Annonce
Viborg

Lovkrav og nye tendenser satte gang i processen: Meny i centret renoveres for tocifret millionbeløb

I de næste tre måneder vil købmand Lasse Lauritsen se sin Meny-butik i Sct. Mathias Centret forandre sig for 11 millioner kroner. Foto: Morten Pedersen
Da kølerne alligevel skulle udskiftes på grund af lovgivning om freon, blev det besluttet, at Meny i Sct. Mathias Centret skulle have den helt store makeover.
Annonce

Viborg: Kunder i Sct. Mathias Centrets Meny har formentlig allerede set det. Dagligvarebutikken er i gang med en større renovering.

I første omgang bliver loftet malet fra sort til hvid, når butikken er lukket. Man kan også se ledninger, der hænger ned fra loftet, mens hylder og varer bliver pillet ned og flyttet rundt, så der bliver plads til ombygningen.

En proces, der vil tage omkring tre måneder, før butikken står færdig.

Det roder, når blandt andet tusinder af vinflasker holder flyttedag fra den ene til den anden ende af butikken. Foto: Morten Pedersen

Det er 19 år siden, at Meny i Sct. Mathias Centret sidst fik en større renovering, og da køleanlægget grundet brug af freon skal skiftes ud, er det oplagt at se på resten af butikken.

- Alt inden for køl og frys skal skiftes til noget, der er mere miljøvenligt. Og da vi begyndte at planlægge, stod det hurtigt klart for os, at vi lige så godt kunne lave lidt mere om, fortæller købmand Lasse Lauritsen, mens han nikker ned mod det forældede køleanlæg.

Køle- og fryseanlæggene i Sct. Mathias Centrets Meny bruger freon, og det bliver snart forbudt ved lov. Den krævede udskiftning var med til at sætte en større renovering i gang. Foto: Morten Pedersen

Og det bliver på ingen måde en billig fornøjelse. 11 millioner kroner har Dagrofa - kæden bag Meny - sat af til at skifte kølere ud og generelt renovere på butikken.

Blandt andet rykkes frugt og grønt frem i butikken.

- Vi kan se, at forbrugsmønstre skifter. Traditionelt valgte forbrugerne kødet, før de valgte grøntsagerne. Sådan er det ikke mere. Nu er det ofte grøntsagerne først og derefter tilbehør til det grønne. Derfor rykker vi grøntafdelingen helt op til indgangen, siger Lasse Lauritsen og fortsætter:

- Man behøver jo ikke at være vegetar, men vi kan se, at mange tænker over, hvor meget kød de spiser, og nogle dage springer folk måske kødet helt over. Det bliver mere og mere udbredt. Vi sælger mindre kød og mere grønt, og det omstiller vi butikken til nu.

Frugt og grønt rykkes frem i butikken, da mange forbrugere i dag vælger grønt, før de vælger kød. Foto: Morten Pedersen

Ud over at flytte rundt på flere afdelinger i butikken vil kasselinjen også blive drejet 90 grader, mens bagerafdelingen kommer til at pege ud mod centret frem for ind mod butikken, som det er tilfældet i dag. Indgangen flytter sig til gengæld ikke.


Vi har 14 køleskabe med drikkevarer fra forskellige producenter. Hvert køleskab har en motor, der bruger strøm. Nu vælger vi i stedet at lave én samlet otte meter bred køler med en central kølemotor. Og vi bruger næsten kun det samme i strøm med den store køler som med hver enkelt af kølerne.

Lasse Lauritsen, købmand Meny i Sct. Mathias Centret


Annonce

Svært at bygge om

De nye kølere på nye placeringer kræver blandt andet, at der trækkes over en kilometer kobberrør rundt i butikken. Samtidig skal der bygges nyt køleanlæg i kælderen og på loftet af centret.

- At bo i et center gør det hele lidt mere omstændigt, konstaterer Lasse Lauritsen, der derfor heller ikke har haft mulighed for at udvide butiksarealet.

