Annonce
Viborg

Mikkel Carl i Viborg Kunsthal: Det er bedre at brænde ud end at ruste op

Umiddelbart møder beskueren en kæmpestor rusten stålskulptur, hvor man får associationer til nogle værker af Ingvar Cronhammer, men skinnet bedrager. Kunstneren Mikkel Carl ses her sammen med sin "illusion". PR-foto
Selv om maleriet mange gange er erklæret dødt, ser man det her udfoldet i en helt ny dimension. Det er virkelig en overraskelse.

Viborg: Dette forårs udstilling i Viborg Kunsthals østfløj er med billedkunstneren Mikkel Carl.

Kunstneren har en bachelor i idéhistorie og er desuden uddannet på Kunstakademiet i København med afgang fra 2009.

I løbet af de seneste 10 år har han markeret sig som en de betydeligste unge danske kunstnere. Han har arbejdet med mange forskellige billedmedier, og hans arbejde har været karakteriseret ved evnen til at sprænge grænser og hele tiden overraske.

Installationen "Power Floats like Money, like Language, like Theory" er specifikt lavet til kunsthallens østfløj, og den tager udgangspunkt i Brænderigårdens fortid som brændevinsbrænderi i 1800-tallet. Tre kæmpe halvcirkler er vævet ind i hinanden og rækker helt op til 1. sals højde.

Umiddelbart møder beskueren en kæmpestor rusten stålskulptur, hvor man får associationer til nogle værker af Ingvar Cronhammer, men skinnet bedrager.

Banker man på stålet, opdager man til sin store overraskelse, at materialet i stedet er bemalet træ tilført gylden rustfarve. Man står i virkeligheden midt i et stort maleri.

Det der skulle være en reference til de tre store kedler, der i fortiden kunne rumme tusindvis af liter brændevin, er en illusion. Vi er et helt andet sted.

Vi bliver snydt, for virkeligheden er en helt anden, end vi regnede med. Selv om maleriet mange gange er erklæret dødt, ser man det her udfoldet i en helt ny dimension. Det er virkelig en overraskelse.

Annonce
"Det der skulle være en reference til de tre store kedler, der i fortiden kunne rumme tusindvis af liter brændevin, er en illusion. Vi er et helt andet sted."

Reference til Neil Young

I kataloget til udstillingen er anmeldelsen i Kunsten Nu trykt. Den har titlen "Rust Never Sleeps" med reference til Neil Youngs ikoniske album fra slutningen af 1970'erne.

I sangen "Hey Hey, My My" lyder hyldesten til den udødelige rock "It’s better to burn out, than it is to rust" - en sætning som Kurt Cobain brugte i sit selvmordsbrev fra 1994.

Neil Young er netop ikke brændt ud. Han spiller stadig "røven ud af bukserne" på gamle og nye rockikoner, selv om han for flere år siden passerede de 70 år.

Måske er det det samme med maleriet. Mikkel Carl udvider dels vores begrebsverden i forhold til maleriet, men er yderligere med til at udviske grænserne mellem de kunstneriske genrer. For hvad er det her?

Udstillingen på kunsthallen kan ses frem til den 26. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Tre år med collager

Annonce