Annonce
Rundt om Viborg

Lufthavnsjubel: Statsstøtte dækker årets coronatab

I 2020 har ruten fra Midtjyllands Lufthavn til København samlet set været lukket næsten halvdelen af tiden. Hvornår ruteflyvningen genoptages er fortsat uvist. Arkivfoto: Morten Pedersen
Med ny statsstøtte håber chefen i Midtjyllands Lufthavn på ruteflyvning igen i år. Men DAT-direktøren er forbeholden.
Annonce

Karup: - Humøret er steget betydeligt.

Det siger Frans Bjørn-Thygesen, chef for Midtjyllands Lufthavn, på baggrund af den nye, politiske delaftale om statsstøtte til indenrigsluftfarten og de mindre lufthavne.

Det står endnu ikke klart, hvor stort et beløb, Midtjyllands Lufthavn får til støtte for driften - kun at der er afsat 28 millioner kroner i alt til de mindre, regionale lufthavne som den ved Karup.


Min målsætning er, at vi i løbet af to-tre uger igen har daglige rutefly

Frans Bjørn-Thygesen, chef for Midtjyllands Lufthavn


Frans Bjørn-Thygesen regner dog med et betydeligt millionbeløb til Midtjyllands Lufthavn, og at det vil betyde, at lufthavnen ikke - som hidtil forventet - behøver ekstra støtte i år til driften fra ejerne - ni midt- og vestjyske kommuner. I forvejen støtter ejerne driften med op til seks millioner kroner i 2020.

Frans Bjørn-Thygesen er glad for den nye støtte til blandt andre Midtjyllands Lufthavn. Arkivfoto: Morten Pedersen

Lufthavnschefen håber og tror samtidig på, at den nye delaftale, der også betyder samlet 27 millioner kroner til luftfartselskaberne, kan betyde en snarlig genåbning af ruten til København.

- Min målsætning er, at vi i løbet af to-tre uger igen har daglige rutefly. Men det skal vi jo have en snak med DAT og med Københavns Lufthavn om, siger Frans Bjørn-Thygesen.

Annonce

- Brændt barn skyr...

Noget tyder dog på, at den midtjyske lufthavnschef skal have rigtig gode argumenter, hvis der inden for få uger skal gang i DAT's ruteflyvning igen. En ruteflyvning, der efter en genstart den 10. august blev indstillet igen for nogle uger siden.

Jesper Rungholm, ejer af og direktør for DAT, er nemlig forbeholden:

- Brændt barn skyr ilden, siger han med henvisning til, at DAT tabte et to-cifret millionbeløb i alt på sin indenrigsflyvning i august og september, før selskabets flyvning blev droslet ned og i forhold til Midtjyllands-ruten helt droppet.

Han henviser særligt til, at DAT alligevel ikke får den statsstøtte, selskabet havde regnet med, da indenrigsflyvningen fra Karup efter næsten fem måneders corona-pause blev genoptaget.

Årsagen er angiveligt, at DAT, der i foråret og hen over sommeren lukkede det meste af sin drift ned og sendte ansatte hjem med lønkompensation, ikke kørte med underskud.

Men Jesper Rungholm mener, at grundlaget for at afvise statsstøtte til DAT er helt forkert, og at det burde handle om hele perioden, siden coronakrisen brød ud i marts.

- Alene i august-september havde vi et underskud på 13 millioner kroner, så jeg kan ikke forstå, hvordan man kan komme frem til, at vi skulle køre med overskud, siger han.

Annonce

- Taget ved næsen

Jesper Rungholm tror ikke på, at den bebudede statsstøtte til luftselskabernes drift er tilstrækkelig til, at Midtjyllands-ruten kan løbe rundt.

Han henviser til, at hvert enkelt luftfartselskab i henhold til EU's covid-19-regler højst vil kunne modtage 800.000 euro (cirka seks millioner kroner), og det mener han ikke er nok.

Udgifterne til security er forholdsvis store Midtjyllands Lufthavn, men lufthavnschefen håber, at den statslige corona-lufthavnspakke kan være en hjælp - også på det område. Arkivfoto: Morten Pedersen

DAT-direktørens konklusion på det hele er, at man ser tiden an, og han vil ikke sætte et bestemt tidspunkt på, hvornår der igen er indenrigsflyvning til og fra Midtjyllands Lufthavn.

- Vi var nok naive, da vi troede, at vi kom med i den første pakke og derfor genoptog flyvningen. Der blev vi taget ved næsen, og derfor er vi nu ekstra forsigtige, siger han.

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce