Annonce
Debat

Miljøkatastrofe i Limfjorden truer

Annonce

Naturstyrelsen har netop givet en VVM-tilladelse til udskylning af de sidste kaverner i salthorsten ved Ll. Thorup. Et projekt der nu har været undervejs i mange år, og som har skabt en stor lokal modstand, ikke mindst fra foreningen Fjordvenner.

VVM-tilladelsen giver ret til at bortlede saltlage med store mængder at både giftstoffer og tungmetaller til Limfjorden ved Virksund, men Miljøstyrelsen vurderer, at der ikke er grund til at bekymre sig over at spise muslinger eller fisk fra området.

De der imidlertid færdes dagligt ved fjorden, både fiskere, sommerhusejere med flere, er ikke enige. De har lagt mærke til dels det skummende vand, dels de døde fisk og fugle, som jævnligt rapporteres fra området. Deres protester hjælper ikke - de overhøres og negligeres. Og dette er kun de synlige skader - ingen tør endnu gætte på, hvad der sker på længere sigt.

Der er samme risiko, som gælder ved alle grænseværdier, som nok overholdes fra år til år, men hvor man ikke kender konsekvenserne på længere sigt. På et tidspunkt er der tale om en egentlig miljøkatastrofe.

Hvem er aktørerne i denne sag? Jo, det er Energinet.dk, der står for at drive naturgaslageret, hvilket samtidig er staten. Det er også staten, der via Naturstyrelsen giver tilladelsen, så der jo grund til at ringe med alle alarmklokkerne i denne sag, hvor statens ene hånd giver en tilladelse til den anden hånd.

Viborg og Vesthimmerlands kommuner er begge frataget muligheden for at agere som miljømyndighed. Staten har taget opgaven til sig - så er man jo også sikker på at få sine tilladelser.

Samtidig er der i de fleste kommuner nu initiativer på vej for at udfase naturgassen som brændsel og erstatte den med andre energikilder. Dette gælder også i Viborg Kommune, hvor der de kommende år vil blive store investeringer i nye energikilder. Hele projektet er en skændsel mod miljø og natur i Limfjorden såvel som Hjarbæk Fjord, og det er hverken nødvendig eller logisk begrundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce