Annonce
Rundt om Viborg

Lufthavnschef: Luftsfartspakken er ikke nok

Lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen har skrevet til de ni kommuner, der ejer Midtjyllands Lufthavn, om, at der på grund af coronakrisen bliver et ekstra tab, som skal dækkes i år. Arkivfoto: Morten Dueholm
Den nye luftfartspakke hjælper indenrigsflyvningen i gang igen, men den kompenserer ikke for det store tab, som allerede er lidt, mener chefen for Midtjyllands Lufthavn.
Annonce

Karup: Det gode er, at indenrigsluftfarten kommer i gang igen efter coronapausen. Det mindre gode er, at lufthavnen står tilbage med driftstab på adskillige millioner kroner.

Det er i korte træk reaktionen fra lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen, Midtjyllands Lufthavn, på den luftfartspakke, som regeringen forleden blev enige med Venstre, Det radikale Venstre og Det konservative Folkeparti om.

Frans Bjørn-Thygesen ser først og fremmest pakken som en håndsrækning til flyselskaberne, der betjener indenrigsruterne. Staten sørger blandt andet for at dække forskellen mellem billetindtægter og omkostninger beregnet ud fra forskellen mellem en belægning på 20 og 70 procent.

Desuden betaler staten for, at lufthavnene kan sætte passagerafgiften ned med 25 procent fra august og året ud. Det er altså ikke en ekstra indtægt for lufthavnene - men et værn mod et endnu større tab, hvis antallet af passagerer bliver mindre end før cornakrisen.

Og det er der meget, der tyder på, mener Frans Bjørn-Thygesen.

- DAT begynder jo med tre daglige afgange (den 10. august - red.), hvor der før coronakrisen var syv, anfører han.

Annonce

Mangler millioner

Den midtjyske lufthavnschef tvivler således på, at flyvningen fra Karup til København i år kommer op på det sædvanlige niveau, hvilket igen påvirker lufthavnens omsætning og indtjening negativt i forhold til budgettet.


Derfor har jeg efter et bestyrelsesmøde forleden også skrevet ud til kommunerne om, at der bliver et større tab, som man skal have kigget på

Frans Bjørn-Thygesen, chef for Midtjyllands Lufthavn


Dertil kommer et tab på adskillige millioner kroner som følge af coronanedlukningen, som kommer til at vare fem måneder. Samlet set regner Frans Bjørn-Thygesen med, at omsætningen for Midtjyllands Lufthavn højst bliver omkring halvdelen af den budgetterede for 2020.

Det vil i sidste ende også betyde, at det forventede underskud på omkring seks millioner kroner - svarende til driftstøtten fra de ni ejerkommuner - formentlig bliver flere millioner større.

- Derfor har jeg efter et bestyrelsesmøde forleden også skrevet ud til kommunerne om, at der bliver et større tab, som man skal have kigget på, siger Frans Bjørn-Thygesen, der understreger, at han oplever, at de midt- og vestjyske ejerkommuner fortsat bakker stærkt op om Midtjyllands Lufthavn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

En hård nød at knække på Mellemvej

Viborg

Mindeord om Tove Nielsen

Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Annonce