lige for at få det på det rene. Det lokale erhvervsliv er grundlæggende godt tilfreds med at være placeret i Viborg Kommune.

På spørgsmålet "Vil du anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen?" svarer næsten 70 procent "Helt sikkert" eller "Sikkert", mens under 10 procent svarer "Næppe" eller "Bestemt ikke".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce