Annonce
Erhverv

Metalwos betjeningspaneler tåler eksplosioner, brand og oversvømmelse

En enkelt knap til forsvarsindustrien kan hurtigt koste op til 250 kroner stykket på grund af de mange specifikationer og krav, den skal leve op til. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
For Metalwo betyder titlen som underleverandør til forsvarsindustrien mere end plus på bundlinjen. Det både udfordrer og udvikler også virksomhedens måde at udføre arbejdet på.

Hasselager: Der er travlt på gangene i Metalwos produktionslokaler. Selvom vi befinder os midt i en pandemi, der har lukket store dele af landet ned, har firmaet i øjeblikket rigeligt at se til.

Som underleverandørvirksomhed har Metalwo lige omkring 380 forskellige kunder, og én af dem, Linak, har i øjeblikket travlt med at levere aktuatorer, en særlig type motor, man blandt andet bruger til at hæve og sænke hospitalssenge, som der er ekstra stor efterspørgsel på i disse dage.

Derfor har Metalwo også fået travlt, for med en ordre på 25.000 folietastaturer, der bruges til at betjene aktuatorerne, er der nok at se til.

- Vi har forrygende travlt for at sige det lige ud, siger Leif Schou, vicedirektør i Metalwo, med et stort smil.

Annonce
Metalwo beskæftiger i dag knap 40 medarbejdere. Igennem de seneste 20 år er der investeret kraftigt i moderne produktionsudstyr og automatisering. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Krig og sygdom giver stabilitet

Travlheden afspejler meget godt det lod, Metalwo har som underleverandør; at man følges i medgang og modgang med sine kunder.

- Derfor er det vigtigt, at man satser på de kunder, der er de rigtige kunder. Dem, som det går godt, og som kan skabe vækst. For hvis du finder kunder, der er under afvikling, går der ikke længe, før du selv er på samme vej, forklarer Nikolaj Berg, administrerende direktør i Metalwo.

Metalwo sidder derfor med en fordel, når det gælder en virksomhed som Linak. Men også med en større udfordring, når det gælder de virksomheder, der i øjeblikket må skære ned.

- Det er typisk sådan, at når en virksomhed bliver påvirket på økonomien, så slår det først igennem hos underleverandørerne tre måneder senere. Så det fald, vores kunder har haft i marts, kan vi først se nu her på vores bestillinger, siger Nikolaj Berg, der som så mange andre bekymrer sig over udviklingen, som han følger tæt gennem onlinemediet Electronic Supply.

- Finanskrisen tog de fleste danske virksomheder både fem og ti år at komme sig over, og man taler om, at det her bliver en krise på samme niveau, hvis ikke endnu større, understreger han.

Nikolaj Berg er derfor taknemmelig over, at Metalwo udover elektronikbranchen også leverer ind til både medicobranchen gennem eksempelvis Linak, og forsvarsindustrien, der begge er er mere stabile markeder.

Fra skilte til paneler

Selvom Metalwo har eksisteret siden 1939, var det først i midten af 1990’erne, at firmaets første opgaver for forsvarsindustrien kom dumpende. Og det har sin naturlige forklaring i virksomhedens egen udvikling.

Oprindeligt startede Metalwo nemlig ud som skilteproducent, der blandt andet leverede metalskilte til kendte danske mærker som støvsugervirksomheden Nilfisk, designvirksomheden B&O og industrivirksomheden Danfoss.

Men i 1980’erne begyndte folk så småt at erstatte metalskiltene med andre typer af skilte, og virksomheden omlagde derfor sin produktion og blev i stedet et underleverandørfirma indenfor metalindustrien. Valget faldt på fremstilling af paneler, herunder betjeningspaneler og folietastaturer, da der i fremstillingsprocessen bliver brugt mange af de samme teknikker, som virksomheden i forvejen havde som deres spidskompetencer.

Det gælder for eksempel serigrafi; en trykmetode som stammer fra Kina, anodisering; en elektrokemisk overfladebehandling, og teknisk ætsning; en kemisk proces, der anvendes på metaloverflader.

- Så processerne har vi stadigvæk. Men i dag bruger vi maskiner til arbejdet, fortæller Leif Schou, der har været på stedet siden 1987.

Fra venstre mod højre ses vicedirektør i Metalwo, Leif Schou, og administrerende direktør i Metalwo, Nikolaj Berg. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Potentiale for udvikling

I dag leverer firmaet blandt andet betjeningspaneler og folietastaturer til det danske, svenske, tyske og norske forsvar. Nogle af opgaverne får de direkte fra forsvaret gennem messer for underleverandører, som de deltager i, mens andre ordrer går gennem leverandører til forsvarsindustrien, som Metalwo samarbejder med.

De har derfor ikke et fuldt overblik over, hvor meget af deres omsætning, der kommer ind gennem forsvarsindustrien. Men de anslår, at et sted mellem fem til ti procent af de opgaver, som de løser, er forsvarsrelaterede.

For eksempel har Metalwo netop skrevet under på en kontrakt med et norsk firma, der betaler dem, hvad der svarer til fem procent af deres omsætning i år alene for at levere paneler til deres kommunikationssystemer, som blandt andet bliver brugt af det norske nødberedskab, offshore og ombord på norske skibe.

