Annonce
Viborg

Mathias-kælderen fandt en bank til kunders sparegris

Kasser som denne hænger på væggen i hundredvis af værtshuse landet over. Det er som i Mathiaskælderen en spareklub for værtshusets gæster, en tradition som nu er truet af hvisvaskloven. Foto: Louis Schmidt-Lund
Hvidvask-loven er ved at kvæle juleopsparing på landets værtshuse. I sidste øjeblik fandt Mathiaskælderen en venlig bank.

Viborg: Mandag er den ugentlige tømningsdag i Spareforeningen Mathias-kælderen. To medlemmer fra bestyrelsen assisterer hinanden med at få skrevet beløbet i de små nummererede bokse ned på en liste. I denne uge er det formand Per Tolstrup og betyrelsesmedlem Rune Emerik Busch.

Efter at beløbene er talt sammen og afstemt med kontanterne på bordet, smutter Rune ud ad bagdøren. Få minutter senere er han tilbage igen efter et besøg i Vestjysk Bank, hvor pengene er sat ind, i denne uge 7860 kroner.

Mathiaskælderen er blot et af de flere tusinde værtshuse på landsplan, som har en boks hængende på væggen. Kunderne hygger sig året igennem med at putte et som regel fast beløb i, som de så får udbetalt i december. Nogle af kunderne mødes på faste dage for over en øl og en snak at hygge sig med at stoppe et beløb ind gennem den smalle sprække til deres boks.

Det sociale aspekt ved at mødes på værtshuset om "sparegrisen" er nu truet på landsplan. Med hvidvaskloven i hånden afviser banker på stribe at modtage den slags penge. Undtagelsen er, hvis spareforeningen kommer med cpr-numre på alle sparerne og opretter en selvstændig konto for den enkelte. Eller også vil banken have eksempelvis 5000 kroner for at oprette en opsparingskonto af den slags.

Redningen for Spareforeningen Mathias-kælderen blev Vestjysk Bank, hvor forpagteren af Mathias-kælderen er kunde. Efter at både Per Tolstrup og andre medlemmer havde mødt meget afvisende banker, hvor de selv var kunder, tog Per Tolstrup kontakt med Vestjysk Bank. Han er ud over at være kendt som tidligere ejer af Kørteknisk Anlæg i Viborg også tidligere bankdirektør, og nogle af Per Tolstrups tidligere ansatte i Midtbank arbejder nu i Vestjysk Bank. Banken strikkede en løsning sammen, som også kunne holde sig inden for loven.

- Vi stiftede i januar en forening med cvr. nummer, vedtægter, en valgt bestyrelse og hele molevitten. Var det ikke lykkedes at få denne løsning, var vi nok blevet nødt til at lukke spareforeningen ned, siger Per Tolstrup.

Annonce
Mandag er tømningsdag i Spareforeningen Mathiaskælderen. Bestyrelsesmedlem Rune Emerik Busch er klar til at tjekke indholdet i de små bokse.

En fortrinlig ordning

Indtil løsningen pludselig dukkede op, lå både Per Tolstrup og Rune Emerik Busch inde med flere tusinde kroner i kontanter, hvilket de langt fra var begejstrede for.

- Det holder jo ikke i længden, for det er andre folks penge, og de skal hverken ligge hjemme hos Per eller mig, siger Rune Emerik Busch.

For år tilbage var det to kvinder, som bestyrede spareforeningen. De hentede ved juletid omkring 350.000 kroner i kontanter og gik med de mange penge fra Den Jyske Sparekasse til Mathias-kælderen, hvor hvert medlems opsparede beløb blev lagt i en konvolut. Sådan foregår det ikke i dag, for allerede inden hvidvaskloven blev det opsparede beløb sat ind på det enkelte medlems konto.

- Vi arbejder dog på, at vi kan få udbetalt et mindre beløb, så der er lidt til kontant omsætning i Mathias-kælderen i december, hvor pengene udbetales igen, siger Per Tolstrup.

Medlemmerne bestemmer selv det ugentlige beløb, fra 50 kroner og opefter, og der må gerne puttes ekstra penge i. Men glemmer man en uge, vanker der en bøde på 20 kroner. Bødepuljen er med til at betale spiritussen ved to årlige fester, om sommeren og ved julefrokosten, to sociale arrangementer som skaber sammenhold blandt kunderne i Mathias-kælderen.

Ud af de 60 bokse i "sparegrisen" er 50 lige nu aktive i Mathiaskælderen, og en af dem har Per Tolstrup selvfølgelig.

- Jeg bruger den som en slags aflad derhjemme for at hygge mig med en øl eller et glas vin den dag, hvor jeg betaler. I december overfører jeg så 10.000 kroner til min hustrus konto, og så sørger hun for julegaverne. En ganske fortrinlig ordning, mener Per Tolstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kuber i gågaden bliver forsinket

Annonce