Annonce
112

Mand fra Viborg-egnen i centrum for skandalesag i Forsvarsministeriet

Der er fakturaer for en del VVS-arbejde i sagen mod den 34-årige fra Viborg-egnen. Foto: Henry Romero/Reuters/Ritzau Scanpix
En mand fra Viborgs nordlige opland er tiltalt for at have modtaget bestikkelse for mere end 1,7 millioner kroner, mens han arbejdede i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
Annonce

Viborgegnen: En 34-årig mand fra Viborgs nordlige opland er i centrum for en stor svindelsag i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Fredag i sidste uge kom det frem, at fem mænd er tiltalt i en stor sag om bestikkelse og groft mandatsvig. Én af de fem mænd er den 34-årige, som har adresse i Skals, men tidligere har boet i Møldrup.

Folkebladet er siden kommet i besiddelse af sagens anklageskrift, og det viser sig, at manden er tiltalt for bestikkelse ved i perioden fra oktober 2015 til oktober 2016 at have modtaget cirka 1.740.000 kroner, som han tilsyneladende har brugt til en tilbygning og til renovering af et privat hus.

Den 34-årige mand var i perioden ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvor han blandt andet havde ansvaret for godkendelse af tilbud og fakturaer fra håndværkere og entreprenører til projekter, som styrelsen skulle have udført.

Manden er tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 144 om bestikkelse. Bestemmelsen har en strafferamme på op til maksimum seks års fængsel.

Skandalen i Forsvarsministeriet

Skandalen handler om to formodede svindelsager i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Denne styrelse har ansvaret for de mange bygninger, kontorer og anlæg, som det danske forsvar består af. Det er alt lige fra en ny kontorstol til Flyvestation Karups faciliteter til bygningen af F-35-kampflyenes nye hangaranlæg. Det er en myndighed, der er i kontakt med mange håndværkere, leverandører og entreprenører.

Sag 1: Rigsrevisionen kom i fredags med en hård kritik af indkøbspolitikken i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det viste sig, at den samme person kan bestille, godkende og betale for varer. To ansatte er blevet politianmeldt for det.

Sag 2: Det er denne sag, som har en mand fra Viborg-egnen i centrum. I alt fem personer er tiltalt i sagen om bestikkelse og groft mandatsvig. To af dem - heriblandt den 34-årige fra Viborg-egnen - er tidligere ansatte ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Annonce

Øvrige tiltalte

Sagens omfattende anklageskrift indeholder flere end 450 punkter, og den 34-årige mand fra Viborgs nordlige opland er tiltalt for 135 forhold.

De øvrige tiltalte i sagen er en 50-årig mand fra Aarhus, som under den formodede svindel arbejdede for entreprenørvirksomheden Kemp & Lauritzen. Han er tiltalt for at have begået mandatsvig af særligt grov karakter og for at have ydet bestikkelse til blandt andre den 34-årige mand fra Viborg-egnen.

Det var denne 50-årige, som formentlig godkendte fakturaerne fra Kemp & Lauritzen til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som den 34-årige Skals-borger dernæst brugte til renoveringen og tilbygningen i Møldrup.

Derudover er to selvstændigt erhvervsdrivende fra Aarhus-kanten også tiltalt for medvirken til bestikkelse og for mandatsvig for samlede beløb på henholdsvis 775.000 og knap 690.000 kroner. Det drejer sig om indehavere af et tømrer- og et murerfirma.

Annonce

Ukendt dato

Den femte tiltalte i sagen er en mand fra Herning-området, der ligesom den 34-årige fra Skals har været ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og som ligeledes er anklaget for at have modtaget bestikkelse - dog "kun" til en værdi af 35.250 kroner.

Det ligger endnu ikke fast, hvornår sagen skal for en dommer. Men sikkert er det, at den vil blive behandlet ved Retten i Viborg, og at der bliver brug for omkring 20 retsdage.

Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraffe af forskellige længder til de fem tiltalte.

Annonce
Annonce
Viborg

Nu er Banebyparken sat på skinner

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Det er en opgave, vi må løse

Sport

Viborg FF tager gerne favoritværdigheden - men Skive er altså et bøvlet hold at møde

Annonce