Annonce
Viborg

Middelalder og pest: Årets julerevy har fundet sit tema

Flemming Graversen (i gabestokken, red.) og de andre skuespillere, skal i år en tur til det middelalderlige Viborg, når de skal opfører den årlige julerevy. Pressefoto
Sidste år bød Viborg Julerevy på en tur til Det Vilde Vesten. I år hopper revyen yderligere et nyk tilbage på tidslinjen og viser sig derfor frem i middelalderens Viborg.
Annonce

Viborg: Viborg Julerevy har nu fundet den officielle arbejdstitel til dette års revy. Titlen lyder således "Op på pesten igen - med afstand den bedste revy."

- Som altid vil revyen tage udgangspunkt i årets forløb, og med corona som den helt store nyhed kan man nemt drage paralleller til middelalderen og pesten, siger instruktør Hans Henrik Øster Andersen.


Når man begynder at læse de beretninger om dengang og om pesten, så opdager man, at de opførte sig fuldstændig, som vi gør i dag.

Hans Henrik Øster Andersen


Endnu er selve handlingen ikke på plads for revyen, da holdet først sætter sig ned efter sommerferien og begynder at skrive stykket. Men allerede nu er det altså sikkert, at corona kommer til at spille en rolle. Derudover afslører instruktøren, at man ej heller kan komme udenom den amerikanske præsident Donald Trump. Men næsten vigtigst af alt, så skal der rykkes lidt ved den viborgensiske tankegang.

- Viborg vil så gerne være en middelalderby. Man vil så gerne holde fast i de gamle bygninger og den slags, og det er jo også derfor, at vi må ikke få et hul i den mur nede ved Latinerhaven. Det er jo den største ulykke, der kan ske. Det er jo en tendens, der er i Viborg. Der må ikke ske noget nyt, for vi skal holde fast i, at det er en gammel middelalderby. Den tankegang vil vi gerne udfordre, siger Hans Henrik Øster Andersen.

Annonce

Paralleller mellem pest og corona

Da det hurtigt stod klart, at coronaen ville fylde en hel del af dette års revy, tog Hans Henrik Øster Andersen fat i den gamle museumsdirektør på Viborg Museum.

- Jeg ringede for at høre, hvordan det var med pesten i Viborg i middelalderen. Men det ved man ikke noget om, for folk var så flove over det dengang, så man har ikke skrevet det ned, siger Hans Henrik Øster Andersen.

- Men heldigvis har italienerne skrevet om pesten. Når man begynder at læse de beretninger om dengang og om pesten, så opdager man, at de opførte sig fuldstændig, som vi gør i dag. Der var dem, som gik ind i deres huse, samlede forråd og blev derinde, til pesten drev over, eller også var der dem, som bare festede igennem og horede, og ikke ville, at pesten skulle sætte en stopper for deres levemåde. Så på den måde har vi ikke lært noget siden dengang, siger Hans Henrik Øster Andersen.

Hans Henrik Øster Andersen mener, at den viborgensiske tankegang skal udfordres en smule. Folk skal turde se fremad, frem for at hænge i Viborgs ry som middelalderby. Arkivfoto: Morten Pedersen

Som altid vil revyen ikke have karakterer, som er direkte parodier på virkelige personer, ligesom mange andre revyer gør det, men vil skabe karakterer, som tager udgangspunkt i de strømninger og tendenser, som samfundet byder på i 2020.

- Det er jo en revy, som handler om det, der er sket i løbet af året, og der er det jo en fordel for os, at vi ligger på den tid af året, i modsætning til mange sommerrevyer, siger Hans Henrik Øster Andersen.

Annonce

Corona kan spolere revyen

Som det ser ud lige nu, så arbejder Danmark i en retning, som åbner samfundet mere og mere. Derfor er der jo også en god chance for, at revyen kan blive afholdt for en god gruppe tilskuere, men intet er helt sikkert.

- Vi ved jo ikke, hvordan det kommer til at se ud med corona. Men vi besluttede, at vi da lige så godt kunne gå i gang, hvis nu tingene ville vise sig, at vi godt kan fremføre revyen, siger Hans Henrik Øster Andersen.

- Lige nu er der jo nogle retningslinjer og restriktioner, som bliver ændret med tiden, og enten går det den gode vej, så vi kan få flere tilskuere, eller også kommer den der såkaldte andenbølge, som sætter krav til mundbind for alle, det ved vi jo ikke. Men vi laver revyen, så hvis muligheden byder sig, så er vi der, slutter Hans Henrik Øster Andersen.

Som de sidste par år, vil revyen blive opført i Vestermarken Forsamlingshus. Altså såfremt coronaen tillader det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Viborg For abonnenter

Valget i landets største forening nærmer sig - og i år er det anderledes: Dette valg er måske ikke det, der er den største folkelige opmærksomhed om

Annonce