Annonce
Kultur

Luften var fuld af liv over Viborg Flyveplads

Der var perfekte vejrforhold lørdag til at tage en tur på vingerne. Foto: Morten Pedersen
Knud Rohdes 50 års jubilæum for købet af en privat helikopter blev fejret med en fest i luftrummet og på jorden på Viborg Flyveplads. Og det gav anledning til stiftelsen af helikopterklub.

Viborg: Viborg Flyveplads var fuld af liv hele lørdag, hvor 80-årige Knud Rohde fejrede, at det var 50 år siden, han købte sin egen private helikopter.

Dagen blev officielt startet med en rørende tale af den konservative formand Søren Pape Poulsen, og derfra gik det slag i slag. Der var faldskærmsudspring, svævefly i luften, formationsflyvning, og flyvevåbnet kom i en af sine luftbårne maskiner. Og så var der selvfølgelig helikoptere.

- Det har været en gevaldig dag, sagde en glad Knud Rohde.

Annonce
Kim Gottenborg Jacobsen (t.h.) tog sin helikopter med til Knud Rohdes jubilæum på flyvepladsen og stiftede den nye helikopterklub.

Helikoptereventyr siden 1969

Knud Rohde er uddannet ingeniør, og hans helikoptereventyr startede tilbage i 1960'erne.

- Jeg læste i et engelsk tidskrift om gittermaster, der blev transporteret til svære steder ved hjælp af helikoptere, og det gav mig idéen, fortalte han.

Han inviterede 18 elselskaber til flyvepladsen ved Vedsø og lejede en helikopter. Han fortalte dem om sin idé: helikopteren skulle bruges til lednings- og elmastinspektion. En flyvetur til den mest skeptiske af de 18 delegerede senere, og de var alle sammen med på idéen.

Med den positive tilkendegivelse var det muligt at låne de 522.000 kroner, en Hughes 300C-helikopter kostede. Den blev bestilt i 1968 og ankom året efter.

- Helikoptere har været min store interesse hele livet, sagde Knud Rohde.

Entusiaster samles i helikopterklub

I anledning af jubilæet blev der også annonceret stiftelsen af en helikopterklub for private.

- Knud var primus motor, jeg sagde bare: "selvfølgelig", da han fik idéen, sagde én af de to klub-stiftere Kim Gottenborg Jacobsen.

Den anden medstifter, indehaver af Herning Helicopters Stephan Erlandsen, var ikke til stede på dagen. Men i øjeblikket er de to stiftere også klubbens eneste to medlemmer.

- Nu skal vi jo til at samle dem med private helikoptere. Men det kan ikke være så svært, vi kender jo efterhånden hinanden, sagde Kim Gottenborg Jacobsen med et smil.

Knud Rohde har også planer om at forme et museum for fly og helikoptere, men det kræver mere arbejde og nogle snakke med kommunen, så nu starter vi med helikopterklubben, som han siger.

Knud Rohdes billeder fra gemmeren. Nederst til højre ses hans Hughes 300C, som han fik i 1969.
Der blev gået på opdagelse i Flyvevåbnets maskine.
Der var ikke kun maskiner i luften. Også faldskærmsudspringere greb muligheden i det gode vejr.
Rob Mus (t.v.) nørdede med sin flyvemaskine fra 1963, som formand for Viborg Flyveklub Hans Lykke Gregersen kalder "den mindste maskine til klubbens højeste pilot".
Der var arrangement for luftfartsentusiaster på Viborg Flyveplads.
Der var arrangement for luftfartsentusiaster, også de mindste, på Viborg Flyveplads.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Myndigheder advarede mod lungekræftskanning: Sygehuse fortsatte alligevel med forkert kræftskanning i et år

Annonce