Annonce
Viborg

Mark ved Foulum gemte på gammel møntskat

Fra venstre Lasse Winther Nielsen, Per Jensen og Morten Nielsen med et særdeles kontakt udbytte af en jagt med detektorer. Foto: Viborg Museum.

Tre medlemmer af Midtjysk Detektorforening fandt 82 mønter fra 1300-tallet på Apple-grunden.

Annonce

Også arkæologisk bærer Apples indtog ved Foulum frugt. I næste uge kan Viborg Museum præsentere et møntfund af de sjældne fra én af markerne ved Foulum.

Detektorførerne Morten Nielsen, Per Jensen og Lasse Winther fra Midtjysk Detektorforening har fundet en møntskat fra 1300-tallet på en mark syd for Foulum.

Fundet omfatter 82 »borgerkrigsmønter«. Det var ufredelige tider i begyndelsen af 1300-tallet, og ejermanden har formentlig i hast prøvet at bringe dem i sikkerhed.

Den tids danske mønter er af ret dårlig kvalitet. Indholdet af sølv blev mindre og mindre, og til sidst bestod de kun af kobber.

Morten Nielsen er også formand for detektorforeningen, og han siger om fundet:

»Det er jo ikke ualmindeligt at finde borgerkrigsmønter, når vi afsøger marker omkring middelalderlige byer og landsbyer. Men når vi finder så mange fra en samlet nedlæggelse, sætter det virkelig tankerne i gang om hvem, der gravede mønterne ned - og hvorfor.«

Museumsinspektør Mikkel Kieldsen fra Viborg Museum ser mønterne som et interessant fund:

»Møntskatten er fra en ustabil tid, og man kan forestille sig, at ejeren har villet gemme mønterne af vejen til bedre og mere stabile tider. Af den ene eller anden grund er han dog aldrig vendt tilbage for at hente sine mønter.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce