Annonce
Livsstil

Meditationshave, prydhave, orangeri: Haven er indrettet i forskellige rum

Der er godt udsyn over prydhaven fra træterrassen ved det sorte træhus. Foto: Helle Troelsen
Fra forår til efterår tilbringes meget tid i haven, og flere af de daglige gøremål flyttes udenfor.

Det er svært at forestille sig en have uden opholdspladser: et sted, hvor man kan grille og spise, et område til leg og aktivitet eller en krog i haven, hvor man bare kan dase, læse en avis eller nyde udsynet over haven.

At dyrke haven er blevet en trend, og for mange haveejere er havens indretning lige så vigtig som boligens indretning. Den afspejler en personlig stil og signalerer samtidig drømmen om et liv, der bliver levet i haven.

Selv bor jeg i et gammelt hus med en stor have, der er anlagt med flere haverum. Også i mindre haver kan man skabe spændende rum og kroge med sin helt egen atmosfære, der inviterer til forskellige gøremål. Jeg vil tage jer med på en rundtur i min have og vise, hvordan jeg har indrettet haverummene med opholdspladser. Jeg håber, at I kan finde inspiration til jeres egen indretning af haven, om den er lille eller stor.

Annonce

5 tips til opholdspladser i haven

Tænk huset og haven sammen. Anlæg terrasser i forbindelse med huset, så de kan fungere som en forlængelse af husets rum. Terrasserne kan have forskellige funktioner, det kan for eksempel være loungeafdeling i forbindelse med stuen og spisekrog i forbindelse med køkkenet.

Store terrasser kan opdeles i mindre rum ved hjælp af skillevægge, pergolaer eller kummer med store planter.

Indret dig hyggeligt på terrassen med havemøbler, der passer til husets stil, og krukkemiljøer, der tilfører liv, farve og frodighed til terrassen. Prøv at skabe en hulefornemmelse.

Gå en tur i din have og find de skønne kroge, hvor du har lyst til at slå dig ned. Det kan være et sted med sol og læ, svalende skygge fra store træer eller en smuk udsigt. Her kan du blot placere en bænk i al sin enkelhed eller anlægge en lille terrasse, der passer til området.

Indret et sted i haven, hvor du kan sidde i læ for regn og kulde. Det kan være i drivhuset eller under et halvtag. Tæpper, puder og skind luner de kølige dage. Hæng lanterner op og tænd lys. Det hygger alt sammen og kan forlænge sæsonen udenfor.

Skulpturelt islæt

Prydhaven er placeret midt på grunden. Den skal man passere for at komme videre til de andre haverum. I prydhaven er bede anlagt side om side kun adskilt af en smal stribe græs. Her kan man gå tur, nyde blomsterne og duftene.

Mellem bede og græs står en lille stenbænk, som man kan sætte sig på, hvis man bliver træt i benene og vil sidde midt i hele herligheden og bare nyde. Bænken fungerer samtidig som et skulpturelt islæt. Det er sjældent, at denne bænk bliver taget i brug, for her inviterer haverummet til, at man er aktiv. Dog indtager husets kat ofte bænken for herfra at få overblik over havens fugle, mus og andre muligheder for adspredelse.

Sammenhæng mellem hus og have

Boligens ene længe, det sorte træhus ligger placeret, så der er udsyn over både prydhave, frugtlund og køkkenhave. De store glasdøre i gavlen på huset kan åbnes helt op, så der skabes sammenhæng mellem beboelse og haven.

Her er etableret en træterrasse, der er indrettet med to komfortable stole, som man kan slænge sig i og nyde udsigten over haven. Omkring terrassen er plantet roser med stærk duft. Her er et leben af insekter og fugle, så her kan man bare slå sig ned med en kop kaffe og lade sanserne blive stimuleret.

Et orangeri eller drivhus i haven kan være med til at forlænge havesæsonen. Indrettes det hyggeligt, kan det fungere som en udestue og være lun at opholde sig i fra det tidlige forår til det sene efterår. Her kan man også krybe i skjul, når vinden er kold, når duggen falder, eller når det regner. Foto: Helle Troelsen

Mormorhavens terrasser

Bag huset er mormorhaven, der er et firkantet haverum, som lægger op til indretning med kvadratiske bede og terrasser. Her falder dagens sidste stråler, og netop her har vi en aftenterrasse, hvor vi kan nyde solens sidste stråler, der reflekteres gennem blomster og urter i de kvadratiske bede. Omkring aftenterrassen vokser blåregn og en klatrerose, som slynger sig hen over brændestablen og pilehegnet, der fungerer som rumadskillelse.