- Nej desværre ikke. Centret er bygget til ad flere omgange, og når man som os har en ydermur mod en ydermur, så er det simpelthen for dyrt at ændre på. Men vi laver ændringer alle de steder, det visuelt og driftsmæssigt gør en forskel.

Fra sort til hvid. Loftet i Meny bliver malet om natten, når der ikke er kunder, og man lukke ned i mindre områder, så man undgår at ramme varerne. Foto: Morten Pedersen

Derfor er der tænkt i alle mulige detaljer for at få butikken til at fremstå større og mere åben.

- Nu har vi malet flere nætter i streg, og man kan se, hvad det har af betydning for lyset herinde. Det kan godt være, at man lidt tydeligere kan se rør i loftet, men vi er jo i et center, så det er svært at undgå. Til gengæld er den hvide farve med til at reflektere lyset, så alt lyser mere op. Det letter hele butikken visuelt, fortæller Lasse Lauritsen.

Det 19 år gamle mejerirum, der også huser juice og saft, er snart fortid. Foto: Morten Pedersen

Samtidig er det 19 år gamle mejerirum snart fortid.

- Man synes jo lige, at det er blevet lavet… Men det er jo mange år siden, og det fulgte også en tanke om at opdele butikken i særlige rum, som var der dengang. I dag er det ikke særligt almindeligt at have et nedkølet mejerirum. I stedet vil vi bruge kølere. Det eneste kølerum, vi får, bliver til frugt og grønt, siger købmanden.

Annonce

Sparer enormt beløb

Selvom 11 millioner kroner er mange penge at sætte i en renovering, så mener Lasse Lauritsen, at de er godt givet ud.

Først og fremmest kommer investeringen til at vise sig på den strømregning, der bliver betydelig mindre.

En stribe køleskabe, der kører på hver deres motor, bliver erstattet af én lang køler, hvilket giver en stor strømbesparelse. Foto: Morten Pedersen

- Når vi får nye kølere, frysere og nyt lys, så sparer vi hundredetusinde af kroner om året i strøm, fortæller Lasse Lauritsen, mens han peger over mod en stribe køleskabe.

- Se for eksempel detaljen her. Vi har 14 køleskabe med drikkevarer fra forskellige producenter. Hvert køleskab har en motor, der bruger strøm. Nu vælger vi i stedet at lave én otte meter bred køler med en central kølemotor. Og vi bruger stort set den samme mængde strøm i den nye, store køler, som vi gør i hver enkelt af de nuværende.

Annonce

Stor konkurrence

Lasse Lauritsen lægger heller ikke skjul på, at den tilspidsede konkurrence om kunderne i Viborgs by er en del af forklaringen på den større renovering.

Hos Meny-kollegaen på Fabrikvej er der også postet et tocifret millionbeløb i en renovering, mens Bilka har renoveret og udbygget for omkring 50 millioner kroner.

Samtidig er der de seneste år kommet en tredje Meny til byen, ligesom Rema 1000 har åbnet ny butik i Arnbjerg, mens endnu en Lidl er kommet til i Overlund, og en ny Aldi er på vej på Koldingvej.

- Det er også for at være på forkant og være med på beatet. Hvis man i en lang periode ikke laver ændringer, vil der typisk ske det, at omsætningen falder langsomt. Der kan ændringer være med til at give omsætningen et boost, og det håber vi naturligvis også på her, siger Lasse Lauritsen.

Ledninger fra loftet er en del af byggerodet, der kommer til at præge butikken de næste tre måneder. Men købmand Lasse Lauritsen lover, at man vil holde gener fra ombygningen på et absolut minimum. Foto: Morten Pedersen

Håbet er, at renoveringen af butikken er helt færdig den 1. november, hvor det også er planen, at parkeringspladsen på Fischers Plads er færdigbygget. Til den tid kan parkeringspladsen rumme 550 biler, hvilket står i skarp kontrast til den meget begrænsede plads, der er aktuelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce