Annonce
Debat

Mennesker på tålt ophold kan ikke rejse til deres hjemland

Onsdag, den 18. september 2019 Karin Bang har skrevet en bog om digteren Erling Kristensen, viborg

Læserbrev: Det ville klæde Kristian Pihl Lorentzen at læse lidt på lektien, inden han farer til at skrive et læserbrev om det komplet uacceptable i, at maskerede beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård går ud og ind gennem et hul i hegnet.

Ifølge Berlingske Tidende fra 25.4. har chefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Midt- og Vestjyllands Politi udtalt, at det ikke i sig selv er et problem, at beboerne smutter ud gennem hegnet, for ”Kærshovedgård er ikke et fængsel. De må gerne gå uden for centret, og de overtræder i princippet først loven, hvis de bryder deres opholds- og meldepligt ved ikke at være på centret om natten.”

Han forklarer også, at politiet ikke kender beboernes motiv til at gå ud gennem et hul i hegnet og bære masker, men at det tyder på noget illegalt. Al trafik, der kan tyde på narkohandel i og omkring Kærshovedgård, er uacceptabel, siger han.

Annonce

Avisen har også talt med institutionslederen på Kærshovedgård, Niels Johan Geil, som fortæller, at de på stedet har kendt til huller i hegnet de seneste måneder. De har ikke hjemmel til at tilbageholde beboere, der forlader centret uden om portsystemet, men de kan råbe dem an og vejlede dem i korrekt færdsel ind i og ud af centret.

”Vi runderer området flere gange dagligt og kontrollerer hegnet. Skaderne bliver udbedret, så snart de bliver opdaget,” forklarer han.


Mon hr. Pihl Lorentzen kan svare på, hvordan man fra Christiansborg skal sørge for, at de pågældende udviste udlændinge på tålt ophold i langt højere grad skal motiveres til at rejse til deres hjemland, som han foreslår. De pågældende er jo på tålt ophold, fordi de risikerer forfølgelse eller overgreb i hjemlandet.


Kristian Pihl Lorentzen skriver, at færdslen gennem hegnet skal stoppes omgående, men han giver ingen anvisninger på hvordan. Hvis han havde taget sig tid til at sætte sig ind i situationen, ville han vide, at integrationsminister Mattias Tesfaye allerede har reageret og i et skriftligt svar til TV2 kalder situationen uholdbar:

”Jeg har derfor bedt myndighederne sikre, at vi får styrket hegnet rundt om Kærshovedgård, så beboerne i stedet bruger den almindelige ind- og udgang,” skriver han.

Mon hr. Pihl Lorentzen kan svare på, hvordan man fra Christiansborg skal sørge for, at de pågældende udviste udlændinge på tålt ophold i langt højere grad skal motiveres til at rejse til deres hjemland, som han foreslår. De pågældende er jo på tålt ophold, fordi de risikerer forfølgelse eller overgreb i hjemlandet.

For hr. Pihl Lorentzen kan problemet med færdsel gennem hegnet ved Kærshovedgård løses ved, at man lukker udrejsecentrene og installere beboerne på en øde ø. Men som han uden tvivl ved, opgav den nuværende regering i 2019 den forrige regerings planer om at oprette et udrejsecenter på øen Lindholm. Han må eller burde også vide, at Mattias Tesfaye har udtalt, at regeringen inden sommerferien forventer at præsentere en plan for at få kriminelle udlændinge væk fra Kærshovedgård.

Har hr. Pihl Lorentzen overvejet, hvad det gør ved mennesker på tålt ophold, at skiftende folketingsflertal har erklæret, at de vil gøre tilværelsen for dem så utålelig som muligt, hele tiden strammer kontrollen med dem og skærper sanktionerne mod dem?

Disse mennesker fører en ikke-tilværelse på udrejsecentret under belastende forhold. De har ingen fremtid og kan ikke opfylde ønsket om at forlade Danmark og rejse til deres hjemland. I princippet skal de opholde sig på udrejsecentret, til de dør. Hvordan er det kommet dertil, at vi i Danmark behandler mennesker så nederdrægtigt?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce