Annonce
Danmark

Markant fald i kontantbetaling under corona

I dag er der længere mellem kontantbetalingerne i landets supermarkeder, end der var før coronakrisen. I Rema 1000 er andelen af kunder, der betaler med mønter og sedler, faldet fra cirka 17 til 13 procent. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Coronakrisen har fået færre danskere til at betale med kontanter i landets supermarkeder. En lektor i økonomi vurderer, at det kan skyldes nervøsitet i forhold til smittespredning. Detailhandlen spår, at udviklingen vil fortsætte - også efter corona.
Annonce

Kontanter: Antallet af kunder, der hiver kontanter op af pungen, når de skal betale for deres dagligvarer, er faldet, siden corona brød ud i foråret. I stedet bruger kunderne hyppigere betalingskort og digitale betalingsmidler.

I Coop, som tæller dagligvarebutikkerne Dagli’ Brugsen, Super Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, er det i dag kun hver sjette kunde, der betaler med kontanter. Før coronakrisen var det hver fjerde. Det fortæller Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop.

- Det er et markant fald, vi har oplevet. Vi har set det være på vej i den retning længe. Men det er virkelig accelereret under corona, fortæller han.


Siden det første pressemøde, hvor Mette Frederiksen lukkede landet ned, er kontantandelen hos os faldet fra cirka 17 procent til 13 procent.

Jonas Schrøder, Rema 1000


Samme tendens ser man hos Rema 1000.

- Siden det første pressemøde, hvor Mette Frederiksen lukkede landet ned, er kontantandelen hos os faldet fra cirka 17 procent til 13 procent, fortæller Jonas Schrøder, der er kommunikationschef i Rema 1000.

Også hos Salling Group, som står bag butikkerne Netto, Føtex og Bilka, har man oplevet et fald.

- Jeg kan bekræfte, at færre betaler med kontanter nu. Det har været gældende siden midten af marts, da corona brød ud, siger pressemedarbejder Jacob Nielsen, som ikke ønsker at dele de præcise tal for antallet af kontantbetalinger i kædens butikker.

Annonce

- Betal med kort

Gældende for alle tre kæder er, at man efter coronavirussens udbrud har opfordret kunderne til at bruge andre betalingsmidler end kontanter.

- Vi har fuldt alle myndighedernes opfordringer og rådet vores kunder til at betale med kort i stedet for. Men vi har selvfølgelig hele tiden taget imod kontanter. Og det vil vi fortsætte med, da der stadig er en andel af vores kunder, der foretrækker at betale med kontanter, siger Jacob Nielsen.

I Coop er det kun hver sjette kunde, der betaler med kontanter i dag. Før coronakrisen var det hver fjerde. Det fortæller kommunikations- og analysechef Lars Aarup. Foto: Steen Brogaard

I Coop opfordrer man især kunderne til at bruge andre betalingsmidler for at undgå unødig kontakt mellem kunder og personale.

- Vi tager selvfølgelig imod kontanter. Og det bliver vi ved med at gøre. Men vi opfordrer generelt folk til at betale med andre betalingsmidler for at mindske kontakten, lyder det.

Annonce

Nervøs for smitte

Hos Nets, som står bag blandt andet Dankort og NemID, har man samme opfattelse af udviklingen, som supermarkederne har.

- Vi kan ikke sige så meget om udviklingen med specifikke tal endnu. Men det, vi hører fra detailhandlen, er, at der sker et skifte fra kontant til kort. Og det er der også meget, der tyder på i de væksttal, vi selv ser, siger pressechef i Nets Søren Winge.

Det kontantløse samfund

I euroområdet foregik 78 procent af alle køb i 2016 med kontanter. Især lande i Sydeuropa havde en høj andel af kontante transaktioner: I Spanien, Italien og Grækenland var tallet over 86 procent.

Også tyskerne er dog glade for kontanter: Her var 80 procent af transaktionerne med sedler og mønter. Kort bruges dog oftest til store handler. I 2018 betalte tyske forbrugere 209 milliarder euro med kort mod 208 milliarder euro med kontanter.

Under coronakrisen har mange kortfirmaer øget det maksimale beløb for kontaktløse kortbetalinger, hvilket har øget brugen af den metode. Desuden steg internethandlen mange steder på grund af udgangsforbud. I Italien for eksempel med 80 procent i april.

Asger Lau Andersen, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet med speciale i husholdningers økonomiske adfærd , vurderer, at udviklingen dels skyldes nervøsitet i forhold til at bruge kontanter og dels en stigning i nethandel.

- Det er rigtigt, at brugen af kontanter er faldet under krisen. En del handler er flyttet online, hvor man jo ikke kan betale med kontanter. Og en anden grund til faldet kan være, at folk er nervøse for kontanter som potentiel smittekilde og derfor i højere grad vælger at betale med kort, når de handler i fysiske butikker. Det sidste er dog et rent gæt, siger Asger Lau Andersen.

Annonce

Udviklingen fortsætter

I Coop tror man, at andelen af kontantbetalinger vil blive ved med at falde - også efter corona.

- Vi tror, det er en udvikling, der fortsætter. Vi så jo allerede inden corona, hvor det var på vej hen. I bund og grund er det nok et generationsspørgsmål, hvor de yngre generationer sjældent går med kontanter og i stedet betaler med kort og digitale betalingsmuligheder, vurderer Lars Aarup.


En anden grund til faldet kan være, at folk er nervøse for kontanter som potentiel smittekilde og derfor i højere grad vælger at betale med kort, når de handler i fysiske butikker.

Asger Lau Andersen, lektor i økonomi ved KU


Avisen ville også gerne have spurgt Dagrofa om antallet af kontantbetalinger i deres dagligvareforretninger, som tæller Meny, Spar, Min Købmand og Let Køb. Dagrofa har ikke haft tid til at stille op til interview, men skriver i en mail, at kædens kunder har betalt markant færre gange med kontanter under coronakrisen og i stedet har brugt betalingskort, når de har handlet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Viborg

Det er en opgave, vi må løse

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce