Annonce
Erhverv

Afgørelse i langvarig sag: Gudennaacentralen skal fortsat udsætte ørreder

Miljøstyrelsen slår fast, at Gudenaacentralen fortsat skal sætte fisk ud i Gudenåen. Arkivfoto
Langvarig sag om udsætning af fisk i Gudenåen afgjort med dom fra Miljøstyrelsen.

Tange: Gudenaacentralen skal fortsat udsætte ørreder i Gudenåen. Sådan lyder en afgørelse fra Miljøstyrelsen, som også præciserer omfanget af pligtudsætningerne. Selv om Gudenaacentralen har gjort indsigelser mod udkastet, som kom i januar i år, så har Miljøstyrelsen afvist alle indsigelserne og truffet endelig beslutning om, at Gudenaacentralen fortsat skal udsætte ørreder i Gudenåen i samme omfang som hidtil.

Den aktuelle pligtudsætning omfatter 47.650 styk yngel, 10.200 halvårs og 3.650 styk ét års. Dertil kommer 39.800 styk smolt. Udgiften til udsætningen er beregnet til 184.440 kroner om året, i prisen er medregnet et vildtfisketillæg på ialt 14.000 kroner, som betales til leverandøren af moderfiskene.

En opgørelse viser, at i 1996 kostede pligtudsætningen 94.285 kroner, og i år 2000 var der 121.420 kroner. I 2017 brugte Gudenaacentralen 167.724 kroner på pligtudsætninger.

Annonce

- Gudenaacentralen har gennem flere år forsøgt at slippe udenom sine forpligtelser, og har gang på gang nægtet at betale regningerne fra Gudenåens Ørredfond, der blandt andet står for Gudenaacentralens pligtudsætning af ørreder i Gudenåen. Det er derfor glædeligt, at Miljøstyrelsen nu sætter en endelig

Verner W. Hansen, fmd. for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Ingen betaling

Danmarks Sportsfiskerforbund glæder sig over Miljøstyrelsens afgørelse.

- Gudenaacentralen, der ejer Tangeværket, har siden 1920 været pålagt en årlig pligtudsætning af ørreder som et plaster på såret for de store negative konsekvenser Tangeværket og Tange Sø har for ørredbestanden i store dele af Gudenåsystemet. Og afgørelsen slår altså nu fast, at det skal de blive ved med, siger formand i Danmarks Sportsfiskerforbund Verner W. Hansen i en pressemeddelelse.

I afgørelsen fra Miljøstyrelsen lyder det blandt andet, at det er Miljøstyrelsens opfattelse, at der med udgangspunkt i den fremsendte oversigt over Gudenaacentralens udgifter, synes at være tale om en praksis med udsætning af fisk med udgangspunkt i den oprindeligt fastsatte forpligtigelse fra 1918/1920, som er tilpasset moderne planer for fiskepleje. Udgifterne i nyere tid synes derfor ikke at være signifikant forskellige fra, hvad nærværende afgørelse, baseret på planer for fiskepleje udarbejdet af DTU Aqua, pålægger Gudenaacentralen.

Krumpspring

- Gudenaacentralen har gennem flere år forsøgt at slippe udenom sine forpligtelser, og har gang på gang nægtet at betale regningerne fra Gudenåens Ørredfond, der blandt andet står for Gudenaacentralens pligtudsætning af ørreder i Gudenåen. Det er derfor glædeligt, at Miljøstyrelsen nu sætter en endelig stopper for Gudenaacentralens mange krumspring, siger Verner W. Hansen.

Direktør for Gudenaacentralen Rasmus Lambert ønsker ikke at kommentere beskyldningerne fra Dansk Sportsfiskerforbund.

Da Miljøstyrelsen i starten af året udsendte udkastet til sagen, undrede Rasmus Lambert sig over, at han slet ikke var blevet kontaktet. Det skete dog senere, og Gudenaacentralen indsendte høringssvar, men de er nu alle afvist af Miljøstyrelsen.

- Vi har modtaget afgørelsen, men vi ønsker ikke at kommentere den, før vi har talt med vores rådgiver, siger Rasmus Lambert.

Der er fire ugers klagemulighed over afgørelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

For fem år siden ville Apple-jublen ingen ende tage: Der blev sået, men er der også blevet høstet?

Viborg For abonnenter

Borgmesteren mærker interessen for Apple - og fra potentielle nye investorer: - Vi kan først se det endelige resultat om fem eller 10 år

Annonce