- Det er typisk ikke sådan, at vi leverer store masseordrer til forsvarsindustrien, men til gengæld så er de dele, som vi leverer, utroligt dyre, forklarer Nikolaj Berg og understreger, at ordrerne derfor har stor betydning for omsætningen i firmaet.

Omsætningen er dog ikke den eneste grund til, at Metalwo hellere end gerne takker ja til arbejder for forsvarsindustrien. De ofte specielle opgaver, der lander på skrivebordet, både udfordrer og udvikler også den måde, som Metalwo arbejder på.

-Det er jo både med til at udvikle og udfordre os på tekniske løsninger, og det kan vi jo også bruge i andre sammenhænge. Så vi bliver klogere, og det gør jo også vores løsninger bedre, siger Leif Schou.

Derudover ligger der også en blåstempling i at arbejde for forsvaret, som virksomheden kan bruge i andre sammenhænge.

- Vi oplever efterhånden, at vi bliver valgt til, fordi vi har leveret til andre, som kunderne kan spejle sig i, siger Nikolaj Berg.

Sådan ser et panel til en tørretumbler ud bag knapperne. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Eksplosionssikkert panel

Når Metalwo fremstiller produkter til forsvarsindustrien foregår det stort set på samme måde, som når virksomheden leverer til andre virksomheder. Men hvor civile virksomheder sjældent stiller krav til, at produktet skal være eksplosionssikkert, er det krav fra forsvarsindustrien blot et af få.

- Der er en lang række særlige specifikationer og krav, de skal leve op til. For eksempel må de ikke kunne fejle. De skal være vandtætte, eksplosionssikre, brandsikre, og de skal have et sikret kredsløb. Så der er meget ekstraordinært arbejde forbundet med fremstillingen, og det gør også, at de enkelte dele bliver relativt dyre, da vi anvender specialfremstillede komponenter for at indfri kundernes ønsker, fortæller Nikolaj Berg.

Udover krav til selve produktet stilles der også krav til leverandørerne om, at de skal have forskellige certifikater i hus.

- En gang imellem bliver indkøberne sat i lidt af et dilemma, fordi vi ikke altid har de certifikater, der skal til for at levere ind til forsvaret. Både fordi de kan være meget komplicerede at få fat i, og fordi de ofte er meget dyre. Så der står de nogle gange med valget, om de skal vælge den rigtige løsning uden certifikat, eller en dårligere løsning, hvor kravene til gengæld er opfyldt, fortæller Nikolaj Berg, der tilføjer, at valget ofte falder på deres produkter i sidste ende til trods for manglende certifikater.

- Men det handler også om, at vi leverer hardware, som de selv kan tjekke op på. For mens softwaredelen ofte er mere kompliceret at arbejde med, og hvor det derfor kan være farligt, hvis man ikke har certifikaterne i orden, er det, når det kommer til hardwaren, vigtigst, at de kan stole på, at kvaliteten er i orden. Og det er alt andet lige lettere at teste, siger Leif Schou og tilføjer, at forsvaret derfor selv tester det udstyr, de køber hos dem.

- Det startede med en pil op og en pil ned. Sidenhen har det udviklet sig til, at man også kan bruge knapperne til at høre radio med, kalde på en sygeplejerske og hæve og sænke sin seng. Så det vi leverer i dag er meget mere komplekst, siger Leif Schou om de betjeningspaneler, som Metalwo leverer til Linak. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Fleksible løsninger

- Vi har dog en gang imellem haft tvivl, om en ordre ville gå hjem. Men det gør den altid, tilføjer Nikolaj Berg.

- Og det er jo, fordi de gerne vil have vores løsninger og vores idérigdom, mener Leif Schou, der som eksempel nævner deres folietastaturer, der takket være baggrundslys også kan betjenes i mørke.

Udover idérigdom, kreative løsninger og produkter af høj kvalitet har Metalwo også to andre fordele, som de to direktører oplever bliver værdsat af industrien.

For det første kan de løse de fleste opgaver på stedet, hvilket betyder, at færre virksomheder er involveret i de løsninger, de leverer.

- Det gør dem trygge. For det sikrer, at der ingen fare er for en kommunikationsbrist undervejs, da vi holder al kommunikation indenfor en lille og lukket kreds, forklarer Nikolaj Berg.

For det andet er de villige til at tage den type opgaver ind, som de større leverandører ikke er interesseret i at tage.

- For en producent som Lockheed Martin (leverandør af de nye kampfly F-35 til Danmark, red.) er en opgave med at lave et særskilt betjeningspanel til 10 fly så lille en fisk, at de ikke vil beskæftige sig med det. Så derfor har forsvaret brug for andre til at løse den type opgaver, forklarer Nikolaj Berg.

Metalwo har et hav af kunder indenfor forskellige sektorer. I det nederste venstre hjørne ser man for eksempel et køleagregat til Jägermeister, som Metalwo har som kunde, mens hele højre flanke viser det panel til tobakssalg frem, som virksomheden leverer til Salling Group. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Metalwo leverer en del til den maritime sektor. Her ses et betjeningspanel til en båd. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Annonce