Annonce
Debat

Man gjorde Else fortræd

Læserbrev: Må jeg godt have lov at skide i fred?

For de fleste af os vil vi gerne være alene, når vi skal se, hvad naturen byder. Forskrækkelse og forargelse fyldte os forleden, da vi var vidne til et overgreb på en forsvarsløs ældre dement kvinde på et dansk plejehjem.

Handlede det om menneskelig afstumpethed eller manglende økonomiske ressourcer?

Annonce

Som historiker lever jeg af at finde forklaringer. Det er min fornemmeste opgave at stykke forklaringer sammen og for alt i verden undgå at anklage nogen. Det kan indimellem være svært, for nogle menneskelige handlinger kan ikke altid begrundes med, at tiden, hvor overgreb foregik, ikke var sin opgave moden og blot affærdiges med, at "jamen, det gjorde man jo bare" og uden at tænke nærmere over sine konsekvenserne af sine handlinger.

Skal vi for en stund alligevel prøve at fastholde utopien om at ikke at anklage nogen, men derimod forklare deres handlinger, er sagens kerne: Hvorfor optræder plejepersonalet så inhumant over for demente Else?

En forklaring, der har været meget fremme, og som jeg er tilhænger af, tager afsæt i dårligt lederskab. Det er mit indtryk, at alle disse krænkelser aldrig ville foregå, hvis man havde en stærk ledelse.

Ofte hører man imidlertid modargumentet om, at ledelsen jo sidder inde på sit kontor, så hvordan kan den vide, hvad der foregår ude på gangen. Det tror jeg ikke på. Er man blot en smule optaget af sit lederjob, ved man godt, hvad der foregår uden for kontoret.

Hvis vi så antager, at ledelsen godt ved, at disse overgreb foregår, hvorfor reagerer de så ikke?

De er simpelthen for svage. De tør ikke tage konfrontationen. Det har netop været fremme, at plejesektoren lider under mangel på kvalificeret ledelse.

Der er to sider af den sag, dels den negative, hvor der er for lidt prestige i at være plejehjemsleder, og dels den mere positive, at på langt de fleste plejehjem er plejen tilfredsstillende.

Så før folk kommer med uovervejede konklusioner om ældreplejen i Danmark, synes jeg, at vi skal holde fast i, at langt de fleste steder går alt efter bogen. Der findes en talemåde, der hedder, at ét dårligt æble ødelægger hele tønden med æbler.

Kan en forklaring være, at det er de få, som spreder den uhensigtsmæssige adfærd?

Smittefaren fratager naturligvis ikke den ansatte for det personlige ansvar, men når hverdagen flyder ud, spreder den dårlige omgang med de ældre sig. Man bliver så at sige smittet med de dårlige vaner.

Ledelsens opgave er således enten at luge ud blandt de rådne æbler eller at efteruddanne sit personale.

For nogle år siden lavede Aalborg Kommune en stor intern undersøgelse, der satte sig for at undersøge, hvad der motiverede plejepersonalet i deres valg af job.

Det var påfaldende, at for en del af plejepersonalet handlede det ikke primært om omsorg for den ældre. Hvad er det så, hvis det ikke er kerneopgaven, der havde drevet den ansatte over i plejesektoren?

Her viste undersøgelsen, at bare det at have et job var en central faktor – noget skulle man jo lave, ikke? Dertil kom sammenholdet mellem kollegaer; at tjene penge.

Man kommer nok ikke uden om, at man på sigt må rette blikket mod den type af ansøgere, som tiltrækkes af jobbet. Her kommer uddannelsen ind i billedet. Det hører med til billedet, at uddannelsen har en social slagside, dvs. mange ansøgere kommer fra hjem med ingen eller kortvarige uddannelser.

Ligeledes er det en kendt sag, at psykosociale problemer i højere grad forekommer her. Det gør dem ikke til dårligere mennesker, måske snarere tværtimod, men man skal som uddannelsessted være indstillet på den generelle ansøgertype.

Så vidt jeg er orienteret, er Sosu-uddannelsen en krævende og meget kompetencegivende uddannelse, men noget peger i retning af mig, at den handler meget om "hvordan".

Nu skal man muligvis i langt højere grad fokusere på "hvorfor".

For netop at undgå den dehumanisering, som vi har set med Else, skal de studerende faktisk lære, hvorfor en human pleje er så afgørende.

Når den ene dag tager den anden, hvilket gælder for alle brancher i grunden, skal man huske at hanke op i sig selv. Mit bud skal være et fokus på lidt mindre uddannelse, men på mere dannelse.

Lad os afslutningsvist holde fast i, at ingen plejer står op om morgenen og siger til sig selv i spejlet: I dag vil jeg mishandle en af mine beboere, men lidt spøgefuldt kan man hævde, at på uddannelsen og arbejdspladserne er de nødsaget til nu at lave en kursusdag, der hedder: Aldrig mere en Else-sag!


Ingen plejer står op om morgenen og siger til sig selv i spejlet: I dag vil jeg mishandle en af mine beboere

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce