Som lokomotivfører ved DSB med ansættelse i Aarhus rejser jeg jævnligt som passager med toget mellem Viborg og Aarhus. Der er god tid til at nyde turen, der tager op til 1 time og 14 minutter. Afstanden med bane mellem Viborg og Aarhus er 86 km. Kører man i bil til Aarhus, kan man nøjes med ca. 65 km.
Da banen tilbage i 1864 blev indviet, var Randers større end Aarhus. Derfor var banen fra Viborg/Struer først og fremmest orienteret mod Randers. Her 148 år senere har meget ændret sig, men den jernbanemæssige infrastruktur bygger stadig på forholdene fra 1864.
Når der tales om forbedring af trafikforholdene omkring Viborg i dag, drejer det sig primært om Hærvejsmotorvej samt udbygning af rute 26. Jeg er enig i, at det er meget væsentlige projekter, men det må være på tide at overveje, hvilket potentiale der kunne være i en udbygning af jernbaneforbindelsen mellem Viborg og Aarhus.
I Silkeborg har politikerne set mulighederne, og i februar fremlagde Trafikstyrelsen en 54 sider lang rapport med titlen: Ny bane Aarhus – Galten – Silkeborg. I dag går banen fra Silkeborg via Ry og Skanderborg. Med en mere direkte forbindelse og bygning af 29 km ny bane over Galten i tilslutning til 16 km eksisterende bane er besparelsen i rejsetid gjort op til 20 – 24 minutter.
Som begrundelse skrives der i rapporten: Baneprojektet kan styrke områdets sammenhæng til banebetjeningen i Østjylland, koblingen til timemodellen og letbaneudbygningen i og omkring Århus.
Som jeg ser det, vil fordelene ved en mere direkte linjeføring mellem Viborg og Aarhus blive mindst lige så store. En sådan ny linjeføring kunne være som følger:
Umiddelbart øst for Bjerringbro anlægges en ny bane ned over Thorsø og Hammel til et punkt på hovedbanen mellem Mundelstrup og Brabrand – i øvrigt det samme sted, som en ny bane mellem Silkeborg og Aarhus skal flettes ind i det eksisterende jernbanenet.
Et sådant nyanlæg vil blive på ca. 35 km. Den eksisterende bane mellem Viborg og Bjerringbro er 24,2 km, og fra tilslutningspunktet ind til Aarhus H er der ca. 9 km. Det betyder, at afstanden mellem Viborg og Aarhus i stedet for 86 km kun vil være ca. 68 km. Udover den tidsmæssige besparelse, det vil medføre, skal nævnes, at man vil undgå det nuværende skift af køreretning i Langå – et skift der i dag tager ekstra 5 minutter.
Alt i alt vil den tidsmæssige besparelse være ca. 25 minutter, og dermed kan turen mellem Viborg og Aarhus gøres på ca. 45 min. med 4 stop undervejs (Rødkærsbro, Bjerringbro, Thorsø og Hammel) mod de nuværende 7. Der skal naturligvis stadig være togforbindelse for beboere i Ulstrup, Langå, Hadsten og Hinnerup, men selvfølgelig ikke i forbindelse med den direkte linjeføring mellem Viborg og Aarhus.
Dertil kommer, at byer som Thorsø og Hammel vil opleve en kæmpe forbedring af den kollektive trafik til og fra Aarhus, da disse 2 byer skal betjenes af den nye bane.
Det bliver ikke indenfor de nærmeste år, vi kommer til Aarhus med tog på 45 minutter, men hvis det skal være muligt i fremtiden, er det nu, de lokale politikere skal i gang. Det har de tilsyneladende allerede være i Silkeborg et stykke tid, hvor man har set mulighederne i en effektiv jernbaneforbindelse til Aarhus. Er det ikke på tide, at politikerne i regionens hovedstad begynder at arbejde for, at en togtur til Aarhus ikke nødvendigvis skal omfatte et langsommeligt besøg i Langå?