Annonce
Viborg

Med kloak-kamera på besøg i bispens borg

Arkæologerne Morten Valdorff Rasmussen og Jesper Hjermind kunne følge med på skærmen, da kloakfolkene Steffen Frank Birkemose Christensen og Morten Pedersen gik i gang med kloak-kameraet. Foto: Morten Dueholm
Viborg Museum havde allieret sig med kloakfirmaet Thomas Nørgård, da man skulle undersøge skjulte rum i volden ved Hald Slot.

Hald: Det var et ganske unikt samarbejde, der tirsdag formiddag gjorde det muligt for første gang i 300 år at være på besøg inde i bispens borg (Hald Slot) i Hald Sø.

Her havde arkæologerne fra Viborg Museum allieret sig med folk fra kloakfirmaet Thomas Nørgård, som med kloak-kameraer trængte dybt ind i volden via et af de netop fritlagte skydeskår tæt ved borgtårnet.

Her - cirka fem meter inde i volden - afslørede kameraerne det, som arkæologerne regnede med ville være der: et eller sandsynligvis flere velbevarede rum muret op i munkesten.

- Det er det sgu. Det er da fantastisk, var den umiddelbare kommentar fra arkæolog Jesper Hjermind, da kameraet - lidt sløret - pludselig afslørede et hvælvet rum, hvor der sandsynligvis for 300 år siden har stået en kanon klar til at møde eventuelle fremstormende fjender med bulder og brag.

Annonce

Hald Slot

Hald Slot har både været ridderborg, bispeborg og slot og i kongeligt eje.

Niels Bugges Borg blev bygget i 1300-tallet. Ovenpå ruinerne af den borg opførte den sidste katolske biskop i Viborg, Jørgen Friis (1494-1547), en - for den tid - topmoderne forsvarsborg.

Borgen overgik efter reformationen til kronen og gik under Hald Slot.

Da generalmajor Gregers Daa (1658-1712) opførte en stor bindingsværksgård med lader, stalde og en brolagt gårdsplads i starten af 1700-tallet, skete det blandt andet med byggematerialer fra det gamle Hald Slot, som dermed overgik til at være den ruin, som vi kender i dag.

Olsen Banden-agtigt

Umiddelbart var der nu ikke spor af hverken kanoner eller andet bohave i rummet inde i volden, men både museums- og kloakfolk var i den grad opsat på at udvikle og udvide forsøget yderligere, så de skjulte rum kan undersøges nærmere.

- Det er klart, at når vi tydeligt kan se, at der er et meget velbevaret rum og tegn på et mere, så vil vi da gerne kunne undersøge det nærmere, men det kræver, at vi tænker lidt videre. Sådan lidt mere Olsen Banden-agtigt i virkeligheden, sagde Jesper Hjermind, som sammen med sin kollega Morten Valdorff Rasmussen fra museet og kloakfolkene var i gang med at udtænke muligheden for, hvordan man kunne få mere lys og et mere mobilt kamera ind i de skjulte rum.

Planen var umiddelbart at få lagt et rør ind gennem volden, så man ville slippe for jord og skidt på kameraet, og kloakfolkene var da også i gang med at udtænke, hvordan man ville kunne komme helt rundt i hjørnerne i rummene.

- Vi vil da gøre, hvad vi kan. Lige nu har vi kun tilladelse til at undersøge rummene på den her måde, og det er langt fra sikkert, at vi vil kunne få en udgravningstilladelse, hvis vi ønsker det, så alle muligheder skal da afprøves, sagde Jesper Hjermind.

Ikke fordi, han nødvendigvis regner med at finde kanoner eller andre værdifulde genstande, men fordi en kortlægning af rummene vil være med til at give det helt rigtige billede af, hvordan Hald Slot har været indrettet.

- Rummene er nok blevet tømt for værdier, da borgen blev nedlagt, men under alle omstændigheder er rummene i sig selv jo endnu en brik i fortællingen om De fem Hald'er, så det alene gør det vigtigt, sagde Jesper Hjermind.

Noget helt nyt

Ifølge Jesper Hjermind er samarbejdet mellem Viborg Museum og kloakfirmaet om at bruge et kloakkamera som arkæologisk instrument vist nok noget helt nyt i Danmark.

- Jeg har ikke hørt om andre tilfælde, men det er da oplagt i sådan et tilfælde som det her, og det vil da kunne give os nogle muligheder for at undersøge nogle interessante lokaliteter, uden vi nødvendigvis skal udgrave dem, sagde Jesper Hjermind.

Han forklarede, at rummet umiddelbart indenfor skydeskåret er en såkaldt kasemat, hvor kanoner, krudt og kugler har stået klar til brug.

- Og så kunne jeg forestille mig, at det tilstødende rum, som kameraet afslørede, nok også kunne have været en slags mandskabsrum eller lignende, sagde Jesper Hjermind, der var meget begejstret over dagens resultater.

- Nu er vi jo lige begyndt, men bare det, at vi har fået fastslået, at kasematten stadig er der. Det er fedt, sagde en glad arkæolog.

Arkæolog Morten Valdorff Rasmussen følger slagets gang.
Både DR og TV Midtvest havde kamerafolk på pletten i mudderet.
Museet borede for et par uger siden ind gennem skydeskåret, og det afslørede, at der cirka fem meter inde i volden var et større hulrum. Foto: Viborg Museum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Rundt om Viborg

Afviser igen Apple-indblanding: Mail puster til konspirationsteori om Tjele-vindmøllerne

Viborg FF For abonnenter

Flere mandetimer til fysisk træning skal hjælpe unge spillere med vanskeligt spring

Rundt om Viborg

Konservative vil ikke lade sig presse: Siger nej til vindmøllepark

Annonce