Annonce
Rundt om Viborg

Lystfiskere er bekymrede: Karup Å er misfarvet af okker

Karup Å snor sig smukt gennem en stor del af det midtjyske landskab. Men visse steder er vandet farvet rødbrunt af okker, og det kan udgøre det miljømæssigt problem. Arkivfoto: Preben Madsen
Lystfiskere og lodsejere ved Karup Å mener, at misfarvning af vandet skyldes okkerudvaskning fra Bølling Sø, men en kommune-undersøgelse giver et mere kompliceret billede.

Viborgegnen: Karup Å Sammenslutningen (KÅS), der organiserer lodsejere og lystfiskere langs Karup Å, er bekymret over misfarvning af å-vandet, som angiveligt skyldes okker. Okker er iltet jern, der udvaskes fra jord og ved iltning får en rustrød farve. Okker kan i vandløb lægge sig som et rustrødt lag på bunden og på planter og ved kraftige koncentrationer udgøre en trussel for fisk og andet dyreliv.

KÅS, der mener, at okkerforureningen kan stamme fra Bølling Sø, har derfor henvendt sig til kommunerne ved Karup Å for at få dem til at se nærmere på problemet.

Det har ført til, at Ikast-Brande Kommune har lavet en rapport, der ganske vist bekræfter, at der udledes masser af okker - blandt andet fra dræninger af kalkfattig jord- i Karup Å. Men til gengæld ikke, at det er særligt Bølling Sø, der er synderen. Bølling Sø blev genetableret i 2005, og KÅS mener, at okkerproblemet i Karup Å er vokset siden da.

Annonce

Udløb fra dræninger

Undersøgelsen, som Ikast-Brande Kommune har foretaget, viser dog noget andet. Og rapportkonklusionen er, at Bølling Sø-området bidrager med omkring 30 procent af okkerudvaskningen. Resten kommer fra alle mulige andre tilløb - åer, bække og udløb fra dræning.


Eksempelvis Hessellund Bæk, afløbene fra Høgild Mose og Trevad Møllebæk transporterer en del okker til Karup Å


Holdningen er derfor, at en indgriben i forhold til okker fra Bølling Sø nok vil virke helt lokalt men næppe have den store betydning i Karup Å længere mod nord, hvor der løbende bliver tilført okkerforurenet vand.

Udledninger fra den genskabte Bølling Sø ved Engesvang står for en del af okkeret i Karup Å - men langt fra hovedparten, viser en undersøgelse: Kort: Google Maps

Af undersøgelsen fremgår det, at misfarvning af å-vandet også kan skyldes andet end okker. Blandt andet kan udvaskning af humusstoffer - organiske syrer - også gøre vandet mere uklart.

På baggrund af henvendelsen fra KÅS og undersøgelsen fra nabokommunen er klima- og miljøudvalget under Viborg Byråd for nylig blevet orienteret. Teknik- og miljøforvaltningen vil herefter tage sagen op med KÅS og de øvrige kommuner. Men umiddelbart er der ikke lagt op til tiltag, der kan mindske okkerforureningen.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Lastbil og personbil er kørt sammen

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Kultur For abonnenter

For Niels Christian er FDF en livsstil: - Det er min måde at være kristen på

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce