Annonce
Viborg

Møbelproducent stopper al salg til Saudi-Arabien: Hvorfor skal jeg handle med sådan et mørkeland?

Top-line direktør Svend Ø. Pedersen er kompromisløs i sin kritik af Saudi-Arabien efter mordet på Jamal Khashoggi. Hans virksomhed skal ikke længere have noget at gøre med det, der ifølge Svend Ø. Pedersen er et decideret mørkeland. Foto: Morten Dueholm

Direktøren for møbelproducenten Top-line, Svend Ø. Pedersen, har fået nok af de saudiske løgne i sagen om den myrdede journalist Jamal Khashoggi.

MØLDRUP: - Lille Svend P. kan overhovedet ikke ændre verden, det ved jeg godt. Men jeg er simpelthen nødt til at sige fra her. En journalist er blevet myrdet på sit eget lands konsulat. Så er man fandme trådt over grænsen.

Svend Ø. Pedersen er harm, men også velovervejet.

Han er direktør i Top-line, en dansk møbelproducent med adresse i Møldrup nord for Viborg. Firmaet leverer sofaer og polstrede stole til markeder over hele Europa, USA og Mellemøsten.

Siden 2008 også til Saudi-Arabien. Men dét er slut nu.

Lørdag 20. oktober sad Svend Ø. Pedersen foran sit tv og fik nok. Nok af det saudiske styres søforklaringer på, hvordan den systemkritiske journalist, Jamal Khashoggi, 2. oktober kunne træde ind på det saudiske konsulat i Istanbul uden at gå ud igen.

- De kom jo med løgn på løgn. Lørdag aften sendte jeg en sms til min økonomidirektør. At vi indstillede al samarbejde med Saudi-Arabien. Mandag sendte jeg en mail til vores samarbejdspartnere i Saudi-Arabien med samme besked. Jeg kan slet ikke have, at der ikke skulle komme en modreaktion på det, der er sket. Jeg ved godt, at min lille virksomhed ikke gør nogen forskel, men min grænse er nået, siger Svend Ø. Pedersen.

Et ekstremt land


 • Saudi-Arabien udgør det meste af den Arabiske Halvø. Det er et kæmpeland, der i størrelse fylder næsten lige så meget som det vesteuropæiske kontinent.
 • Landet er et af de mest konservative muslimske lande i verden. Eksempelvis er det bestemt ved lov, at alle saudiske borgere skal være muslimer. Frafaldne risikerer dødsstraf, og henrettelser foretages rutinemæssigt som offentlige halshugninger. En central plads i hovedstaden Riyadh har ligefrem fået tilnavnet "chop-chop-square" (på dansk: hug-hug-pladsen).
 • Landet er et diktatur, der styres af den enevældige kongefamilie. Overhovedet er den aldrende kong Salman bin Abdulaziz bin Saud, som i dag har overladt det meste af magten til kronprisen, Mohammad bin Salman Abdulaziz Al Saud.
 • I 2017 udtalte den saudiske kronprins, at han ønskede at føre Saudi-Arabien i en mere moderat retning, hvor koranen fortolkes mindre strengt. Som et eksempel på dette fik kvinderne i Saudi-Arabien tidligere i år lov til at køre bil. Hidtil har Saudi-Arabien været kendt som det eneste land i verden, hvor bilkørsel var forbudt for kvinder.
 • Samme kronprins er nu mistænkt for at være enten direkte eller indirekte indblandet i planlægningen af mordet på den saudiske journalist, Jamal Khashoggi, som 2. oktober blev dræbt og efter alt at dømme skåret i småstykker på det saudiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet.
 • Trods opblødningen i forhold til kvinders førerret indtager Saudi-Arabien stadig bundplaceringer på stribe, når det kommer til basale menneskerettigheder såsom retssikkerhed, religionsfrihed og ytringsfrihed.
 • En af de mere kendte sager er fra 2014, hvor den politiske aktivist, Raif Badawi, blev idømt 10 års fængsel samt 1000 piskeslag. Hans brøde var at have oprettet et diskussionsforum på nettet.
Top-line direktør Svend Ø. Pedersen er kompromisløs i sin kritik af Saudi-Arabien efter mordet på Jamal Khashoggi. Hans virksomhed skal ikke længere have noget at gøre med det, der ifølge Svend Ø. Pedersen er et decideret mørkeland.

Har overvejet længe

Top-line leverer møbler til to indretningskæder i Saudi-Arabien og har siden indtrædelsen på det saudiske marked i 2008 afsat møbler for flere millioner kroner.

Svend Ø. Pedersen er ligeglad med den tabte omsætning:

- Jeg er drevet af profit ligesom alle andre, det indrømmer jeg gerne. Men der er også noget, der hedder ordentlighed. Og det er endnu vigtigere. Jeg kan ikke acceptere, at et land træder individet ned på den måde.

Selv om hans beslutning udspringer af den aktuelle sag, så kommer den ikke ud af det blå.

I 2012 besøgte han Saudi-Arabien i forbindelse med en butiksåbning, og lige siden har det rumsteret i baghovedet på Sven Ø. Pedersen, om han egentlig ønsker at drive forretning med et land, hvis styre systematisk tilsidesætter basale menneskerettigheder og rutinemæssigt fængsler eller henretter åbenmundede kritikere.

