Annonce
Rundt om Viborg

Midtjyske kartoffelavlere kan juble over endnu et kæmpeoverskud

Kartoflerne vælter lige nu ind på Karup Kartoffelmelfabriks nye produktionsanlæg, og det er trods vanskeligheder med at få kartoflerne op af jorden stadig godt at være midtjysk avler af stivelseskartofler. Arkivfoto: Morten Dueholm
Kartoffelmelcentralen, KMC, som Karup Kartoffelmelfabrik er hovedejer af, kom ud af det seneste regnskabsår med et overskud på 163,6 millioner kroner efter skat.
Annonce

Karup/Brande: Det er stadig godt at være avler af stivelseskartofler, og det viser sig også i det seneste regnskab fra Kartoffelmelcentralen, KMC, der har adresse i Brande.

KMC er en i dansk sammenhæng førende virksomhed inden for produktion, udvikling og salg af kartoffelbaserede ingredienser til fødevareindustrien. 95 procenten af produktionen bliver eksporteret til over 80 lande i verden.

Karup Kartoffelfabrik a.m.b.a. er med 44 procent er den største ejer af KMC. De øvrige er de ligeledes andelsejede kartoffelmelfabrikker i henholdsvis Brande og sønderjyske Toftlund, som ejer hver 28 procent.

Bestyrelsesformand, Peter C. Petersen, fremlagde på KMC's nylige generalforsamling et årsregnskab, der viste et ordinært resultat på 163,6 millioner kroner efter skat. Det er 20 procent højere end året før.

På samme vis er omsætningen også steget. Dog mere mere beskedne fire procent - til 1,69 milliarder kroner.

Peter C. Petersen, formand for Kartoffelmelcentralen, KMC, kunne berette om endnu et godt år for kartoffelavlerne og for KMC. Privatfoto: KMC
Annonce

Held med forædling

Peter C. Petersen forklarede det gode resultat med blandt andet, at KMC's mange-årige forædlingsstrategi har båret frugt.

Kartoffelbranchen var dog ikke lutter lagkage i 2018, som regnskabet relaterer til. Avlen bar præg af den meget varme og tørre sommer i 2018. En sommer, der påvirkede høsten af kartofler i en sådan grad, at fabrikkerne, der ejer KMC, modtog færre kartofler end forventet.

Samtidig var kartoflernes stivelsesindhold lavere end normalt. Situationen var dog den samme i resten af Europa, og det medførte en stor efterspørgsel internationalt på kartoffelstivelse, hvilket drev priserne op. Og det kompenserede indtjeningsmæssigt delvis for avlernes ringere udbytte og øgede omkostninger til blandt andet vanding.

Peter C. Petersen redegjorde også for, at KMC fortsat vil produktudvikle for at kunne imødekomme kundernes og markedets skiftende krav, ønsker og forventninger. Produktprogrammet indeholder således et bredt spektrum af stivelses-, protein-, fiber-, og pulverprodukter.

Senest har Kartoffelmecentralen lanceret et kartoffelprotein til anvendelse i fødevarer. Det er angiveligt et produkt, der matcher en internationale fødevaretrend i retning af større efterspørgsel på plantebaserede proteiner.

Annonce

Fremtiden ser lys ud

KMC ser således positivt på fremtiden og er klar til at investere stort i form af øget produktionskapacitet samt fortsatte investeringer i produktudvikling og styrkelse af medarbejderkompetencer.

Aktuelt har kartoffelavlerne dog udfordringer med at bjærge og udnytte årets avl. Det rekordvåde efterår medfører nogle steder problemer med at få kartoflerne op af jorden, fordi traktorer og maskiner kører fast. Ikke desto mindre er forventningen, at årets høst bliver større end sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

S slækker på udlændingepolitikken

Annonce