Annonce
Viborg

Milliardbudget for de kommende år ligger klar

Borgmester Ulrik Wilbek (V) er glad for, at alle byrådets 31 politikere bakker op om budgetforliget. Arkivfoto: Morten Dueholm
Alle partierne i Viborg Byråd er nået frem til enighed om et budget for 2020-2023. Det sender flere penge til både børn, ældre og klimaet.

Viborg: Borgmester Ulrik Wilbek (V) noterer sig med tilfredshed, at et samlet byråd er nået frem til et budgetforlig for årene 2020-2023.

Omkring seks milliarder kroner har skullet fordeles, og mens mange af disse jo trods alt ligger rimeligt fast fra år til år, så er der naturligvis også områder, der får en ekstra, økonomisk håndsrækning.

Ifølge borgmesteren er man nået stort set hele vejen rundt med det nye budget.

- I år har vi taget lidt ekstra ved omkring skoler og daginstitutioner for at bringe det op på det niveau, hvor vi anstændigvis synes, at det bør være, siger han.

16,4 millioner kroner bliver skolerne tilført i 2020.

Annonce

Penge til børn

Også dagtilbuddene for de helt små tilføres flere millioner, omkring seks om året. På begge områder er der dog indskrevet i forligsteksten, at politikerne forpligter sig på at finde en fornuftig løsning for fremtiden, hvor børnetallene stiger i kommunen, men falder i enkelte geografiske områder.

- Og pengene til dagtilbuddene sætter vi af i en ret sikker forvisning om, at de nok bliver kompenseret fra staten, hvor vi har hørt, at der kommer 500 millioner kroner på finansloven. Derimod forventer vi ikke, at skolepengene bliver kompenseret, men her vil vi gerne alligevel have flyttet niveauet derhen, hvor det skal være.

Godt rundt

Der er også penge til det stigende antal ældre. Den demografiske udfordring imødekommes med 13,7 millioner kroner til ældre- og sundhedsområdet, ligesom socialområdet får 2,7 millioner kroner, fordi et stigende antal borgere i kommunen giver større pres på de sociale ydelser.

- Og så synes jeg, at vi bruger utroligt mange penge på autisme, siger Ulrik Wilbek, der også glæder sig over, at der er fundet penge til ordblindeundervisning, kørsel til bostøtte og endnu flere penge til den gratis psykologhjælp.

- Så jeg synes faktisk, at vi på handicapområdet er godt med.

Over de næste fire år sættes der samlet 30 millioner kroner af til grønne initiativer, blandt andet til at foretage energibesparende investeringer. Der er desuden også afsat midler til Fischers Plads - som for nylig omtalt - samt Preislers Plads, som står for tur i 2021, ligesom parkeringskælderen ved stadion skal repareres.

Også et børnehus i det endnu ikke eksisterende boligområde Taphede, en tiltrængt renovering af forsorgshjemmet Vibohøj samt et beløb til at undersøge den østlige omfartsvej, er blevet tilgodeset.

Ingen psykiatri

Alt i alt en tilfreds borgmester, som mener, at alle partier har "givet og fået noget".

- Og sådan er det jo med sådan nogle forhandlinger, når der ikke er et uanet antal kroner til rådighed, siger Ulrik Wilbek, som dog erkender, at der er ét område, som ikke er tilgodeset.

- Du har ret i, at psykiatrien ikke er nævnt i budgettet.

- Det har noget at gøre med, at vi også ser på, hvor vi får nogle ekstra penge fra staten. Det har man ikke fået på psykiatriområdet endnu, men vi håber og tror, at der kommer et eller andet beløb via finansloven. Gør der det, så bliver de selvfølgelig også tilgodeset.

Og hvad hvis det ikke sker?

- Jamen der er en kæmpe diskussion om psykiatrien lige nu i forhold til, hvor den skal være. Regionen kæmper for at få flere ting lige nu, så alt det skal vi kigge på. Sker der ikke noget på psykiatriområdet, så skal vi se på det til næste år, konstaterer Wilbek.

Budgettet skal endegyldigt behandles på det næste byrådsmøde. Det er den 4. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce