Annonce
Rundt om Viborg

Mange ville høre om Stoholms nye midtby

Der var fuldt hus til borgermødet om omra?defornyelsen i Stoholm. 220 var på plads i fritids- og kulturcentret. Foto: Morten Pedersen

220 var mødt frem for at høre om den kommende områdefornyelse i Stoholm til borgermøde tirsdag aften. Og der var generel tilfredshed med planerne.

Stoholm: Det er vist ikke for meget sagt, at der var mange, der var interesseret i at høre, hvordan flere års planlægning og flere borgermøder nu skal føre til en fornyet Stoholm midtby og et nyt trafikforløb gennem byen.

Hele 220 var på plads til borgermøde i Stoholm Fritids- og Kulturcenter tirsdag aften, hvor kommunen, den lokale styregruppe og arkitekterne bag skitserne forklarede om de konkrete planer i den såkaldte områdefornyelse.

- Det er helt vildt imponerende og et meget positivt signal om, at det her virkeligt er noget byen interesserer sig for, sagde Johannes Vesterby (V), der er formand for teknisk udvalg, indledningsvist.

Det vigtigste punkt i byfornyelsesprojektet har hele tiden været trafikken i midtbyen, og planen er, at Vestergade skal have mindre tung trafik, og at mere trafik skal ledes uden om midtbyen. Det er også planen, at der skal skabes bedre sammenhæng mellem stationen og midtbyen. Et andet centralt punkt i planen er, at der skal skabes rekreative arealer, der trækker folk til og skaber mere liv i midtbyen.

Benny Christensen, der er projektets kommunale tovholder, forklarede, hvordan en rundkørsel allerede ved Skalmstrupvej ved indgangen til byen, skal lede den tunge trafik ad en ny rute ud til Tastumvej, hvor en forbedret jernbaneoverskæring og ikke mindst et nyt sving over krogrunden skal lede trafikken ad Odinvej i stedet for at al trafik ledes direkte gennem Stoholm midtby og handelsgaden Vestergade.

Annonce
Johannes Vesterby (V), formand for teknisk udvalg, var begejstret for det store fremmøde.

Asfalt og nye træer

Claus Otte Nielsen fra Cowi præsenterede en række skitser, der viser hvordan krydset mellem Nørregade, Søndergade, Østergade og Vestergade skal blive til en tydelig markering af, at nu er man nået midten af Stoholm. Det skal en gullig farve asfalt være med til at vise, lige som rødlig asfalt, bænke, nye træer skal skabe mere torvestemning i selve det område, hvor forretningerne ligger.

Som indgang til det naturlige centrum i byen kommer der fire byporte. De bliver placeret ved Bager Nørgaard, hvor Skolegade rammer Søndergade, ved krogrunden og hvor Iglsøvej rammer Vestergade. Også her skal farvet asfalt være med at skabe nye flader og vise, at man nærmer sig byens midtpunkt.

Ved krogrunden er der altså lagt planer for nyt bredt sving, der giver plads til, at den tunge trafik lettere kommer den vej ud af byen, og her skal der også være busholdepladser.

Mellem blomsterforetningen og banken, hvor der i forvejen er et - lidt forsømt - torv, er der også planer om forskellige flader med farvet asfalt, aktivitetsområder, lige som transformerstationen efter planen skal beklædes med frostet glas og belyses indefra.

Det fik en af tilhørerne til at bemærke, at det kommer til at ligge meget tæt på hendes bolig og et børneværelse, så hvor skarpt skulle det lys være? Der var også andre, der havde opklarende spørgsmål og kommentarer som en beboer ved krogrunden, der havde mistet sin indkørsel på skitsen. Der blev også spurgt til trafiksikringen langs de veje, der nu bliver hovedfærdselsårer for den tungere trafik, og det vil der blive set på, lovede kommunens repræsentanter.

Men generelt var der ros til oplægget. Blandt andet fra Henriette Nielsen, der har forretningen Best By Henriette lige ud til krydset Vestergade, Søndergade, Nørregade og Østergade.

- Det ser spændende ud, og det bliver dejligt, at der bliver gjort noget ved det kryds, og at det lige som markeres, at nu når man til bymidten, sagde Henriette Nielsen.

Også byens grønne områder Gyngemosen og Anlægget blev der præsenteret skitser for på mødet. Der er planer om at komme i gang med nogle af tingene allerede i år , men pengene står først for alvor klar på budgettet i 2018 og 2019.

Man kunne nærstudere skitserne for områdefornyelsen og få svar på sine spørgsmål i pausen.

Budget på otte millioner

Byfornyelsesprojektet i Stoholm blev muligt, da den forfaldne Stoholm Kro blev revet ned i 2012. Efter nedrivningen blev det lokale byplanudvalg - styregruppen - nedsat, og man holdt to borgermøder om ønskerne for midtbyen.Der er et samlet budget på godt otte millioner kroner. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er klar med 2,8 millioner kroner i støtte til gennemførelse af områdefornyelsen i Stoholm, og kommunens medfinansering er på 5,6 millioner kroner.

De kommende år skal der altså også gennemføres flere omlægninger af vejnettet i Stoholm. Således er der lagt an til, at der i 2019 og 2020 bruges i alt 4,25 millioner kroner blandt andet på ombygning af krydset Odinvej, Tastumvej og Anemonevej, så trafikken kommer til at glide bedre, og en forbedring af jernbaneoverskæringen ved Søndergade, så overskæringen bliver mere trafiksikker.

Kommunen er også i gang med udskifte gadelysene i Stoholm, men det sker uafhængigt af områdefornyelsen, og den udgift er ikke en del af budgettet på de godt otte millioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hammerslag sender fra Bjerringbro

Viborg

Ny outlet-butik kommer til Viborg

Viborg HK For abonnenter

Så er der VM-pause: VHK'ere gør status på første halvsæson

Viborg HK

Podcast: Den store efterårsanalyse - sådan har Viborg HK's spillere klaret sig

Annonce