Annonce
Viborg

Lystfiskere ser gerne flere havørne

Ikke underligt kaldes en havørn også for en flyvende dør, for spændet med dens vingespidser er mellem to og to en halv meter.
Helt nye tal viser, at antallet af skarvreder falder i hele landet. Ornitologerne mener, at det blandt andet skyldes et stigende antal havørne. Lystfiskere så dog gerne flere af disse flyvende "døre" - også på Viborgegnen.

Viborg: For bare en uge siden kunne folkebladet berette om lystfiskernes ærgrelse over, at skarver spiser så mange fisk, at der næsten ikke er nogen tilbage i søer, åer og fjorde.

Antallet af skarvreder i kolonien ved Hald Sø steg fra 114 i 2017 til 210 i 2018, men helt nye tal for 2019 viser et mindre fald til 191. Også ved Flyndersø er der blevet færre reder.

Nu kan dette fald næppe skyldes havørne, for de opholder sig ikke fast i områderne. Dog ses de ind imellem strejfe rundt.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) kunne fredag fortælle, at faldet i antallet af skarvreder landet over i et vist omfang skyldes det stigende antal havørne, og ørne og skarver er ikke de bedste venner, og da ørnene er størst...

"Havørnens indflydelse på ynglesuccesen hos skarven har kunnet ses i flere af de største kolonier i Danmark. I 1992 var der godt 7000 skarvreder i Brændegård Sø på Sydfyn i den hidtil største skarvkoloni, der er registreret i Danmark. I år er der kun talt 376 reder på lokaliteten. En stor del af forklaringen ligger i, at op imod otte havørne dagligt har opholdt sig i koloniområdet," kan man læse i en artikel på DOF's hjemmeside.

Annonce
Og selv skarver er ikke meget for at tumle med en havørn.

Kom glad

- Som jeg tidligere har sagt, så har lystfiskerne intet ønske om, at skarven skal udryddes, men vi begræder ikke, at bestanden falder, fordi der kommer flere havørne, og vi så gerne, at der kunne slå sig et havørnepar ned ved Hald Sø, siger Jørgen Buch, formand for Viborg Sportsfiskerforening.

Havørne kan - det viser årtiers erfaring fra blandt andet Sydsverige - godt lokkes til bestemte områder ved at fodre dem massivt i hårde vintre. Det kunne man også gøre ved eksempelvis Hald Sø, mener Jørgen Buch.

Jens Christensen fra Hald Søs Bådelaug ønsker heller ikke skarven udryddet. Der skal være plads til både fugle og fisk, men skarven er for talrig, mener han.

Han er dog skeptisk over for, om det overhovedet er muligt at få et eller flere havørnepar til at slå sig ned ved Hald Sø.

- Det store projekt med De fem Halder vil naturligvis betyde, at der kommer flere mennesker og dermed mere pres på naturen i området, og dermed har håbet om, at et havørnepar eller to vil slå sig ned i nærheden af søen også lange udsigter. Det ville ellers være den helt rigtige og naturlige regulering af søens skarvkoloni og samtidig berige vores natur, siger Jens Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kaffevogn skal vente på tilladelse

Annonce