Annonce
Viborg

Mange ældre mærker nu følgerne af manglende træning

Mange ældre er blevet dårligere både fysisk og mentalt gennem corona-krisen. Genrefoto: Jørgen Flemming.
Genoptræning og generel fysisk aktivitet har for mange ældre været på vågeblus under corona-krisen, og nu viser følgerne sig. Krisen har da også haft lysere sider. Flere venskabsbånd er knyttet og to kærestepar opstået.
Annonce

Viborgegnen: Corona-krisen er - som disse dage smerteligt afslører - ikke slut, og samfundet har i større eller mindre grad lidt i mere end et halvt år.

De ældre og syge betalte hurtigt en pris. De blev isoleret på plejehjemmene, og de hjemmeboende mistede mange muligheder for at opretholde sociale kontakter og deltage i træning.

- Nu ser vi nogle af konsekvenserne. Det er tydeligt, at mange ældre er blevet både fysisk og kognitiv dårligere, fordi de ikke har trænet, og fordi de har manglet relationer til andre - både venner og familie, siger Lone Langballe (DF), formand for ældre- og aktivitetsudvalget.

Udvalget fik på et møde tidligere på ugen en  status for corona-krisens påvirkning på hele det såkaldte omsorgsområde.

Der har - og det er primært på plejecentrene - været flere glædelige hændelser. Der er knyttet flere venskabsbånd, fordi de gamle har være sammen på nye måder. Blandt andet har de spist i mindre og faste grupper.

I to tilfælde har følelserne udviklet sig så stærkt, at der er opstået kærestepar under krisen.

Desuden ser det også ud til, at den "almindelige sygdom" blandt de gamle har været mindre omfangsrig. Det skyldes, mener forvaltningen på rådhuset, at de sociale relationer har været beskåret, og at den generelle hygiejne har været højt prioriteret.

Annonce

Limbo

Lone Langballe er bekymret, og hendes bekymring ser ikke umiddelbart til at forsvinde.

- Som situationen er lige nu, ser det ikke ud til, at alt snart er normalt. Vi kan ikke sætte så meget i gang, og gør vi det, kan vi hurtigt blive tvunget til at lave det om, siger Lone Langballe.

Hun frygter, at mange ældre vil få svært ved at genvinde den positive udvikling, de måtte have været inde i før corona-krisen.

- Og det gælder nok mest de ældre, som bor i eget hjem. De betaler en høj pris lige nu, siger Lone Langballe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce