Annonce
Rundt om Viborg

Mælk og kød uden dyr: Forskere skal i laboratoriet

Malkekøer som disse kan blive overflødige, når der kommer gang i laboratorie-produktionen af mælk. Arkivfoto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Aarhus Universitet skal i et forskningsprojekt undersøge, hvordan man fremstiller mælk og kød uden medvirken fra dyr.

Foulum: Forskere ved Aarhus Universitet - blandt andre nogle af dem, der er placeret i Foulum - skal i gang med et projekt, der skal undersøge, om man kan dyrke mælk og kød i laboratoriet helt uden dyr.

Projektet har navnet Cleanpro, og det involverer universitetets institutter for fødevarer, husdyrvidenskab, agroøkologi og klinisk medicin samt Ingeniørhøjskolen ved Aarhus Universitet. Det kan man læse på hjemmesiden for DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

Projektet er delt op i to - et, der handler om mælk, og et, der handler om kød. I mælke-projektet vil man forsøge at dyrke mælk i laboratoriet ved at tage udgangspunkt i mælkekirtel-celler. Cellerne kan man udtage direkte fra yveret på slagtet malkekvæg, eller de kan oprenses fra mælk. I kød-projektet handler det om at dyrke kød ud fra muskelceller fra slagtekvæg.

Annonce

Sundere kød og mælk

Kan man nå frem til at gøre mælke- og kødproduktion uden medvirken fra dyr praktisk mulig, er perspektiverne enorme. Både i forhold til at føde jordens stadig stigende befolkning og i forhold til miljøet, men også i forhold til sundhed, fortæller Margrethe Therkildsen, der er lektor ved Institut for Fødevarer og projektleder for Cleanpro til DCA. - Ikke alene er energi- og ressourceforbruget kun en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion bruger og udleder, men produktionsmetoden giver også mulighed for at "designe" mælk og kød med en mere ernæringsmæssig sammensætning. Herudover er der produktionsbetingede sundhedsrisici, som kan undgås, og hele dyrevelfærdsdebatten bliver overflødig, når vores mælk og hakkebøf er blevet til i en bioreaktor frem for i stald og på slagteri, siger Margrethe Therkildsen til DCA. Der er i alt bevilget 4,7 millioner kroner til projektet blandt andet fra Miljø- og Fødevareministeriet. Aarhus Universitet medfinansierer med 1,4 millioner kroner. I andre lande har man virksomheder, der arbejder på at sætte laboratoriekød i produktion, men Aarhus Universitets projekt bliver det første skridt mod en dansk produktion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Beboer kom hjem til grim overraskelse

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Viborg FF For abonnenter

Flere mandetimer til fysisk træning skal hjælpe unge spillere med vanskeligt spring

Rundt om Viborg

Konservative vil ikke lade sig presse: Siger nej til vindmøllepark

Annonce