Annonce
Debat

Miljøkatastrofe i Limfjorden truer

Naturstyrelsen har netop givet en VVM-tilladelse til udskylning af de sidste kaverner i salthorsten ved Ll. Thorup. Et projekt der nu har været undervejs i mange år, og som har skabt en stor lokal modstand, ikke mindst fra foreningen Fjordvenner.

VVM-tilladelsen giver ret til at bortlede saltlage med store mængder at både giftstoffer og tungmetaller til Limfjorden ved Virksund, men Miljøstyrelsen vurderer, at der ikke er grund til at bekymre sig over at spise muslinger eller fisk fra området.

De der imidlertid færdes dagligt ved fjorden, både fiskere, sommerhusejere med flere, er ikke enige. De har lagt mærke til dels det skummende vand, dels de døde fisk og fugle, som jævnligt rapporteres fra området. Deres protester hjælper ikke - de overhøres og negligeres. Og dette er kun de synlige skader - ingen tør endnu gætte på, hvad der sker på længere sigt.

Annonce

Der er samme risiko, som gælder ved alle grænseværdier, som nok overholdes fra år til år, men hvor man ikke kender konsekvenserne på længere sigt. På et tidspunkt er der tale om en egentlig miljøkatastrofe.

Hvem er aktørerne i denne sag? Jo, det er Energinet.dk, der står for at drive naturgaslageret, hvilket samtidig er staten. Det er også staten, der via Naturstyrelsen giver tilladelsen, så der jo grund til at ringe med alle alarmklokkerne i denne sag, hvor statens ene hånd giver en tilladelse til den anden hånd.

Viborg og Vesthimmerlands kommuner er begge frataget muligheden for at agere som miljømyndighed. Staten har taget opgaven til sig - så er man jo også sikker på at få sine tilladelser.

Samtidig er der i de fleste kommuner nu initiativer på vej for at udfase naturgassen som brændsel og erstatte den med andre energikilder. Dette gælder også i Viborg Kommune, hvor der de kommende år vil blive store investeringer i nye energikilder. Hele projektet er en skændsel mod miljø og natur i Limfjorden såvel som Hjarbæk Fjord, og det er hverken nødvendig eller logisk begrundet.

Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg udset som Super Cup-vært

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat For abonnenter

Vær på vagt over for alle kampagner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Viborg For abonnenter

Se de voldsomme billeder: Massiv fiskedød i Sønder Mose

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce