Annonce
Rundt om Viborg

Masser af gys og uhyggelige beboere på gammel skole

Mosekonen bryggede på Kulturcenter Værestedet i Låstrup lørdag. Foto: Johnny Pedersen
Kulturcenter Værestedet i Låstrup var lørdag bygget om til et Haunted House med masse af gys, mørke gange og uhyggelige beboere.

Låstrup: Der var masser gys og gru, mærkelige pludselige bankelyde og uhyggelige indbyggere på den tidligere skole i Låstrup fra lørdag eftermiddag til hen mod midnat. Her var den tidligere skole - nu Kulturcenter Værestedet - pyntet op og omdannet til et Haunted House, hvor man kunne komme på en halv times rundtur i de mørke gange, tidligere klasselokaler, klamme kældre og snævre lofter og møde uhyggelige typer, som der faktisk går sagn om fra gamle dage. De er således en del af Låstrups historie.

Mads Degn var på jagt efter sin bibel, så han kunne mane spøgelserne væk. Foto: Johnny Pedersen

Således var Fjordmanden og det fangede kærestepar, smeden med det hvide ansigt, mosekonen, det fortabte barn og den tyranniske førstelærer, Madam Philipsen, der leder efter sit guld, og Mads Degn, der kan mane ånderne væk, på plads i de mørklagte lokaler, der bød på indtil flere gys - også for de besøgende, der var mere end 10 år gamle.

De besøgende havde kunnet booke billetter på forhånd og blev efter velkomsten i det nærliggende forsamlingshus vist over til den tidligere skole til en gang gru og chok i hold på otte.

Annonce
Den tyranniske lærer kom ud af sit klasselokale for at svirpe med spanskrøret og sørge for, at den fortabte pige ikke undslap. Foto: Johnny Pedersen

I alt var det planlagt, at der var plads til, at 160 kunne få turen genem det hjemsøgte hus - og først på eftermiddagen havde 148 booket sig ind.

- De sidste pladser på turene klokken 23 i aften er ikke booket endnu, men det kan være, det kommer, sagde Eva Nielsen, der har været med til at pynte op og er en af den gruppe lokale, der har arrangeret Haunted House.

Mere uhygge næste gang

En af de første grupper til at komme på besøg i den hjemsøgte skole og til at møde alle de uhyggelige figurer var familierne Khamaza - bestående af  Ruslan, Nataliya, Arseniy og Arkaoliy, alle fra Ulbjerg, og vennerne fra familien Rizchenko, der til dagligt bor i Horsens.

De fire voksne meldte alle, at det var en god, sjov og også passende uhyggelig tur, efter at de var komme ud i dagslyset igen.

Familien Khamaza og familien Rizchenko fra henholdsvis Ulbjerg og Horsens var blandt de første gennem det hjemsøgte hus. Foto: Johnny Pedersen

De fire børn - alle drenge fra fem til 11 år - var også blevet skræmt på den gode måde De ville faktisk godt have mere.

- Der var altså rum, hvor vi ikke kom ind, så der kunne godt have været noget mere. Men det var sjovt, sagde den ene af drengene.

Annonce

En fast begivenhed

Og det kan altså være, at der kommer mere. Selvom det hjemsøgte hus på Værestedet i denne omgang kun var en engangsaffære, så er det tanken, at det bliver en tilbagevendende begivenhed, hvor man samler erfaringer denne gang og måske udvider lidt til næste år, fortalte Eva Nielsen.

Hun er også med i Fjordklyngerådet og en del af en arbejdsgruppe, der arbejder med at få gennemført en stor ombygning af Værestedet til ni millioner - en ombygning som Realdania og Lokale- og Anlægsfonden støtter.

Uden for Værestedet mødte man som den første smeden med det hvide ansigt. Foto: Johnny Pedersen.

- Der skal dog også rejses penge lokalt, og det er blandt andet baggrunden for, at vi har arrangeret dette Haunted House. Og så er det en del af hele projektet, at vi vil skabe tilbagevendende begivenheder på Værestedet, og det er det her også tænkt som, fortalte Eva Nielsen.

Annonce

Mange har været med

Det er en lokal gruppe piger Lisbet Kastbjerg, Sara N. Ambrosius, Susanne Nygaard, Lene Carlskov, Charlotte Kuhr, Britta Vad og Louise Elisabeth Andersen, der til sammen kaldes Halloweenerne - der har lavet det kreative oplæg til Haunted House.

Der var masser af uhyggelige detaljer. Foto: Johnny Pedersen

Desuden har Fjordklyngen og forsamlingshuset været med til at få det sat op.

De første møder blev holdt i sommerferien, og særligt i uge 42 og 43 er der arbejdet med at få pyntet op på Værestedet. Selvom figurerne og manuskriptet for historien blev skrevet og spillet af en skuespiltrup fra Århus på otte skuespillere.

De besøgende fik besked på at gemme sig for Fjordmanden. Foto: Johnny Pedersen
Kulturcenter Værestedet var oplyst med stearinlys og lå næsten hen i mørke. Foto: Johnny Pedersen
En kutteklædt skikkelse tilbød en nøgle. Foto: Johnny Pedersen


Der var altså rum, hvor vi ikke kom ind, så der kunne godt have været noget mere. Men det var sjovt.

Gæst i Haunted House.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Livsstil For abonnenter

44-årige Ivan faldt om og døde i gildesalen på sin søns konfirmationsdag: Nu spiller han op til dans i det hinsides

Bjerringbro

Fokus på Tange Søs fritidskvaliteter og kulturhistorie giver nyt håb: Vandplaner for tredje vandplansperiode er i høring

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Annonce