Annonce
Sport

Lokalt rallypar rykker op i kongeklassen - med ambitioner om DM-medaljer

JP Racing med Jan Petersen og Jeannette Kvick opgraderer - de har fået en ny bil og skal nu køre med i den helt store klasse i dansk rally. Foto: Morten Pedersen
JP Racing med Jan Petersen ved rattet og Jeannette Kvick som co-driver har købt en bil, som tidligere har vundet DM. Og med den rykker makkerparret op i den stærkeste rallyklasse i Danmark.

Motorsport: Rallyteamet JP Racing er kommet i besiddelse af en helt speciel bil, som betyder at makkerparret Jan Petersen og Jeannette Kvick i den kommende sæson skal kæmpe med på det højeste danske rallyniveau.

Teamets nyindkøbte Peugeot 208 R5 fra 2014 med 300 hestekræfter har tidligere vundet DM med Christian Jensen fra Ans ved rattet - men nu er bilen via en tur til udlandet vendt tilbage til Danmark - og til Lånum, hvor parret med indkøbet af bilen rykker en klasse op i det danske rallyhierarki.

- R5-bilerne er kongeklassen indenfor rally i Danmark. Og jeg har kørt en del i udlandet, hvor Jan har været med for at kigge. Og de her R5-biler overgås altså kun af de fabriksbiler, der kører VM-rally. Så Jan er blevet bidt af ideen om, at han også ville køre sådan en - og så fik vi pludselig muligheden for at gøre en god handel - og så blev vi hurtige enige om, at det var det, vi skulle, forklarer Jeannette Kvick, der er co-driver i teamet.


Det er fascinerende at vinde en klasse - også de mindre klasser - men der er altså noget specielt ved at være i den højeste klasse i Danmark

Jan Petersen, rallykører


Ved rattet sidder Jan Petersen, der allerede nu glæder sig til den nye sæson som venter til foråret.

- Det er sundt at prøve noget nyt og rykke et trin op. Og det her giver os mulighed for at køre med i toppen af den helt store klasse, siger han.

- Det er fascinerende at vinde en klasse - også de mindre klasser - men der er altså noget specielt ved at være i den højeste klasse i Danmark, siger rallykøreren.

- Og det er rigtig ærgerligt, at der er lidt længe til sæsonen begynder, for jeg ville godt nok gerne have været ude og køre den allerede nu, siger Jan Petersen, som dog nok skal få tiden til at gå vinteren igennem.

Han skal nemlig have bilen gennemgået og efterset, så han forventer en del timer i værkstedet indtil foråret - og dermed til sæsonen melder sig på banen.

Mange år i motorsport

For 46-årige Jan Petersen har motorsport været en stor del af livet i snart 30 år.

Han begyndte sidst i 80'erne eller først i 90'erne som co-driver for sin storebror. Derved optjente han sin licens, så han allerede som 18-årig begyndte at køre selv. Der har været pauser undervejs, hvor kone, børn og hus havde førsteprioritet, hvilket betød, at han nøjedes med at være med som mekaniker, men i de seneste 15 år har han så været tilbage.

Han har kørt rallycross, folkerace og klubrally, men i 2016 købte han så den rallybil, som han altså har kørt i indtil nu.

Og det var også manglen på en co-driver, der har flettet hans liv sammen med Jeannette Kvick.

Også hun har været en del af motorsporten i en lang årrække. Hun begyndte så småt i 2000 ved et tilfælde - og så har det hængt ved lige siden.

Jeannette Kvick og Jan Petersen tror på, at de kan være med fremme i den højeste rallyklasse i Danmark. Foto: Morten Pedersen

Hun er oprindeligt fra Lolland, men da Jan Petersen i 2018 manglede en co-driver slog hun til.

- Jan lavede et opslag på Facebook om, at poloen var klar til en ny sæson, men at han manglede en co-driver. Jeg skrev, at han skulle køre det DM sammen med mig - og så har vi kørt sammen siden - og er så også flyttet sammen, siger 40-årige Jeannette Kvick.

Sammen har de klaret sig godt. De fik DM-sølv i klassen i den netop overståede sæson. Og ved siden af har Jeannette Kvick fået godt gang i en karriere som co-driver, hvilket betyder, at hun rejser en del rundt for at agere co-driver for andre kørere i internationale løb.

Kan lade sig gøre

Og de mange år i motorsport betyder, at pokalskabet i hjemmet i omegnen af Lånum er ret fyldt, men der skal nok blive plads til mere.

Og selv om det lokale rallyteam altså rykker op i det helt hårde selskab, så er ambitionerne intakte.

- Jeg drømmer altid om at vinde - og vi tager altid afsted for at vinde. Men mest af alt handler det selvfølgelig om, at vi skal have det sjovt - og så gør vi det, så godt som vi kan, siger Jan Petersen.

Konkurrencen er hård i R5-klassen - men den skræmmer ikke nødvendigvis rallyparret fra Lånum.

- Det er sådan en bil som vores, der vandt DM i 2020. Så det kan altså lade sig gøre. Selvfølgelig er vores bil lidt en "underdog", da den er fra 2014, men det kan sagtens lade sig gøre. Det handler om at være stabil. Vi behøver ikke vinde hver gang, men vi skal være med fremme og optjene godt med point - og så kan man sagtens slutte som vinder, siger Jan Petersen.

Allerede nu er der også blevet plottet et par udenlandske løb ind i kalenderen, som JP Racing håber bliver godt fyldt i 2021.

Den nye bil skal gennemgåes i vinterens løb, så den er helt klar til sæsonen. Foto: Morten Pedersen
Forsiden netop nu
USA

Følg præsident-skiftet i USA: Trump har efterladt afskedsbrev til Biden