Lige udenfor køkkenet er placeret en stor terrasse. Den er indrettet til måltider, hygge og socialt samvær. Terrassen vender mod sydvest. For at skabe læ er der sat et hegn op, som er plantet til med duftende roser og kaprifolie. Her er urtegården også anlagt med krydderurtebede, for så har vi dem lige ved hånden, når de skal bruges i køkkenet.

Slyngroserne op ad husmuren, de høje oliventræer og det tilplantede hegn tilfører denne terrasse en huleagtig stemning. Når mørket falder på, tændes der lys i lanternerne - her er hyggeligt, trygt og rart.

Små lerpotter med planter er samlet på et zinkfad og er med til at understrege stilen og skabe hygge på terrassen. Foto: Helle Troelsen

Køkkenhaven og orangeriet

Køkkenhaven er et lukket rum indhegnet af frugtespaliér. Her ligger orangeriet bagerst og er indrettet, så der er udsyn over alle køkkenhavens bede. Det er skønt på en kold, våd og blæsende dag at gå ned i orangeriet i ly for vejr og vind, og samtidig føle, at man opholder sig ude midt i det hele. Orangeriet er hyggeligt indrettet med både pryd og nytteplanter og møbler med bløde puder, så man kan sætte sig komfortabelt til rette. Her sætter jeg mig engang imellem ned med en kop kaffe, eller prikler og potter om, hvis vejret ikke lige er til udendørsarbejde.

I den kvadratiske have ligger aftenterrassen. Her vokser blåregn og en klatrerose, som slynger sig hen over brændestablen og pilehegnet, der fungerer som rumadskillelse. Foto: Helle Troelsen

Picnicområdet i frugthave

Bagerst i haven står de gamle krogede æbletræer og kaster en let skygge i frugthaven. Her er en uhøjtidelig stemning fri for nutidige havetrends, der forstyrrer billedet. Her er hønsegården placeret bag kastanjehegnet, og bålfadet står klar til, at der tændes bål en sommeraften.

Det er også her, der indbydes til fest i haven. Her er picnicområdet med de hvide havemøbler, hvor der er plads til, at gæster til Åben Have-arrangementerne kan sætte sig med kaffen, eller kursister kan slå sig ned og fordybe sig. Her er plads til at slå telte op, spille kongespil og fodbold, eller blot smide sig på græsset og kigge op i æbletræernes krone eller lægge sig i hængekøjen og tage sig en lur.

I orangeriet står potteplanter side om side på hylder. Under taget slynger vinrankerne sig og er med til at skabe en frodig og hyggelig stemning. Foto: Helle Troelsen

Planteskolen og værkstedet

Der rodes og regeres i planteskolen og på værkstedet, når der skal sås, prikles, snedkereres og repareres. Op ad værkstedet er havens mest benyttede havebænk placeret. Her er sol, læ og udsyn ud over prydhaven.

Her er så hyggeligt, for man er tæt på planterne, der vokser lige for næsen af én i det hvide bed. Her kan man iagttage detaljerne i blomster og blade. Der er fyldt op med krukker med oliventræer, engletrompeter, skærmliljer, klatreplanter i stativer, hortensia, urter og sommerblomster. Når jeg sidder lige her, fyldes jeg op med energi og inspiration til at fortsætte mit arbejde på værkstedet.

Fra aftenterrassen kan man kigge hen over de kvadratiske bede, der i foråret er proppet med løgplanter. Dette haverum kaldes også for Klimahaven, for her er plantet træer til at danne skygge samt tørketålende stauder og urter, der tager over efter forårets blomsterflor. Foto: Helle Troelsen

Meditationshaven

Når det hele bliver for meget, og travlhed og stress sniger sig ind på mig, går jeg ind i meditationshaven, der er omkranset af en høj hæk. Jeg lukker lågen efter mig, sætter mig på den hvide bænk under det gamle Belle de Boskoop-æbletræ og lukker øjnene. Her sker absolut ingenting. Haven skal kunne passe sig selv. Her står frugttræer i bede fyldt med skilla og påskeliljer i foråret og hosta senere på sæsonen. Her skal næsten ikke luges. Her skal slappes af.

Terrasser tæt på huset binder haven og boligen sammen. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betinget fængsel til 31-årig hash-pusher

Annonce