- De er jo stinkende rige, og der manglede ingenting, da jeg var dernede. Men bag alt guldet og glimmeret er det så formørket, som det kan blive. Kvinder bliver stenet for ingenting, tyve får hænderne hugget af, der er dødsstraf for at være homoseksuel. Så jeg har egentlig gået med den her følelse i lang tid. Er det foreneligt med mine og virksomhedens værdier at handle med sådan et mørkeland, spørger Svend Ø. Pedersen retorisk.

Men er det løsningen at isolere dem? Bør man ikke netop handle med et land som Saudi-Arabien, så det gennem samhandel får øjnene op for vores værdier?

- Det er der flere, der har spurgt mig om, og jeg kender godt argumentet. At de jo nok med tiden vil tilnærme sig vestens verdenssyn. Problemet er, at det sker jo ikke, fastslår Svend Ø. Pedersen.

Top-line: Fra Møldrup til Mellemøsten


 • Top-line er en familieejet, dansk møbelproducent, der blev stiftet i 1985 af Svend Ø. Pedersen.
 • Virksomheden ligger i Møldrup, hvor 20 medarbejdere står for administration og salg.
 • I begyndelsen lå produktionen også her, men i 2000 flyttede den til Polen, hvor fabrikken i dag beskæftiger 320 ansatte.
 • Top-line specialiserer sig i polstrede møbler (sofaer og stole) og leverer til forhandlere i USA, Europa og Mellemøsten.
 • I Mellemøsten samarbejder virksomheden med forhandlere i Dubai, Qatar, Emiraterne, Kuwait, Libanon og Israel. Og indtil for nylig også Saudi-Arabien.
Top-line sælger møbler til en række mellemøstlige lande, som alle ligger mere eller mindre fjernt fra vestlige værdier. Ingen giver dog i samme grad som Saudi-Arabien køb på menneskerettigheder, mener Svend Ø. Pedersen.
Annonce

Når olie er Gud

Ifølge Dansk Erhverv eksporterede danske virksomheder sidste år varer og tjenesteydelser for 7,2 milliarder kroner til Saudi- Arabien. Det placerer landet på en 22. plads over Danmarks største eksportmarkeder.

Omvendt købte Danmark kun for godt en milliard kroner af saudierne i 2017. Altså tjener vi - i lighed med flere andre lande - godt på handlen med oliestaten.

Det er netop olien, der giver Saudi-Arabien en særstatus på den verdenspolitiske scene. Landet ligger oven på en femtedel af verdens oliereserver og er klodens største olieeksportør.

Saudi-Arabiens olieminister, Khalid al-Falih, har over for det russiske medie Tass udtalt, at landet ikke har planer om at lukke oliehanerne som modsvar på eventuelle sanktioner fra verdenssamfundet. Men alene det, at muligheden er der, er rigeligt til at få verdens øvrige lande til at gå på æggeskaller.

Top-lines hovedsæde ligger i Møldrup, mens selve produktionen ligger i Polen, hvor 320 medarbejdere er beskæftiget.
Annonce

Det er ikke et stunt

Tilbage i Møldrup overlader Svend Ø. Pedersen de politiske efterdønninger til politikerne. Selv forventer han, at det er endegyldigt slut med at gøre forretninger med Saudi-Arabien.

- Hvis landet rent faktisk forbedrede sig i fremtiden, så ville jeg genoverveje beslutningen. Men det tror jeg desværre ikke på.

Mener du, at flere danske virksomheder burde følge dit eksempel?

- Ja, det mener jeg faktisk. Man kunne godt vise noget rygrad. Men jeg skal ikke bestemme, hvordan andre skal drive deres virksomhed, siger Svend Ø. Pedersen og afslører, at han selv har ladet sig inspirere af en anden virksomhedsleder.

Richard Branson, den britiske milliardær og stifter af Virgin-koncernen, udtalte tidligere på måneden, at han ville lægge sine investeringer i Saudi-Arabien på is, indtil der var klarhed over, hvad der var hændt den saudiske journalist, som altså nu er bekræftet myrdet.

- I min verden er Richard Branson en personlighed til efterlevelse, og han skal sgu ikke stå alene i denne sag, siger Svend Ø Pedersen og tilføjer, at han er fuldt klar over, at det nok ikke lige er markeringen fra Top-line i Møldrup, der kommer til at gøre fra eller til i det store spil.

Er du nervøs for, om det her vil få konsekvenser for din virksomhed? At nogen ikke længere vil handle med dig?

- Den ene af de to forhandlere, vi leverer til i Saudi-Arabien, er en del af en kæde, som vi også leverer til i mange andre lande. Prisen kunne jo i yderste konsekvens være, at vi ryger helt ud af det samarbejde. Det håber jeg ikke, men hvis det skulle blive resultatet, så må det være sådan. Det her er ikke et stunt fra min side. Jeg mener det sgu.

I fritiden er 67-årige Svend Ø. Pedersen glødende Viborg FF fan. Han bor selv i Viborg.
Man må have modet til at sige fra og stå ved sine meninger, mener Svend Ø. Pedersen.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg

Vild nyhed: Grøn omstilling, gratis fjernvarme og en fond på flere hundrede millioner: - Man skal godt nok have nej-hatten på, hvis man ikke jubler

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Viborg

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce